Comença a nevar a cotes baixes

La neu ha començat a fer acte de presència a diverses poblacions de la demarcació de Girona

Pel que fa a la resta del territori les primeres nevades han començat a caure en cotes baixes en punts de l'interior del quadrant nord-est i la Catalunya Central. Amb el pas de les hores, les nevades podrien deixar fins a cinc centímetres de gruix per sobre de la cota dels 500 metres, fins als 200, i està previst també que arribin al sector central del litoral i del Prelitoral sud i central. La neu encara es pot deixar veure el dijous en aquest sector de la costa, però anirà minvant amb el pas del matí.

La neu comença a instal·lar-se també a les carreteres. En alguns ja no s'hi pot circular sense cadenes. Es tracta de l'A-2 a Castellolí i la Panadella, la BV-5119 a Fogars de Montclús, la C-142b a Naut Aran i la C-28 a Vielha e Mijaran.

S'ha començat a notar la presència de neu en poblacions del Vallès Oriental, com Matadepera, Terrassa o Castellar del Vallès; de l'Anoia, com Pujalt, el Bruc, Calaf o Els Prats de Rei, o d'Osona, com Taradell, Espinelves o Muntanyola. En algunes poblacions les màquines llevaneu ja han sortit al carrer i estan distribuint sal pels diferents carrers amb l'objectiu d'evitar acumulacions a la via. Els observatoris de Fabra i Vallvidrera també han registrat la presència dels primers flocs de neu, que han començat a caure lleugerament al Tibidabo.

Protecció Civil manté activa en fase d'alerta el Pla especial d'emergències per nevades a Catalunya NEUCAT d'acord amb les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) aquest matí. L'entrada d'un nou braç de precipitació pel quadrant nord-est aquest dimecres al migdia s'ha anat estenent per tota la meitat est de Catalunya i ha afectat bona part de les comarques de Girona i Barcelona. La neu és força seca i, com a conseqüència, els gruixos acumulats podran ser importants. Per aquesta raó, és possible que puntualment s'arribin a gruixos de fins a 5 centímetres.

Durant la matinada, la precipitació es traslladarà amb força cap al Tarragonès i poden afectar el Baix Camp, Alt Camp, Baix Penedès, Garraf, Alt Penedès, Anoia, Bages, Vallès Occidental, Baix Llobregat i Barcelonès.

Descens en picat de la temperatura a partir de divendres

El Servei Meteorològic de Catalunya ha confirmat "l'excepcional entrada d'aire fred" procedent del nord d'Europa, i a partir de divendres la temperatura baixarà en picat i arribarà a tocar fons durant el cap de setmana. Els models meteorològics indiquen que dissabte la temperatura a 850 hPa (uns 1500 metres d'alçada) a la vertical de Barcelona podria arribar als -12 ºC.

Les glaçades seran generalitzades i es preveuen molt fortes al Pirineu, entre moderades i fortes a la resta de l'interior i entre febles i moderades al litoral. Aquesta situació d'onada de fred s'allargarà durant l'inici de la propera setmana. El vent del nord i nord-est es reforçarà i agreujarà la sensació de fred, especialment al Pirineu, al Prepirineu i a l'extrem nord-est de Catalunya.

A banda, aquest enfortiment del vent del nord i nord-est donarà lloc a una important alteració marítima a partir de dijous al vespre a la meitat nord de la costa.

Amb aquesta predicció, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de Risc per neu i per onatge i un preavís d'onada de fred.