La infanticida de Lloret diu que se sentia assetjada i creia que li traurien la custòdia dels fills

Lianne Smith, que s'ha negat a respondre al fiscal i culpa la seva filla gran de tot plegat perquè va denunciar "en fals" la seva parella

Lianne Smith ha entrat a la sala de vistes envoltada dels flashos dels fotògrafs i les càmeres de televisió. La seva declaració havia aixecat una gran expectació mediàtica. Aquest és el primer cop que l'acusada compareixia davant d'un tribunal per explicar per què, aquell 17 de maig del 2010, va asfixiar els seus dos fills -una nena de 5 anys i un nadó de mesos- a l'hotel Miramar de Lloret.

De totes maneres, però, davant el jurat popular, l'acusada ha parlat escassament deu minuts. I és que, només d'asseure's a la banqueta, Smith ja ha anunciat la intenció de respondre només les preguntes de la seva defensa.

Això no ha impedit, de totes maneres, que el fiscal Víctor Pillado li formulés tota la bateria de qüestions que portava preparades. Durant tres quarts d'hora de rellotge, Pillado ha llançat tota una bateria de preguntes a l'aire, que com a resposta només rebien silencis.

Després, a petició del fiscal, s'ha llegit la declaració de Lianne Smith va fer en seu judicial i s'ha visionat un DVD on la infanticida apareix -poques hores després del crim- a l'interior de l'habitació de l'hotel. Mentre a la sala l'acusada romania muda, s'anava escoltant pels altaveus el relat que aleshores ella mateixa va fer dels crims.

Aquí, Lianne Smith culpava de tot plegat la seva filla gran -que ara té 23 anys- i que va ser qui va denunciar el seu marit, Martin Anthony Smith, per pederàstia. Arran d'aquesta denúncia, que l'acusada diu que era "falsa", la parella va fugir del Regne Unit el 2007 i es va intentar amagar a Barcelona.

Aleshores, amb ells hi anava la seva filla petita, de nom Rebecca. L'any 2010, Martin i Lianne van tenir un altre nadó, que va néixer a Catalunya i a qui van posar Daniel de nom.

Treure la custòdia

Pocs dies abans d'aquell 17 de maig del 2010, però, els Mossos d'Esquadra van detenir Martin Smith, sobre qui pesava una ordre de recerca emesa per l'Interpol. Quan el van extradir a Anglaterra, Lianne Smith ha explicat que va començar a patir pels seus fills petits, ja que es pensava que els serveis socials britànics li traurien la custòdia.

Per això -segons relatava aleshores- l'acusada va agafar els dos menuts i va anar fins a Lloret de Mar, on es va allotjar a l'hotel Miramar. El crim va tenir lloc la nit del 17 de juny. Com explica tant a la declaració com al DVD, Lianne Smith va asfixiar els seus fills amb una bossa de plàstic i després, es va intentar suïcidar, tot i que sense èxit, de múltiples maneres (tallant-se les venes amb una ganiveta d'afaitar, intentant ofegar-se a la banyera, amb la mateixa bossa de plàstic, amb un cinturó o -fins i tot- amb un cable de telèfon).

Durant aquelles declaracions, la dona admet que, quan va matar els seus fills, era "plenament conscient" que els menuts no es podien defensar. A més, també assegura que sabia que allò que feia "no estava bé", però també reconeix que no veia cap altra sortida a la seva situació.

M'estimava els meus fills

Després de la lectura de la declaració judicial i el visionat del DVD, ha arribat el torn de la defensa. Ha estat aquí quan Lianne Smith ha respost, amb un fil de veu i entre sanglots, les preguntes que li ha formulat la seva advocada, Jennifer Lahoz, a la sala de vistes de l'Audiència de Girona.

Aquest interrogatori, però, ha durat escassament deu minuts. Smith només ha explicat que va decidir anar a Lloret de Mar per impuls, perquè després que detinguessin el seu marit, va veure un cotxe aparcat davant del seu pis a Barcelona i es va pensar que era gent dels serveis socials britànics que li volien treure els fills.

La dona ha dit que no recordava "exactament" de quina manera havia mort els petits, però ha assegurat que se'ls estimava i que "realment" creia que li traurien la custòdia. Després de la seva declaració, el judici es reprendrà demà al matí amb les declaracions dels primers testimonis.

