500 persones demanen justícia pel jove mort a Salt, insulten l'alcaldessa i intenten entrar al ple

La manifestació s'ha allargat fins passades les deu de la nit i s'ha tallat el Passeig d'Olot al trànsit

  • La concentració s'ha desplaçat després a la plaça dels Colors, on es va trobar malferit el noi © ACN
    La concentració s'ha desplaçat després a la plaça dels Colors, on es va trobar malferit el noi © ACN
  • La manifestació ha acabat al Passeig dels Països Catalans on han tallat el trànsit © M. Estarriola
    La manifestació ha acabat al Passeig dels Països Catalans on han tallat el trànsit © M. Estarriola
  • Els manifestants a la plaça de l'ajuntament © ACN
    Els manifestants a la plaça de l'ajuntament © ACN
La concentració en suport al jove de 22 anys mort la setmana passada a Salt ha acabat degenerant en una manifestació improvisada marcada pels crits, els insults i -fins i tot- enfrontaments amb la policia. Des de quarts de vuit, prop de mig miler de persones s'han aplegat a les portes de l'ajuntament en el que, inicialment, s'havia convocat com un acte pacífic.

La majoria dels concentrats, molts dels quals eren joves, portaven folis on apareixia una fotografia del jove mort, Oscar Cruz, sota un text on es llegia 'Volem justícia!!'. Aquest era, també, el lema sota el qual s'havia convocat la concentració.

'Reclamem que s'investiguin els fets abans que res i poder viure tranquil·lament', ha declarat el cosí del jove mort, de nom Carlos. 'Només sabem que ens l'han matat i que estem aquí plorant per ell; volem justícia perquè ningú vol sortir al carrer perquè fa por', hi afegia un amic de la colla del jove mort.

Els concentrats han fet un cercle amb espelmes davant l'ajuntament i han corejat consignes com 'Tots som l'Oscar', 'Oscar, t'estimem' o 'On és el culpable?'. En poca estona, però, l'acte ha degenerat en una protesta contra la policia i -fins i tot- contra l'alcaldessa. Amb prou feines s'ha aconseguit guardar un minut de silenci, perquè diverses persones han aprofitat que l'ambient estava caldejat per encendre els ànims insultant a Iolanda Pineda i acusant-la de no fer res.

Fort desplegament policial

Tot i que els manifestants volien irrompre en massa al ple, un fort desplegament policial els ho ha impedit. Només una dotzena d'amics del jove han entrat a la sala, on han exhibit fotografies del jove mort. L'alcaldessa ha donat el condol municipal a la família i als amics, i després tots els regidors han guardat un minut de silenci.

Iolanda Pineda ha explicat que, tot i que inicialment aquest acte s'havia de fer a l'exterior, s'ha decidit traslladar-lo a la sala de plens 'perquè no hi havia prou mesures de seguretat per fer-lo a fora'. Poc després que comencés el ple, els amics del jove mort han tornat a sortir a fora -on la multitud cridava enfervorida. Els joves, però, han criticat a l'alcaldessa per no ajudar-los i, fins i tot, algun l'ha arribada a amenaçar.

A partir d'aquí, la concentració s'ha convertit en una manifestació improvisada pels carrers del municipi. Els manifestants, encapçalats per pancartes on es podia llegir 'Volem justícia' i 'Qui serà el següent?' han anat fins a la plaça dels Colors, on el jove mort va aparèixer malferit, i després han tallat el trànsit a l'avinguda dels Països Catalans.

Precisament, aquí els joves han arribat a enfrontar-se amb la policia i han colpejat repetidament una furgoneta dels agents locals. Després, els concentrats s'han dirigit fins a la seu de la Policia Local, situada darrere l'edifici de l'ajuntament, i han intentat entrar-hi, però un cordó d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra els ho ha impedit.

Durant tota l'estona que els concentrats han anat d'un costat a l'altre de Salt, no han deixat d'increpar la policia. A més, els crits i els insults contra els agents i l'alcaldessa s'han barrejat constantment amb la demanda de justícia i el record al jove mort. 

Tall de trànsit

La manifestació ha acabat amb un tall de trànsit al Passeig dels Països Catalans. Els joves s'han desplaçat fins a l'alçada del carrer de Francesc Macià i un cop allà s'han assegut al terra. La policia local han desviat els vehicles pel carrer de Santiago Ramon i Cajal i el carrer de Doctor Ferran. La concentració ha finalitzat cap a les onze de la nit