Lianne Smith creu que va matar els seus fills 'per amor'

La infanticida de Lloret va explicar als metges que ella i el seu marit havien planejat matar els nens i suïcidar-se si separaven la família

Els pèrits especialitzats en psiquiatria han fet un perfil de Lianne Angela Smith com d'una dona amb una clara dependència emocional del seu marit, en un grau que arribava fins a la patologia mental. Segons els psiquiatres, la parella es va muntar una realitat delirant i fantasiosa. El detonant va ser la denúncia contra Martin Smith que va presentar la filla gran de Lianne assegurant que havia estat víctima d'abusos sexuals durant una dècada. Una acusació que Lianne Smith "ni tan sols es va arribar a plantejar" que pogués tenir una base certa.

El matrimoni va començar a creure que el món conspirava per separar-los i, per això, van optar per fer-se fonedissos i desaparèixer. A partir d'aquí, van passar a viure com a fugitius. Segons els psiquiatres, tot apunta a que Martin i Lianne Smith van desenvolupar una malaltia malalta conjunta basada en la psicosi de creure que els estaven assetjant i perseguint. Tot i que la mare acusada d'asfixiar els seus fills mai ha patit al·lucinacions ni auditives ni visuals, sí que vivia immersa, diuen els psiquiatres, en una realitat delirant que es va aguditzar el mes de maig del 2010 quan va començar a creure que la gent que passava pel carrer eren policies o membres dels serveis socials britànics que volien separar la seva família.

L'estabilitat mental de Lianne Smith va trontollar encara més quan van detenir el seu home, Martin Smith per extradir-lo a Anglaterra on tenia una causa pendent amb la justícia. Segons la mateixa acusada va explicar als psiquiatres, ella i Martin havien arribat a planificar què passaria si la família els separava perquè, per a ells, era el pitjor que podia passar. Si no continuaven junts, valia més morir. Per això, Lianne Smith considera que va complir el que marcava el destí quan va matar els seus fills. "Una tragèdia inevitable", han qualificat els psiquiatres.

Tot i això, els forenses de l'Institut de Medicina Legal consideren que Lianne Smith no tenia completament anul·lades les seves capacitats cognitives i volitives. Consideren que sabia què feia, l'entristia fer-ho perquè "s'estimava els seus fills" però creia que estava fent ben fet. Martin Smith es va suïcidar a la presó a Anglaterra després que el condemnessin per abusos sexuals. Lianne Smith va intentar suïcidar-se després de matar els nens però, segons els forenses, tot i disposar d'eines i temps suficients només es va causar ferides superficials, cap que li pogués provocar la mort.