Les primeres nevades emblanquinen la demarcació de Girona

El Consell Comarcal del Gironès ha suspès el transport escolar · A Girona quatre escoles ja no han obert

A les comarques gironines les primeres nevades van arribar ahir a la nit i aquesta matinada. Els primers municipis a observar precipitacions van ser Breda, Arbúcies, Sant Hilari Sacalm, Caldes de Malavella, Cassà de la Selva, Sant Martí de Llémena, Maçanet de la Selva, Sils, Vidreres, Anglès, Llagostera, Santa Coloma de Farners, Vilobí d'Onyar i Blanes. Més entrada la matinada la neu també ha fet acte de presència a Girona ciutat i Salt, que s'han llevat emblanquinades. A la capital del Gironès ja no han obert les escoles Bambini, Montessori, Pare Coll i Les Alzines. A partir d'aquesta tarda a les 3 s'han suspès totes les classes a la resta d'escoles i instituts de la ciutat.

Transport escolar suspès

El Consell Comarcal del Gironès ha decidit suspendre el transport escolar a causa de la neu que ha caigut a la zona en les últimes hores, segons han confirmat fonts de la delegació del Govern de la Generalitat a Girona. La decisió no afecta a les classes, que es mantenen, però el consell comarcal ha pres aquesta mesura de forma preventiva per evitar problemes que es poguessin ocasionar sobretot per part d'aquells autocars que fan rutes llargues.

Mesures preventives

En una reunió celebrada ahir a la tarda a l’Ajuntament de Girona i presidida per l’alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, el Comitè Municipal d’Emergència va acordar un paquet de mesures de prevenció davant l’alerta del risc de nevada i baixes temperatures present a la ciutat.

Davant les baixes temperatures, s'han previst  40 places noves (a part de les 80 existents) al Centre d’acolliment "La Sopa", mesures d’atenció amb subministrament d’aliments a persones amb situació de risc, la preparació i posada en funcionament provisional del centre de dia de Sta. Eugènia amb possibilitats d’acollida per a 35 persones, i el subministrament alimentari corresponent. A nivell general, els serveis socials d’atenció primària han iniciat una nova recollida d’informació per poder atendre a totes aquelles persones i col·lectius que puguin estar en situació de risc.

En l’àmbit de Via Pública, el reg dels jardins públics es va aturar i els serveis municipals de neteja de Girona (Girona+Neta) disposa de 35 tones de sal i tots els efectius humans i materials, per espargir sal en els indrets i vies públiques que la Policia Municipal determini en funció de la temperatura i de les característiques de la via o espai públic. A més a més, els serveis municipals de neteja de Girona no utilitzaran aigua en les tasques de neteja mentre continuï la previsió de temperatures tan extremes.

Per consultes o ajuda segueixin les instruccions, recomanacions i consells que donin les autoritats de Protecció Civil. Per qualsevol emergència dins la ciutat de Girona pot trucar al 092. Si es troba fora, truqui al 1-1-2. Per informació de dins la ciutat de Girona pot trucar al 972 419 010, per la resta de Catalunya al 012.

Davant aquesta circumstància es recomana a la ciutadania que prengui un seguit de mesures al sortir de casa davant la possibilitat d’una glaçada intensa o de llarga durada:

- No surtir de casa si no és necessari. Especialment la gent gran, hi ha més risc de caigudes.
- Si surt a l'exterior s'abrigui amb peces de roba lleugeres i càlides l'una sobre l'altra. Les manyoples proporcionen més calor que els guants. Utilitzar sabates adequades per evitar relliscades.
- Protegir-se la cara i el cap i evitar que l'aire fred entri directament als pulmons. Evitar fer exercicis físics intensos. Es corre el perill de patir una lesió a l’organisme.
- Escoltar emissores de ràdio i de televisió, especialment les locals, per informar-se de l'evolució meteorològica, i de l'estat de la situació a Girona ciutat. Seguir el web de l’ajuntament.
- Seguir les instruccions, recomanacions i consells que donin les autoritats de Protecció Civil.

Per la seva banda, des de l'Ajuntament de Salt s'ha decidit declarar en fase d'Alerta el Pla de Protecció Civil.

Resta de Catalunya

Altres carreteres on també hi ha incidències causades per la neu són l'AP-2 a l'Albí (Garrigues) o la C-32 a Sant Pol de Mar (Maresme).

Des de Protecció Civil s'indica que cal extremar la precaució i consultar la previsió abans d'agafar el cotxe i abstenir-se de fer sortides que no siguin estrictament necessàries en les zones afectades per una situació meteorològica més adversa.

Addicionalment algunes carreteres secundàries han tingut afectacions i hores d'ara les màquines segueixen treballant:

A la zona entre Sant Joan de Vilatorrada (Bages) i Moià (Bages), les carreteres secundàries B-431 i N141c han registrat neu a la calçada que podria impedir la circulació ordinària en funció de l'evolució de les nevades. Igualment, a la C-1412a a Calaf (Anoia) calen cadenes de forma obligatòria. I la BV-5119 a Fogars de Montclús (Vallès Oriental) està tallada. Al Port de la Bonaigua i a alguna carretera secundària de la Vall d'Aran també calen cadenes.

Les nevades durant la nit han afectat en primer lloc més intensament la zona del Bages i el nord de l'Anoia. Posteriorment la nevada s'ha desplaçat cap a Osona i a últimes hores de la matinada ja ha afectat les comarques de la circumscripció de Girona, el camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre i fins i tot la zona de Ponent, en tots els casos amb intensitat entre feble i moderada.

Els gruixos acumulats registrats van des dels nou centímetres acumulats a Espinelves (Osona) al centímetre i mig de Girona, passant pels cinc acumulats a Calders o els dos centímetres acumulats a Monistrol de Montserrat (Bages).

També han caigut tres centímetres de neu a Breda (Selva), i a l'observatori de Pujalt (Anoia), dos centímetres a Moià (Bages), un centímetre acumulat a Berga (Berguedà), Santa Maria de Corcó (Osona) i la Torre de Claramunt (Anoia).

Finalment cal destacar que ell telèfon d'emergències 112 ha rebut una cinquantena de trucades per incidències relacionades amb l'episodi de neu, cap de les quals de caràcter greu.