Com prendre decisions i poder gestionar el dubte?

Diàriament hem d'estar prenent decisions, de forma constant i de vegades pot resultar una tasca completament difícil. El dubte ens sol ajudar a destriar, a solucionar problemes, a arribar a conclusions. No obstant això, hi ha dubtes mantinguts en el temps que poden ser contraproduents.

Els dubtes ens paralitzen: “Si dubtes, falles”. Si comences a dubtar que les teves cames es mouran correctament per portar-te escales avall, aquesta vacil·lació pot arruïnar la continuïtat natural de l'acció. Llavors començaries a pensar en com hauries de baixar les escales. Ara bé, si algú mai assumeix un risc, per petit que sigui, mai serà capaç d'arribar a cap part. En la vida, en algun moment, després de mirar cal saltar.

La por et fa sentir-te i creure't insegur del que vols, realment sents que no saps què és el que vols, i estàs perdut en tots aquests pensaments del que podria passar o del que els altres podrien pensar o fer a partir de la teva decisió. Si observes bé, la por t'impossibilita i et fa sentir feble de defensar les teves decisions, i fa que millor evitis les situacions en les quals has de decidir, que facis com que no passa res, i que visquis postergant i angoixat pel que tens aquí guardat en el bagul.

La confiança en un mateix és un tema amb el que tots hem de bregar en les nostres vides. Volem sentir-nos segurs de nosaltres mateixos, però apareixen ressons de dubte en la nostra ment sempre que volem fer alguna cosa arriscat o intentar alguna cosa nova. El dubte és el major enemic de la confiança. Ens manté en una sensació d'incertesa i, de vegades, fins i tot ens fa una mica cínics. Per això, qüestiona el que et diuen els teus dubtes. Potser el teu dubte és: “Realment no sóc bo en això”. Qüestiona aquestes creences que et limiten quan es presentin. Probablement t'adonaràs que no hi ha molts fets que recolzin l'afirmació dubtosa.

Consells per superar els dubtes

- Accepta que et trobes dubtós sobre alguna cosa, que és normal dubtar, que no per dubtar ets menys capaç, i que és moment d'encaminar-te a prendre una decisió, identifica la por darrere d'aquest dubte, preguntant-te “què és el pitjor que podria passar?”, i dedica't a esbrinar si és cert que això que tems pugui passar, (això baixarà la teva pressió a tu mateix i et permetrà veure les coses i sentir amb major claredat).

- Realitza una llista d'avantatges i desavantatges de les opcions que tens en ment o del que estàs dubtant, doncs si has d'optar per alguna cosa, segurament estaràs rebent certs avantatges però de la mateixa manera, trobaràs desavantatges, l'important és que els avantatges siguin majors o més importants per a tu que els desavantatges.

-Perd la por a equivocar-te i confia en tu, que decideixis el que decideixis, tot estarà bé (el que tu desitges, sense prendre en compte opinions dels altres o pensar en el que puguin pensar els altres una vegada que ho decideixis).

-Dóna't l'oportunitat de viure sota aquesta decisió, i no et culpis o castiguis si no és el que volies, sempre pots tornar a prendre una nova decisió o a reprendre el camí.

Per finalitzar, recorda que cap decisió és bona o dolenta, tampoc cap decisió és la correcta, l'important és que davant cada decisió que prenguis en la teva vida, ho facis des de la teva perspectiva, hi ha qüestions que només es poden resoldre, passant a l'acció, i adonant-nos de què ens ocorre en viure-les. Només des de l'experiència podem saber com o què sentim i si ens agrada o no el que estem vivint per decidir què volem fer.