Lianne Smith s'enfronta a una pena de 38 anys de presó. El fiscal l'acusa de dos assassinats amb l'agreujant de parentiu i l'atenuant de confessió.

"Sabia el què es feia"

El fiscal sosté que la mare britànica que va asfixiar els seus dos fills en un hotel de Lloret de Mar (Selva) sabia el què es feia i no va actuar empesa per cap mena de "por insuperable". En la seva primera intervenció davant els nou membres del jurat -set homes i dues dones-, l'acusació els ha demanat que apliquin "el sentit comú" a l'hora d'analitzar el cas i emetre el veredicte. "Algú que té por que li puguin fer mal als seus fills, l'única sortida que troba és matar-los?", s'ha preguntat el fiscal, Víctor Pillado. Per al ministeri públic, l'acusada, Lianne Smith, va cometre dos assassinats a sang freda quan va asfixiar els infants posant-los una bossa de plàstic al cap aquell 17 de maig del 2010. Per al fiscal Víctor Pillado, no hi ha dubte que Lianne Smith era plenament conscient del què es feia quan va decidir acabar amb la vida dels seus dos fills. Durant la seva primera intervenció davant els membres del jurat, l'acusació pública ha intentat deixar clara quina és la condemna que, al seu entendre, s'ha d'imposar a la mare britànica: dos assassinats amb agreujant de parentiu i atenuant de confessió.

Pillado ha anat desgranant, un a un, tots els elements que al seu entendre el porten a concloure que Lianne Smith va acabar a consciència amb la vida dels seus dos fills -una nena de 5 anys i un nadó de mesos- i no els va deixar cap mena de possibilitat de defensa. Per a l'acusació, no hi ha dubte que Smith va aprofitar un moment en què els dos infants no es podien defensar, lligat a la confiança que li tenien com a mare, per asfixiar-los amb bosses de plàstic.

Durant la fase d'al·legacions prèvies, el fiscal també ha posat clarament l'accent en el fet que -per a l'acusació- Lianne Smith no patia cap mena de malaltia mental aquell maig del 2010 i que, ni tan sols, va actuar moguda "per una por insuperable". En aquest punt, a l'hora d'emetre el seu veredicte, Pillado ha demanat al jurat que, sobretot, es guiïn "pel sentit comú".

"És lògic que algú qui té por que li puguin fer mal al seus fills, l'única sortida que trobi és matar-los?", s'ha preguntat Pillado, en veu alta. I hi ha afegit, dirigint-se directament als membres del jurat: "Per tant, a l'hora de valorar si l'acusada patia una por insuperable, valorin els informes psiquiàtrics, però també deixin-se portar pel sentit comú".

Pel que fa a l'estat mental de la processada, el fiscal també sosté que aquell maig del 2010, Lianne Smith no tenia alterada cap de les seves facultats. "No patia cap malaltia mental", ha assegurat Pillado. El fiscal també ha volgut deixar clar que, en aquest punt, els membres del jurat -set homes i dues dones- hauran de centrar-se en valorar l'estat mental que tenia l'acusada aleshores, i no ara.

"El que interessa és veure com estava aleshores, i no ara, perquè s'ha de tenir en compte que durant aquests anys ha estat a la presó i que també se li ha suïcidat el marit", ha dit Pillado, en referència al fet que Martin Smith, la parella de l'acusada, es va penjar en una presó d'Anglaterra després que el condemnessin per pederàstia.

La declaració de l'acusada, aquesta tarda

Lianne Smith s'asseurà aquesta tarda davant del tribunal -i del jurat popular- a l'Audiència de Girona. Serà aleshores quan la mare britànica podrà explicar, si així ho considera, la seva versió dels fets. La fiscalia li demana una pena de 38 anys de presó pel doble assassinat (amb l'agreujant de parentiu i l'atenuant de confessió).

La defensa, per la seva banda, qualifica els fets de dos delictes d'homicidi i sosté que cal aplicar a l'acusada una eximent completa d'alteració psíquica o bé, alternativament, una altra eximent completa de por insuperable. També demana que li apliquin un atenuant molt qualificat de confessió.

El judici per aquest cas s'allargarà durant tota la setmana a l'Audiència de Girona.