Tres comandaments dels Mossos d'Esquadra, a judici per la càrrega a l'UdG

Els estudiants denuncien que la universitat i el SEM han facilitat dades confidencials a la policia perquè els puguin identificar

Dijous a 2 quarts de 10 del matí els tres comandaments dels Mossos d'Esquadra amb TIP 3.772, 12.810 i 1.388 hauran de comparèixer com a acusats als Jutjats de Girona. L'advocat Benet Salellas ha afirmat que no deixa de ser un judici "pioner" a Catalunya perquè, diu, la majoria de denúncies contra actuacions policials desproporcionades en desallotjaments han acabat arxivades, com poden ser les càrregues contra els 'indignats' a la plaça Catalunya.

Aquests tres comandaments dels Mossos són els que estaven al capdavant del dispositiu del 16 de desembre, durant l'acte institucional de celebració del 20è aniversari de l'UdG. Un acte que comptava amb la presència del president del Govern, Artur Mas, i que va acabar amb càrregues policials per desallotjar el claustre de la Facultat de Dret, per on els estudiants havien intentat accedir a l'Aula Magna per protestar contra les retallades. La càrrega va acabar amb ferits.

Segons les dades facilitades pels Mossos el dia dels fet, el SEM va atendre 18 ferits dels quals 12 eren agents. Salellas ha explicat que imputen als tres comandaments 12 faltes de lesions perquè són els estudiants que van acabar amb alguna ferida. Això implica que els tres comandaments s'enfronten a pagar més de 2.000 euros de multa cadascú.

Paral·lelament al procés contra els agents, també s'està instruint una causa contra estudiants per desordre públic i atemptat contra els agents. El 16 de desembre en van detenir 3 però posteriorment han identificat i imputat més manifestants. Salellas ha explicat que ara per ara ja hi ha 12 imputats, 11 estudiants i un membres del PAS. Els quatre últims imputats estan citats a declarar el dia 18 de juny.

Els estudiants han denunciat en un manifest a favor dels encausats que estan immersos en una "cacera de bruixes" i que no saben a quantes persones més poden acabar imputant. Aquestes identificacions han generat malestar entre la comunitat educativa perquè, segons denuncien els estudiants, l'UdG no només va permetre l'entrada "d'homes armats" a la universitats sinó que està permetent l'accés de la policia a dades confidencials per facilitar les identificacions.

Per això, han fet arribar una denúncia a l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades on expliciten que han identificat alguns estudiants gràcies a dades de caràcter personal protegides per llei i confidencials. Salellas ha explicat que, des del punt de vista processal, si els donen la raó poden anul·lar alguna de les identificacions que s'hagin fet d'aquesta manera. A més, UdG i SEM -que, segons els estudiants, hauria facilitat l'accés a algun informe mèdic d'alguns manifestant atès a l'ambulància- s'enfronten a sancions administratives.