Doreen Smith diu que la seva filla estava 'irreconeixible' des que va conèixer Martin Smith

La mare de la infanticida feia 15 anys que no sabia res de Lianne i tampoc sabia que havia tingut dos fills més

"Ella sempre deia que tot anava bé, però ja es veu que no". Són paraules de Doreen Smith, la mare de Lianne Angela Smith. La dona, consternada, va dir a la policia que "no trobava raons" perquè la seva filla acabés asfixiant dos fills amb una bossa de plàstic en un habitació d'hotel de Lloret de Mar l'any 2010. Segons va explicar Doreen a la policia britànica -en una declaració que aquest dimarts han llegit davant dels membres del jurat popular perquè la dona no ha comparegut al judici- l'acusada va ser una dona "normal i feliç" fins que va conèixer Martin Smith.

Segons el relat de la mare, Lianne Angela Smith, a qui tothom coneixia com a Angela, va créixer en una família sense preocupacions i, quan va ser gran, va anar a la universitat a estudiar. Llavors, va conèixer un home, amb qui es va casar i va tenir dos fills. La relació, però, no va arribar a bon port perquè ell la va deixar i després va descobrir que li havia estat essent infidel. Aleshores, Lianne va anar a viure prop dels seus pares perquè li poguessin donar un cop de mà amb els nens.

Un temps després, continua el relat de la mare, va canviar de feina i va conèixer Martin Smith. Van començar una relació i, poc temps després ell va anar a viure amb la família. Els problemes van començar quan la parella va decidir deixar la casa on vivia i llogar una caravana. "No ho veiem bé", explicava la mare però després van saber que tenien problemes econòmics i que els jutjats els reclamava diners i ho van "entendre".

La relació amb la filla i els néts va continuar, per telèfon, i cada vegada es veien menys. "S'havien aïllat, ens preocupava que en Martin fos tan controlador", va declarar la mare. Una de les últimes visites que Doreen va fer a la seva filla, a la caravana, va ser el maig del 1995. Van aparèixer per sorpresa carregats de regals per a la seva néta gran però només arribar Martin va marxar enfurismat perquè havien aparegut sense avisar i Lianne també els va fer mal paper. Van decidir no tornar-hi.

L'última vegada que es van veure mare i filla va ser el setembre d'aquell mateix any. Va ser en una cafeteria on havien quedat perquè Doreen portés uns llibres a Lianne. "No sabia que seria l'última vegada que ens veuríem, ens vam acomiadar amb un petó i una abraçada", relatava la mare. A partir d'aquí, Lianne, Martin i els dos nens es van esfumar i no van contestar mai més al telèfon.

La següent notícia que va tenir d'Angela, recordava la mare, va ser l'any 2007 quan la seva néta gran la va trucar per explicar-li que havia denunciat Martin Smith per haver abusat sexualment d'ella durant anys. Llavors va saber que la parella havia tingut una altra nena -Rebecca- i que la seva filla Angela es feia dir Lianne. També li va explicar Sarah que la parella i la nena petita havien desaparegut.

Fins el doble crim, l'any 2010 a Lloret de Mar, Doreen no va tornar a rebre notícies de la seva filla i es va assabentar que tenia un nét petit, de menys d'un any, quan ja havia mort asfixiat. "Angela no és la persona que conec i estimo", conclou la mare.

Aquest dimarts a la tarda també ha declarat un dels pocs amics que tenia Lianne Angela Smith a Barcelona, un home a qui feia classes d'anglès. Ha explicat que uns dies abans de cometre el crim i quan ja havien detingut Martin Smith, van quedar i ella li va explicar "tot", que la seva filla gran havia denunciat en fals la seva parella i que ara els serveis socials li traurien la custòdia dels nens. "Em va semblar desesperada", ha explicat.

El judici continuarà dimecres a l'Audiència de Girona amb la declaració dels pèrits, que hauran d'esclarir si Lianne Smith -que s'enfronta a 38 anys de presó per doble assassinat- patia o no algun trastorn mental en el moment dels fets.