L'acusat de matar un jove a Salt nega que li clavés un tornavís al cap

Anderson Jair S. P. diu que no va saber que el noi havia mort fins que el van detenir dies després a Vic

L'acusat ha detallat que el 12 de març va estar celebrant un casament i es va "descontrolar" bevent alcohol i consumint drogues. Tant, que ha explicat que quan a arribar a casa, ja de matinada, es va "descontrolar", va començar a discutir amb el seu germà i la seva mare i fins i tot els va agredir. "Li vaig donar un cop de puny o una bufetada a la meva mare, no ho recordo bé", ha explicat. La disputa familiar va acabar amb la intervenció de la Policia Local de Salt. Llavors, ha relatat el jove, va decidir marxar del pis on vivia amb la seva família "per calmar-se".

Mentre es dirigia cap a casa d'una amiga, va passar per la plaça Onze de Setembre. "Anava parlant, deia coses dolentes d'aquí", ha relatat. Va ser en aquell moment quan es va creuar amb la víctima que, després de sortir de festa aquella nit, tornava cap a casa. "Em va insultar, el vaig insultar i em va agredir", ha assegurat Anderson Jair S. P. Tot i que no recorda massa bé l'origen de la disputa, admet que és possible que digués alguna cosa semblant a "catalans de merda" i que l'altre jove, que era l'únic que passava pel carrer, pensés que l'estava insultant a ell.

Dels insults als cops. L'acusat diu que va acabar donant "un cop o una empenta" a la víctima per treure-se'l de sobre i que després va fugir corrent. "Ell tenia més ganes de baralla que jo", ha assegurat. Diu que en la distància, mentre corria, va veure com es recolzava a una paret o que seia a terra però va decidir "continuar amb el camí". El jove ha negat que li donés cap cop amb un objecte punxant i menys que li pogués perforar el crani.

Quan la policia el va detenir, dues setmanes després dels fets, l'acusat duia un tornavís a sobre. L'eina, segons la investigació, podria ser l'arma del crim perquè casa perfectament amb les ferides que va patir la víctima. "No el duia a sobre", ha explicat l'acusat que diu que quan el van detenir el portava per casualitat, perquè acabava d'arreglar el cotxet del seu fill.

El jove ha assegurat que no sabia que la víctima havia mort. Tot i que hi va haver manifestacions a Salt, cartells penjats i va sortir la notícia a la premsa, ha assegurat que no en va fer cas perquè creia que no tenia res a veure amb ell. "Hi havia moltes manifestacions i no llegeixo diaris", ha assegurat. A preguntes del seu advocat, ha declarat que ni tan sols s'imaginava que el jove pogués morir. "Pensava que els dos havíem rebut igual", ha detallat.

"Assassí, assassí"

Els familiars més propers a la víctima, la seva tia i el seu cosí, han rebut l'acusat cridant "assassí, assassí". Un cop dins la sala, la tia ha explicat que quan el seu nebot va arribar a casa li va explicar que havia tingut una baralla amb un jove que l'havia insultat i que s'havia desmaiat enmig del carrer. Veïns van avisar una ambulància que el va traslladar a l'hospital de Salt on va ingressar a urgències. "Deia que se n'havia anat perquè feia dues hores que esperava i ningú li deia res", ha rememorat la seva tia.

Un cop a casa, va demanar un paracetamol a la seva tia perquè li va dir que tenia molt mal de cap però es va negar a tornar a l'hospital, on no l'havien atès. Així, va passar un dia sencer durant el qual es va aixecar en diverses ocasions, va vomitar i es queixava de mal de cap. Ja al dia següent al migdia la seva tia el va trobar mort al llit. "No estem gens contents amb l'actuació de l'hospital", ha explicat que la dona que ha detallat que també han presentat un demanda per negligència.

Tot i això, els familiars apunten directament cap a Anderson Jair S. P. com al responsable de la mort del jove. "Per a mi és un assassí", ha afirmat el cosí.

Fins a 15 anys de presó

El fiscal, Enrique Barata, imputa al processat un delicte d'homicidi amb l'agreujant d'abús de superioritat i demana que el condemnin a una pena de 13 anys i 9 mesos de presó. En matèria de responsabilitat civil, l'acusació pública sol·licita una indemnització de 80.000 euros per a la tia del jove mort.

L'acusació particular, que representa la família de la víctima, qualifica els fets d'homicidi amb abús de superioritat i demana una condemna de 15 anys de presó per a Anderson Jair S.P. A més, també reclama una indemnització global de 117.000 euros per a la tia i el cosí del jove mort. L'acusació popular, exercida per l'Ajuntament de Salt, s'adhereix a la petició del fiscal.

Segons la defensa, representada pel lletrat Joan Pere Zapata, el final tràgic es podia haver evitat si l'haguessin atès a urgències perquè les ferides no eren mortals de necessitats. Com que considera que Anderson Jair S. P. no tenia intenció de matar el noi durant la baralla, qualifica els fets d'un delicte de lesions amb resultat de mort i demana 1 any de presó.