La infanticida de Lloret s'empolainava mentre la policia la custodiava

Tots els agents que han declarat coincideixen a dir que els va sorprendre l'actitud de la mare britànica, que es trobava molt serena i tranquil·la

El matí del 18 de maig del 2010, l'habitació 101 de l'hotel Miramar de Lloret -on s'allotjava Lianne Smith amb els dos petits- lluïa un cartell a la porta. 'No entrin, els meus fills estan malalts', s'hi llegia. Al terra, hi havia una bossa d'escombraries i tovalloles brutes. Per això, la dona de la neteja, en veure el cartell, es va limitar a deixar tovalloles netes i es van endur les altres.

Cap a quarts de deu, l'acusada va baixar a recepció. Allà, va demanar a la noia que hi havia rere el taulell que avisés la policia i una ambulància. No va voler donar cap explicació i es va limitar a dir a la recepcionista que ja parlaria amb els agents.

Qui primer va arribar a l'hotel va ser un policia local que custodiava l'entrada de l'Ajuntament, situat a escassos metres del Miramar. Quan va trucar a la porta de l'habitació, Lianne Smith el va obrir i, després de fer-lo entrar, "es va limitar a assenyalar constantment el llit", ha explicat l'agent aquest matí a l'Audiència.

Quan el policia va destapar les flassades, va trobar-se amb els cossos inerts dels dos infants. Tant la nena de 5 anys com el nadó de mesos ja feia hores que eren morts. Al seu costat, hi havia una nota manuscrita, on Lianne Smith assegurava que la culpa de tot plegat era de la seva filla gran, que havia denunciat el seu marit per pederàstia.

L'agent va donar avís a altres patrulles i més policies -entre locals i Mossos d'Esquadra- van arribar a l'hotel. Mentre els esperaven, Lianne Smith va donar un sobre al policia local. A dins, hi havia el seu passaport, el seu carnet de conduir i el llibre de família.

En presència d'aquest agent, l'acusada també va confessar per primer cop haver matat els dos petits. Ho va fer-ho, però, quan un dels policies li va demanar, perquè durant tota l'estona no va articular paraula. "Li vaig demanar si havia estat ella i em va respondre que sí", ha explicat l'agent.

L'acusada va estar una estona a l'habitació i, després, la van baixar fins a l'entrada de l'hotel, on els policies la van custodiar fins que un cotxe patrulla la va traslladar a comissaria. Durant tota aquesta estona, tots els agents que la van veure, han coincidit a assegurar que Lianne Smith estava tranquil·la, que no va plorar i que tampoc va cridar en cap moment.

"Tota l'estona estava com si no hagués passat res", ha declarat un dels policies. "Estava impassible i em va impressionar la tranquil·litat esbalaïdora i la fredor que mantenia", hi ha afegit un dels Mossos d'Esquadra que aquell matí també va anar fins a l'hotel.

Arreglant-se els cabells

Fins i tot, mentre els mossos la custodiaven a l'entrada de l'hotel, Lianne Smith va arribar a empolainar-se. "S'estava constantment arreglant els cabells i posant-s'hi una mena de mocador; durant tota aquesta estona, només ens mirava i no feia cap gest ni cap comentari", ha explicat un dels Mossos d'Esquadra.

Durant el judici d'aquest matí, també s'han posat de relleu altres detalls del cas. Per exemple, que quan Lianne Smith va estar a comissaria es va passar dos dies sense menjar ni veure, i que els mossos van haver d'activar el SEM per intentar que ingerís alguna cosa.

A més, els Mossos d'Esquadra que van investigar el cas també han explicat que van aconseguir detenir el seu marit -Martin Anthony Smith- gràcies a una denúncia que va interposar la mateixa Lianne. L'acusada, quan encara vivia a Barcelona, va anar a denunciar que li havien entrat a robar al pis on s'amagava amb el seu home, a qui la justícia britànica buscava arran de la denúncia interposada per pederàstia.

A partir d'aquí, els Mossos d'Esquadra van investigar i -després de consultar els arxius de la Interpol- van detenir Martin Anthony Smith. L'home va ser extradit al Regne Unit i, pocs dies després, Lianne Smith va agafar els dos petits i va anar fins a l'hotel de Lloret de Mar, on els va asfixiar amb una bossa de plàstic mentre dormien.

El judici continuarà aquesta tarda amb les declaracions de més testimonis. L'acusada s'enfronta a una pena de 38 anys de presó per dos assassinats amb agreujant de parentiu i l'atenuant de confessió.