Els constructors morts a Olot tenien problemes econòmics i es plantejaven tancar l'empresa

La vídua i la filla asseguren que les dues víctimes tenien una relació d'amistat amb l'acusat i que no troben cap explicació dels crims

Com la majoria d'empreses del sector de la construcció, Construccions Tubert no estava en el seu millor moment i tenia problemes econòmics. Segons ha explicat en el judici la vídua de Joan Tubert i mare de l'altra víctima, Àngel Tubert, en el moment dels fets l'empresa tenia feina perquè s'encarregava d'una obra, tot i això, el cap de família havia parlat de tancar l'empresa si no els encomanaven cap nova obra. La vídua, Joaquima Ruiz, ha assegurat que això no volia dir només fer fora algun treballador, sinó que "tots anessin a l'atur", inclosos pare i fill.

La dona ha explicat que no té cap constància que l'empresa degués alguna paga a l'acusat, Pere Puig, i que sempre li havien pagat el seu salari puntualment. Joaquima Ruiz ha assegurat que ha estat donant voltes al cas i que encara ara no troba cap explicació dels crims. La vídua ha detallat que Joan i Àngel Tubert tenien bona relació amb l'acusat, que feia uns tretze anys que treballava a l'empresa, que sovint compartien àpats tots plegats i que no tenien cap notícia que no estigués a gust a l'empresa o tingués algun problema amb els caps.

"No he rebut cap explicació i ara mateix ni em mira a la cara", ha asseverat la dona que ha interpel·lat directament l'acusat que durant tota la seva declaració ha estat amb els ulls clavats a terra. "Tenien tots molt bona relació, i amb el meu fill s'hi portava la mar de bé", ha explicitat Joaquima Ruiz que creu que no hi ha cap mòbil possible que expliqui el crim.

La dona ha volgut seguir totes les declaracions des de dins la sala acompanyada de la seva filla. Meritxell Tubert ha declarat entre llàgrimes que per a ells l'acusat era "simplement en Pere", algú a qui tenien estima i per qui es preocupaven si estava de baixa. "És del treballador que parlaven més bé de tots", ha assegurat la noia que conclou que Pere Puig "no tenia motiu, cap ni un" per matar-los.

Un dels testimonis que ha declarat aquest dimarts és un veí del bar on va tenir lloc el tirotegi. Aquell matí es va creuar Pere Puig, es van dir bon dia i van parlar de la fred que feia. Segons ha detallat, anava vestit com per anar a treballar a l'obra i no hi va haver cap detall en el seu comportament que el fes malpensar. El veí també coneixia el constructor Joan Tubert. Dies abans dels fets, havien estat plegats a casa del veí i el mateix Tubert li va explicat que a principis d'any hauria d'acomiadar Pere Puig perquè no hi havia feina i que li sabia "molt greu" perquè era "un bon treballador".

Un atac ràpid i precís

A primera hora del matí Pere Puig anava vestit de paleta però després es va anar a canviar de roba i es va posar la vestimenta de camuflatge que utilitzava habitualment per anar a caçar. El bar 'la Cuina de l'Anna' de la Canya estava ple quan Pere Puig va entrar armat amb un rifle el matí del 15 de gener. Durant la segona jornada del judici han declarat com a testimonis els altres clients del bar. Tots han coincidit a dir que l'atac va ser per sorpresa, molt ràpid i precís i que ningú va tenir temps a reaccionar.

Entre els testimonis hi ha un home que el dia dels fets estava assegut entre Joan i Àngel Tubert. Ha explicat que quan Pere Puig va disparar per primera vegada, a Joan Tubert, ell ni s'havia adonat que havia entrat al bar perquè estava distret amb el plat de menjar que li acabaven de portar. "Vaig sentir com un petard molt fort", ha explicat el testimoni que ha detallat que no va entendre què havia passat fins que es va donar que l'home, a qui tenia a la dreta, queia i hi havia un forat a la paret.

En aquell precís moment, però, va sentir com a la seva esquerra Àngel Tubert només tenia temps de dir "què fa aquest boig?" abans d'endur-se la mà al pit on acabava de rebre un tret. Immediatament després, l'atacant va sortir del bar i es va anar fins al cotxe per dirigir-se fins l'altre punt que es va convertir també en escenari d'un crim, l'entitat bancària CAM del centre d'Olot. Alguns homes que hi havia dins el bar van sortir corrent i van poder agafar la matrícula del vehicle de l'acusat i alertar la policia. Quan els serveis d'emergència van arribar al lloc dels fets, pare i fill havien mort pels trets.

També van haver d'atendre un altre dels clients del bar. Pere Puig va disparar molt a prop als dos homes, només hi havia la taula que els separava. Això va fer que l'home que hi havia assegut davant dels Tubert sentís els dos trets a la seva esquerra i molt a prop de l'orella. El soroll fort li ha danyat el nervi auditiu i sent un xiulet constant. En el judici, l'home ha explicat que va anar tot tan de pressa que ni tan sols va tenir temps de veure la cara a l'atacant. "No el podria reconèixer, només vaig sentir els trets a la meva esquerra", ha explicat.

Pere Puig s'enfronta a una pena global de 80 anys de presó, acusat de quatre assassinats. En matèria de responsabilitat civil, l'assassí múltiple d'Olot s'enfronta a pagar més de 500.000 euros d'indemnització als familiars de les víctimes.

El judici per l'assassinat múltiple d'Olot continuarà aquesta tarda a l'Audiència de Girona amb les declaracions dels testimonis, entre els quals hi ha els dos homes a qui Puig va dir que hauria matat si també els hagués trobat. Es preveu que les sessions s'allarguin fins dijous a la tarda, moment en què es donarà l'objecte del veredicte als nou membres del jurat -cinc dones i quatre homes- i es retiraran a deliberar per emetre el veredicte.