Els perits conclouen que Pere Puig no té cap malaltia mental i el defineixen com a fred i excèntric

Psicòlegs i psiquiatres discrepen sobre si Pere Puig pateix o no trastorns de la personalitat

Les pericials psicològiques i psiquiàtriques de Pere Puig s'han allargat més de tres hores. De fet, aquest és un dels punts clau al voltant del qual gira el judici, perquè la defensa sempre ha sostingut que l'assassí múltiple d'Olot pateix un trastorn de la personalitat, a diferència del què defensen tant el fiscal com les acusacions.

Allà on hi ha hagut entesa entre tots els perits, tant els judicials com els aportats per la defensa, ha estat a l'hora de determinar si Pere Puig pateix o no una malaltia mental. Tots els perits que han declarat a l'Audiència de Girona han assegurat que l'assassí múltiple no és un malalt mental, i han coincidit a definir-lo com una persona freda i excèntrica.

La cap de psiquiatria de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC), Itziar Idiáquez, ha declarat que Pere Puig "distingeix perfectament el bé del mal" i, a l'hora d'explicar els crims, va fer un relat "coherent i perfectament comprensible". A més, Idiáquez ha assegurat que el pistoler no pateix cap trastorn de la personalitat, si bé té algunes "peculiaritats" -com ara la de passejar-se vestit de xèrif- i presenta "fredor emocional".

Però, com ha assegurat la perit judicial, aquests són trets que formen part "de la seva manera de ser" i, en cap cas, d'una patologia. Per la seva banda, els metges forenses Jordi Costa i Narcís Bardalet, que van veure l'acusat poc després dels crims, han declarat que Pere Puig era "plenament conscient" i no tenia "deliris" que l'incapacitessin.

A més, Costa també ha assegurat que Puig coneixia la gravetat dels crims que havia comès, tot i mostrar-se una mica ambigu quan se li preguntava sobre aquest extrem. "Per una banda deia que li sabia greu, però per l'altra també admetia que ho havia de fer", ha dit el metge.

El do i el poder de llegir la ment

Això, però, no és el que han assegurat els psicòlegs proposats per la defensa, Bernat-Noël Tiffon i Alicia Romero. Tots dos psicòlegs -a qui va contractar la família de Pere Puig- han defensat que l'assassí múltiple pateix fins a tres trastorns de la personalitat.

Durant la seva declaració a l'Audiència, els dos psicòlegs han anat desgranant tot un seguit de trets que, al seu parer, els fan arribar a la conclusió que Pere Puig pateix aquestes patologies. Entre d'altres, que a l'assassí li agradava anar de nit al bosc amb un ganivet, que és un home solitari (sense amics, parella ni fills) i que té tendència a fabular.

Segons ha concretat Romero, Pere Puig elabora "pensaments màgics" i es creu amb "el do i el poder de llegir la ment de les persones que li fan mal". A més, durant els qüestionaris que li van realitzar, els dos psicòlegs també han dit que Puig assegurava que el constructor mort estava dins seu "com una serp" o bé "com una bèstia", i que se li havia "apoderat" de la ment.

Els dos perits també han explicat que, a conseqüència d'això, el pensament de Pere Puig estava viciat per aquesta "impregnació nociva i maligna", i que el pistoler es trobava "totalment obcecat" en el moment de cometre els crims.

Duel per desmuntar arguments

Les dues visions contraposades que oferien els informes pericials han fet que el judici es convertís en un duel entre les acusacions i la defensa per intentar desmuntar-ne uns o altres. L'advocada de Pere Puig, Núria Masó, fins i tot ha demanat que es dissolgués el jurat (petició que no ha prosperat) perquè sostenia que, a la primera exploració que es va fer a Puig, no hi havia secretari judicial.

Davant els psicòlegs i psiquiatres judicials, Masó també ha tret tot un reguitzell de conceptes tècnics per intentar rebatre les seves conclusions. Però, a totes elles, la cap de psiquiatria de l'IMLC solia respondre: "Clínicament, Pere Puig no pateix cap deteriorament mental".

Quan ha tocat el torn del fiscal i les acusacions particulars, tant l'un com els altres han collat els perits proposats per la defensa amb la intenció de desmuntar les seves conclusions. Entre d'altres, els han dit que havien sotmès l'acusat a un reguitzell de testos durant tres dies seguits, que els qüestionaris se li van fer nou mesos després que hagués comès els quatre crims, o que era estrany que, si bé havien detectat fins a tres trastorns, no ho haguessin comunicat a la presó de Figueres on Puig estava internat (i durant tot aquest temps, no ha rebut cap tractament).

A més, el fiscal, Víctor Pillado, fins i tot s'ha qüestionat si vestir de manera excèntrica és sinònim de trastorn de la personalitat. I en aquest punt, ha fet entrar estrelles musicals al judici. "Madonna i Lady Gaga, per exemple, van vestides d'una determinada manera, i això vol dir que pateixen trastorn de la personalitat?", s'ha preguntat l'acusació pública.

Projectils molt potents

Durant la sessió del judici d'aquesta tarda, també han passat per l'Audiència de Girona els perits de balística dels Mossos d'Esquadra. Els dos agents que han declarat al judici han coincidit a afirmar que els projectils que Pere Puig va disparar amb el rifle eren "molt potents" perquè, un cop impacten contra un cos, "la seva punta s'expandeix".

Els forenses tampoc han tingut cap mena de dubte a l'hora de concloure que totes les víctimes van morir immediatament després de rebre els dispars i que no van tenir cap mena de possibilitat de defensar-se. El judici continuarà demà amb l'anunci de conclusions definitives i els informes de les parts. Es preveu que l'Audiència lliuri l'objecte del veredicte als membres del jurat popular demà a la tarda, moment a partir del qual es retiraran a deliberar.

Pere Puig s'enfronta a una pena global de 80 anys de presó, acusat de quatre assassinats. En matèria de responsabilitat civil, l'assassí múltiple d'Olot s'enfronta a pagar més de 500.000 euros d'indemnització als familiars de les víctimes.