Reparteixen begudes calentes, mantes i menjar als sense sostre de Girona

El centre d'acollida 'La Sopa' s'amplia fins a 120 places a les quals se n'hi sumen 35 més a Santa Eugènia

Indigents tapats amb flassades o cartrons que es refugien de la fred en caixers automàtics, dormen en condicions precàries en cases abandonades o bé -fins i tot- en plena via pública, aprofitant el poc resguard que els dóna l'entrada d'un bloc o unes escales. Les baixes temperatures de l'hivern, lligades amb la humitat de les nits gironines, fa que molts sense sostre s'hagin de refugiar com puguin durant la matinada.

Amb l'objectiu de donar una primera ajuda als qui dormen al ras, els voluntaris de la Creu Roja porten a terme, hivern rere hivern, un dispositiu conjunt amb la Policia Municipal de Girona. Els dies en què la fred és més punyent, pentinen els carrers i, quan veuen un indigent, li ofereixen ajuda.

D'ençà de principis de desembre, ja s'han portat a terme una desena d'operatius d'aquesta mena. A partir d'aquesta passada matinada, però, i fins que no remeti l'episodi de fred que arriba amb força, aquest dispositiu s'intensificarà. Cada nit, hi participaran una quinzena de voluntaris de la Creu Roja, que rebran el suport d'una patrulla d'agents.

Des de la Creu Roja es calcula que hi ha una trentena d'indigents que dormen al carrer. Segons concreta el coordinador de l'operatiu, Carles Alarcón, el perfil d'aquests sense sostre "és molt variat, des d'aquells que fa poc que s'han quedat sense feina fins als altres que pràcticament hi són de tota la vida".

Els indigents solen dormir en caixers automàtics de la zona centre, el barri Vell o l'Eixample. Però també n'hi ha que escullen les escales del pavelló de Fontajau i passen la nit al ras o bé es resguarden entre les quatre parets d'una casa abandonada propera al pont de la Barca per passar-hi la nit.

Menjar, abric i primeres cures

"El que fem és acostar-nos-hi i oferir-los mantes perquè es puguin abrigar i cafè, xocolata calenta o magdalenes", concreta Alarcón. A més, si els voluntaris veuen que l'indigent té alguna ferida, també s'ofereixen per fer-li una primera cura.

Aquesta passada matinada, entre d'altres, els voluntaris han repartit cafè i magdalenes a dos indigents que dormien en caixers automàtics al carrer Joan Maragall i a la carretera Barcelona. En aquest darrer espai, també han donat una manta a un altre sense sostre, que ha passat la nit al final d'una de les entrades que té un dels blocs situats a tocar de l'estació de Renfe.

A més, sempre que l'indigent desitgi recollir-se al centre d'acollida 'La Sopa', els voluntaris també estan preparats per acompanyar-lo fins allà. De totes maneres, però, molts refusen aquesta ajuda.

"Cada nit, de mitjana, atenem unes deu o dotze persones, però en veiem alguns que ens refusen el menjar i molts d'ells no volen anar a 'La Sopa' perquè diuen que ja se senten còmodes allà on són", concreta el cap de l'operatiu. Sobretot, això darrer passa en aquells casos d'indigents amb problemàtiques lligades a l'alcohol.

"Hi ha gent que accepta l'ajuda de bon grat i que fins i tot et demana si l'endemà hi tornaràs, però també d'altres que es tornen violents", indica el cap de l'operatiu.

180 mantes i 120 places a 'La Sopa'

Per aquests dies en què les temperatures s'ensorraran per sota dels zero graus, la Creu Roja de Girona disposa de 180 mantes per repartir entre els indigents. Sobretot, n'han rebudes moltes aquesta setmana, gràcies a l'ajuda dels ciutadans. "És d'agrair que hi hagi gent que s'hagi interessat i ens hagin portat mantes i roba per repartir", concreta Carles Alarcón.

En paral·lel a aquest dispositiu, l'àrea de Serveis Socials de l'Ajuntament de Girona també ha incrementat les places al centre d'acollida 'La Sopa'. En concret, se n'han previst 40 de noves, que se sumen a les 80 ja existents. La directora del centre, Rosa Angelats, explica que des d'aquest dilluns es pot donar acolliment a tots els indigents que ho necessitin, ja sigui perquè hi vagin de forma voluntària o perquè els hi derivi la Policia Municipal.

L'objectiu, explica Angelats, "és no deixar ningú al carrer" i oferir als indigents els serveis disponibles (que inclouen menjar, dormir, dutxa, bugaderia i consigna). Per combatre l'onada de fred, la directora de 'La Sopa' explica que les places suplementàries es cobriran instal·lant llits plegables a la sala polivalent i a la d'estar de l'equipament.

Per no quedar-se curts de material, aquest passat gener 'La Sopa' també s'ha proveït amb més mantes, llençols i tovalloles. A més, algunes persones també s'han ofert per ajudar en moments puntuals en serveis com ara la cuina, tot i que el gruix de feina la preveu assumir el mateix personal del centre.

Es preveu que a 'La Sopa' el pla d'emergència davant l'onada de fred estigui activat fins dilluns que ve. És a dir, que tots els indigents acollits tinguin llit fins a aquell dia, a l'espera del què es decideixi l'endemà en funció de les previsions meteorològiques. A partir d'aquest gener, el centre ha ampliat el seu horari. Ara està obert durant tota la nit, i només tanca unes hores durant la tarda.

Més mesures de prevenció

A més de l'increment de llits a 'La Sopa', el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, explica que avui al matí s'acabarà d'habilitar el futur centre de dia de Santa Eugènia que, si cal, entrarà en funcionament provisional durant l'onada de fred "per poder rebre 35 persones més" i donar-los "el subministrament alimentari corresponent".

A més, en cas que nevi, l'Ajuntament de Girona també tindrà a punt el pavelló de Fontajau per si hi ha carreteres tallades i hi ha gent que s'ha de quedar a passar la nit a la ciutat perquè no pot tornar a casa. D'altra banda, pel que fa a via pública, el reg dels jardins de la ciutat s'ha aturat, els serveis municipals de neteja no tiraran aigua als carrers mentre durin les baixes temperatures -per evitar que es geli- i l'empresa Girona+Neta disposa de 35 tones de sal per repartir en diferents carrers de la trama urbana.