Pere Puig: 'Sento molt tot el que ha passat, demano perdó a les famílies i als seus fills'

L'assassí múltiple d'Olot aprofita l'últim torn de paraula per dir que li "sap molt greu" haver matat quatre persones a trets

Ara fa just un any, el 15 de desembre del 2010, Pere Puig va acabar amb la vida dels dos constructors, pare i fill Tubert, i amb la dels dos empleats de l'oficina de la CAM d'Olot. L'assassí múltiple va cometre els quatre crims amb poc menys de mitja hora de diferència. A totes les víctimes, el pistoler les va matar de la mateixa manera: a trets de rifle.

D'ençà d'aleshores, Puig només es va mostrar penedit dels crims en una ocasió. Va ser davant del jutge que li va prendre declaració dos dies després dels assassinats, i que va ordenar el seu ingrés a presó. Durant aquests dotze mesos, però, el paleta de la Vall d'en Bas (Garrotxa) no ha enviat cap carta a les famílies de les víctimes, ni tampoc ha explicat clarament els motius que el van empènyer a disparar els trets.

Avui, però, Pere Puig ha demanat perdó obertament. No ho va fer durant tot el temps que s'ha passat a presó en espera del judici, ni tampoc aquest dilluns, quan es va negar a declarar i només va respondre les preguntes de la defensa.

L'assassí múltiple ha fet ús del darrer torn de paraula per dir dues frases que han durat escassament deu segons. Assegut a la banqueta dels acusats, el pistoler d'Olot ha dit: "Sento molt tot el que ha passat i em sap molt greu. Demano perdó a les famílies i als seus fills".

Amb aquesta frase, s'ha tancat la vista oral del judici que ha durat quatre dies a l'Audiència de Girona. I també una sessió, la d'aquest matí, on les parts han anunciat les conclusions definitives i han emès els respectius informes.

El fiscal i les acusacions particulars han elevat a definitives les qualificacions provisionals. L'acusació particular sol·licita 80 anys de presó per a Pere Puig i demana que indemnitzi els familiars de les víctimes amb més de 500.000 euros. Les acusacions s'adhereixen a la petició feta pel ministeri públic, i també demanen que es condemni el paleta a vint anys de presó per a cadascun dels assassinats.

La defensa admet els assassinats

La defensa, encapçalada per Núria Masó, ha estat l'única part que ha modificat la petició inicial. D'entrada, la lletrada sol·licitava la lliure absolució de Puig. Però després de les sessions del judici, Núria Masó ha admès obertament que el pistoler "és culpable de quatre assassinats consumats".

Aquesta part, però, considera que s'ha d'aplicar al seu client una atenuant de confessió i una eximent incomplerta d'alteració psíquica. Per això, demana una pena de set anys i mig de presó per a cadascun dels assassinats (cosa que suma una condemna global de 30 anys).

En matèria de responsabilitat civil, Masó no fa cap petició en particular, però sí que ja adverteix que el seu client és insolvent. De fet, al seu escrit deixa clar que el paleta, més enllà de 8.668,13 euros que se li van embargar, no disposa de cap altra quantitat per afrontar les indemnitzacions.

Acte menyspreable i cruel

A la fase d'informes, el fiscal i les acusacions particulars han fet un discurs contundent per exposar al jurat popular que Pere Puig va cometre els crims essent totalment conscient del què feia, i que en cap cas s'han d'apreciar atenuants per al processat.

El fiscal, Víctor Pillado, ha definit Puig com "una mala persona" i un ésser "cruel". "Matar a quatre persones volent-ne matar sis, és un acte menyspreable i propi d'una persona que no té cap mena de respecte per a la vida dels demés i els l'arravata", ha assegurat amb fermesa el ministeri públic.

Pillado, que ha parlat durant prop d'una hora, ha centrat també bona part del seu discurs en desmuntar la tesi de la defensa. Per a ell, no hi ha cap mena de dubte que Pere Puig no pateix ni una malaltia ni un trastorn mental, i que les seves peculiaritats -com ara vestir-se de xèrif- no van més enllà "'d'una manera de ser determinada".

Per al fiscal, a més, l'atenuant de confessió no té raó de ser. I és que, com ha recordat, després de cometre els crims, Pere Puig volia atrinxerar-se dins la CAM i començar un foc creuat amb la policia. "No ho va aconseguir i, per això, es va entregar", ha dit l'acusació pública.

Pillado també ha advertit el jurat popular que no es deixés impressionar pel que digués Pere Puig en el seu darrer torn de paraula. "És habitual que els acusats demanin perdó per rascar alguna cosa, però vull recordar que ell ha tingut tot un any i no ho ha fet; a més, en comptes de consignar diners per a indemnitzacions, se'ls ha gastat en pagar un informe de psicòlegs", ha dit.

Negar explicacions

Les dues acusacions particulars, encapçalades per Carles Monguilod i Óscar Morales, han basat el seu discurs en els mateixos eixos que el fiscal. Monguilod ha ressaltat al jurat, a més, que Pere Puig "ha negat" a les famílies "que va destrossar" haver-los explicat el perquè dels assassinats.

Per la seva banda, Morales ha mostrat al jurat una fotografia d'Anna Pujol -la treballadora de la CAM a qui Puig va matar- per ressaltar que s'està "davant d'un home que ha matat quatre persones". L'advocat ha demanat, al final del seu discurs, que el jurat emeti "un veredicte contundent de culpabilitat".

L'advocada de la defensa, Núria Masó, ha començat el seu al·legat reconeixent els quatre assassinats, però també insistint davant el jurat que, al seu parer, s'ha d'aplicar un atenuant de confessió -i fins i tot, un de col·laboració- i l'eximent incomplerta. "Podia haver fugit o disparar contra els policies locals que hi havia davant la CAM; però en comptes d'això, va entregar-se", ha dit.

La defensa també ha dit, en referència a l'estat mental de Pere Puig, que "és públic i notori" que l'acusat pateix trastorn de la personalitat. "Proclamo la seva culpabilitat, però també demano una pena correcta", ha dit l'advocada. Durant el seu discurs, Núria Masó també ha demanat al jurat que no es deixin "contaminar" per les "teatralitats i gracietes en què han caigut les acusacions".

Aquesta tarda, a les cinc, el magistrat president del tribunal lliurarà als membres del jurat popular l'objecte del veredicte. A partir d'aleshores, el tribunal popular es retirarà a deliberar.