La ministra de Foment promet arreglar la N-II a Girona però no sap quan ho farà

El diputat de CiU Pere Macias assegura que la situació actual de la carretera arriba a extrems "intolerables i inacceptables"

La situació de la N-II a les comarques gironines ha tornat aquest dimecres, de nou, al Congrés dels Diputats. El diputat de CiU Pere Macias no ha deixat passar l'oportunitat de reclamar a l'Estat que solucioni el greuge que viu la carretera al seu pas per la demarcació.

Només ahir, amb poques hores i a escassos quilòmetres de distància, la N-II es va cobrar dues noves víctimes mortals. En tots dos casos, els conductors que van perdre la vida van xocar frontalment contra un camió. El primer accident va tenir lloc a la variant de Girona poc abans de les nou del matí i el segon, quan faltaven pocs minuts per a les dues de la tarda a l'alçada de Medinyà (Gironès).

Durant el ple del Congrés dels Diputats, el diputat de CiU ha reclamat a Foment que garanteixi la seguretat de la N-II. Macias ha recordat que "ja són nou les persones que han mort al llarg del 2012" en aquesta carretera, "que se sumen a les 68 víctimes mortals que acumula la N-II en els dos darrers anys".

El diputat ha qualificat la situació actual de la N-II (amb trams empantanegats i sense voral en gran part del traçat) de "summa gravetat" i ha carregat les tintes contra "l'absoluta ineficàcia, inacció i indolència" de l'anterior govern del PSOE. "La situació arriba a extrems intolerables i inacceptables, i li demano que quan abans millor es facin les actuacions necessàries per garantir la seguretat que, a hores d'ara, no existeix", ha dit Macias, dirigint-se directament a Ana Pastor.

Víctimes irrecuperables

La ministra de Foment, Ana Pastor, en la seva resposta, no ha anat més enllà d'una declaració d'intencions. La titular de Foment ha manifestat "el compromís" de l'estat espanyol amb la N-II al seu pas per Girona i ha dit que el ministeri veu "amb preocupació" la xifra de morts i de "víctimes irrecuperables" que acumula aquesta via.

"Per això, vull manifestar el nostre compromís amb diferents iniciatives, que estem treballant per posar-les en marxa", ha ressaltat Pastor. Això sí, la ministra no ha concretat ni posat data a les mesures que han de permetre reduir la manca de seguretat a la N-II.

Aquest febrer, Foment va anunciar una inversió de 16,1 milions d'euros (MEUR) a la xarxa viària gironina. Els diners aniran destinats, entre d'altres, a millorar l'enllumenat i la senyalització, els serveis d'atenció als accidents o les comunicacions.

L'anunci del Ministeri va arribar pocs dies després que, precisament, la variant de la N-II a Figueres registrés un accident on van perdre la vida cinc persones. Segons concretava Foment, entre les carreteres que formaven part del paquet on s'impulsarien millores hi havia tota la N-II al seu pas per la demarcació, entre Maçanet i la Jonquera (incloent el tram desdoblat).

A més, també hi figuraven la N-156 (que porta des de l'A2 fins a l'aeroport) i les vies urbanes que abans eren la N-II i encara depenen de l'Estat (entre Santa Llogaia, Figueres i Llers, i de Sant Julià de Ramis a Sarrià de Ter).