L'onzena edició del Black Music Festival ha aplegat unes 9.600 persones a La Mirona de Salt

La xifra ronda el número d'assistents de l'any passat, però el 2011 el festival va durar una setmana més

L'organització considera que el Black Music Festival "segueix erigint-se com a una de les propostes estatals més consolidades" en el panorama de la música negra. Es caracteritza per una programació orientada a la música de culte allunyada de circuits comercials, que dóna preferència a noms mítics de la història del gènere i alhora aposta per les estrelles del gènere del moment.

Planagumà és conscient que el moment econòmic actual ha fet que a l'hora de comprar una entrada "tothom s'ho pensa dues vegades". És per això que subratlla que cal programar "propostes artístiques molt atractives i saber-ho comunicar per captar l'atenció del públic".

Dins la programació de 2012 han destacat els concerts que han ofert Maceo Parker, un artista més conegut pel públic del festival, i Trombone Shorty, "un autèntic fenomen" als Estats Units, però que aquí encara té poca repercussió, segons el director. Afegeix que després del concert del dia 3, "un dels millors que s'han vist mai al Black Music Festival", està convençut que la gent que no el coneixia i el va veure, "va incorporar aquest artista a la seva llista de preferits".

També grups i artistes com Andrea Motis, The Gospel Viu Choir, Big Mama & the original Jazz Orquestra del Taller de Músics, The Excitements, Quico Pi de la Serra, The Basement o Los Fabulosos Texastones han ofert actuacions d'un "nivell altíssim" que han fet "evident que a Catalunya hi ha un gran planter de música negra en els seus diversos estils", remarca l'organització.

També destaquen l'espectacle 'Guadajuko', que va tancar el festival. Va ser la trobada en exclusiva de Triphasic amb Llibert Fortuny al capdavant, junt amb la Girona Jazz Project. Aquest concert de clausura va ser una "experiència jazzística única", valoren els organitzadors.

Segons el director, l'única nota discordant de la programació va ser el concert de Freak Power. El director argumenta que programar una "banda mítica" que "no té molt rodatge" té dues vessants. Per una banda permet veure un grup que difícilment vindrien de gira a aquí, i per l'altra, hi ha "el risc real que l'actuació no estigui a l'alçada de la resta de propostes programades". Tot i que Freak Power va fer un concert "generós on no hi va fallar cap èxit", el seu directe "estava mancat de 'xispa'", reconeix el director.

L'organització avança que a partir d'ara l'equip del festival ja es posarà a treballar "intensament" per a la propera edició.