El fiscal sosté que Smith patia un trastorn mental i rebaixa la petició de presó a 34 anys

L'acusada renuncia a fer servir el seu últim torn de paraula

Última sessió del judici contra la mare britànica acusada d'asfixiar amb una bossa de plàstic dos fills en una habitació d'hotel a Lloret de Mar (Selva) abans que el jurat es retiri a deliberar per arribar a un veredicte. Aquest dimecres a la tarda ha estat el torn de les conclusions i els informes del fiscal i de la defensa. L'acusació pública ha modificat el seu escrit i ha inclòs un atenuant d'anomalia psíquica per a Lianne Smith, un canvi que es tradueix en una rebaixa de la petició de presó dels 38 anys inicials als 34 que sol·licita ara.

Segons ha detallat Víctor Pillado en el seu informe, els psiquiatres que han tractat Lianne Smith han detallat que en el moment dels fets patia un trastorn psicòtic i una dependència emocional patològica cap a la seva parella que la van portar a cometre els crims. Tot i això, Pillado considera que, d'acord amb les declaracions dels experts, només ha quedat acreditat que l'acusada tingués les seves capacitats volitives i cognitives afectades de forma important. "No de forma important, no molt important, ningú han posat l'adverbi", ha exposat el fiscal.

El fiscal ha detallat als membres del jurat que l'únic que hauran de fer és, en base a les proves, respondre a sis preguntes que es plantegen sobre el cas. Es redueix, segons el fiscal, a contestar a qui va matar els nens, si es van poder defensar, si ella era la mare de les criatures, si va col·laborar amb la policia i la justícia confessant els crims, quin era el seu estat mental en el moment dels fets i si patia una por insuperable. Per a l'acusació pública és clar: Lianne Smith, per sorpresa i sense que els nens es poguessin defensar, els va asfixiar mentre dormien amb una bossa de plàstic. A més, sabia què es feia tot i que, en part, estava influïda per un trastorn mental.

El relat de la defensa, en canvi, divergeix al del fiscal. La lletrada Jennifer Lahoz considera que no hi ha cap discussió sobre l'autoria del crim. "Ell mateixa ho va confessar", diu. Però considera que són dos homicidis i no assassinats perquè no hi ha proves que demostrin que els nens -un infant de menys d'un any i una nena de menys de 6- es van intentar defensar. La defensa demana al jurat popular que tingui en compte que Smith tenia les seves capacitats totalment anul·lades en el moment dels fets i que és una "malalta mental".

"Si l'absolen no vol dir que surti demà de la presó, estarà anys en tractament psiquiàtric", ha afirmat. Si el jurat popular conclou que Lianne Smith no sabia què feia aquell 18 de maig del 2010, l'acusada quedarà absolta. Com a alternativa, la defensa qualifica els fets de dos homicidis amb un eximent incomplet i un atenuant molt qualificat de confessió pel que demana 5 anys de presó, 2 i mig per crim.

Està previst que demà al matí el tribunal entregui l'objecte del veredicte als membres del jurat que es retiraran a deliberar fins a arribar a un acord.