Puig no dóna explicacions dels crims i es remet al relat que va fer després de ser detingut

L'assassí d'Olot s'ha negat a respondre les preguntes del fiscal i les acusacions particulars

Pere Puig ha parlat escassament cinc minuts davant el tribunal de l'Audiència de Girona i els membres del jurat popular. Només d'asseure's a la banqueta dels acusats, l'assassí múltiple ja ha dit que no pensava respondre a cap de les preguntes que li formulessin el fiscal i les acusacions particulars, i que només contestaria a l'advocada de la defensa.

El fiscal, Víctor Pillado, ha demanat que constés en acta tot l'extens interrogatori que s'havia preparat. Per això, durant una hora, el ministeri públic ha anat llançant a l'aire la multitud de qüestions que portava escrites. Puig les ha escoltades amb el cap cot, però en algun moment n'ha respost alguna amb un gest o un monosíl·lab.

Això ha passat, per exemple, quan Pillado ha demanat que se li ensenyés el rifle de caça amb el qual va cometre els crims. Quan la funcionària ha mostrat l'arma, i mentre el fiscal preguntava si aquella era l'escopeta amb què havia engegat els trets mortals, Pere Puig ha fet un senyal d'assentiment.

Gran part de les preguntes del fiscal feien referència directa a la manera com Puig havia matat els dos constructors, al bar 'La cuina de l'Anna' de la Canya, i els dos treballadors de la CAM, a l'oficina que l'entitat té al carrer Mulleras d'Olot. Però el fiscal tampoc ha deixat passar l'oportunitat de fer nombroses qüestions -tot i que sense obtenir resposta- sobre l'estat mental del processat.

I és que aquesta part, a diferència del que sosté la defensa, està convençuda que Puig no és cap malalt mental i que, en el moment de cometre els crims, ho tenia tot planificat i sabia perfectament què es feia.

Quan ha tocat el torn a la lletrada de la defensa, Núria Masó, el seu interrogatori ha durat escassament quatre minuts. Amb la primera pregunta, però, n'hi ha hagut prou perquè Pere Puig reconegués haver comès els crims. I és que l'acusat ha ratificat amb un simple "sí" tot el relat dels fets que va fer en seu judicial, poques hores després de ser detingut.

Cap mena d'explicació

Això sí, més enllà d'aquesta resposta, Puig no ha donat cap mena d'explicació. Per això, el fiscal ha demanat que es llegís la declaració judicial, on Puig admet haver comès els quatre crims. Respecte a les morts de Joan i Àngel Tubert, els dos constructors per a qui treballava, Puig va explicar aleshores que els havia matat perquè li devien "la paga extra de Nadal del 2009 i la de juliol del 2010" i que, a més, "li pagaven en retard".

Apart, Pere Puig també va declarar que tots dos constructors el tenien "dominat" i que estaven dins seu com si fossin "una serp". Pel que fa a les morts dels dos treballadors de la CAM, l'acusat va explicar en aquesta declaració que el motiu dels crims també va ser econòmic.

En concret, aleshores va declarar que tenia un deute de 5.500 euros relacionat amb la seva targeta de crèdit. Puig va dir que es pensava que havia satisfet aquesta quantitat, però que quan va anar a la sucursal, els dos treballadors que hi havia -Rafael Turró i Anna Pujol- li van explicar que encara no havia acabat de pagar el deute i que, per això, els va matar aquell matí del 15 de desembre de l'any passat.

Visionat de la reconstrucció

Durant la sessió d'aquesta tarda, el fiscal també ha demanat que s'emetés l'enregistrament que es va fer de la reconstrucció dels fets. A les imatges, es veu Pere Puig envoltat de la comitiva judicial als dos escenaris on van tenir lloc els crims.

Tant al bar 'La cuina de l'Anna' com a la sucursal de la CAM, Pere Puig relata davant els agents dels Mossos d'Esquadra què el va empènyer a matar les quatre víctimes, i de quina manera va actuar en cada cas. L'acusat també recrea amb els braços la manera com va engegar els trets als dos constructors i els dos empleats, com si tornés a portar l'escopeta a la mà. A més, admet que aquell matí havia sortit de casa amb tot planificat i clarament "amb intenció de matar" les víctimes.

1.150 euros de sou i 200 a la presó

L'advocada de la defensa, durant el breu interrogatori que ha fet a Pere Puig, també li ha demanat que concretés quins eren els seus guanys. Tant en el moment de cometre el crim com en l'actualitat. Aquí, Pere Puig ha explicat que el desembre de l'any passat cobrava un sou de 1.150 euros mensuals fent de paleta i que ara, a la presó de Figueres, rebia entre 180 i 200 euros al mes perquè fa activitats i tallers a la presó.

Pere Puig també ha dit que només té un cotxe com a patrimoni i ha especificat que el compte corrent on hi consta el seu nom, i on hi ha 30.000 euros, pertany al seu pare. Segons ha dit, però, l'home els va posar tant a ell com a la seva germana també com a titulars, per si "feia falta treure algun cèntim".

Per últim, Núria Masó ha mostrat a l'acusat les imatges que van enregistrar les càmeres de seguretat de la CAM el dia dels assassinats. Però només aquelles on es veu Pere Puig sortint de l'entitat, després d'haver matat a trets Rafael Turró i Anna Pujol. Aquí, l'acusat ha dit que un cop "havia acabat de fer els fets" va obrir la porta de l'entitat, perquè va veure que els agents de la Policia Local d'Olot estaven a fora, i es va entregar.

Pere Puig s'enfronta a una pena global de 80 anys de presó, acusat de quatre assassinats. En matèria de responsabilitat civil, l'assassí múltiple d'Olot s'enfronta a pagar més de 500.000 euros d'indemnització als familiars de les víctimes.

El judici per l'assassinat múltiple d'Olot continuarà demà al matí a l'Audiència de Girona amb les declaracions dels testimonis. Es preveu que les sessions s'allarguin fins dijous a la tarda, moment en què es donarà l'objecte del veredicte als nou membres del jurat -cinc dones i quatre homes- i es retiraran a deliberar per emetre el veredicte.