Campanades de nit? Esteu sonats?!

Ho dic d'entrada, curt i ras: vull que les campanes de la Catedral de Girona sonin dia i nit.

Em sembla increïble que un hotel, anomenat Històric (imagina la ironia), demani posar fi a una tradició històrica (valga'm la redundància i feta evident la ironia) de més de 600 anys de tradició, senzillament per interessos personals i econòmics.

Podria entendre que els veïns del Barri Vell es mostrin queixosos pel soroll, ja que l'han de suportar cada dia. Ves per on, ells no demanen abolir el repic, ans el contrari, reclamen la seva continuïtat.

L'advocat de l'hotel, Lluís Gallardo, ha exigit que els bonics badalls de les campanes deixin de treballar durant les nits argumentant que "nosaltres defensem que les tradicions culturals es fan per part de gent que estan despertes i no de persones que estan dormint en aquell mateix moment. Si les persones estan descansant ignorem quina mena de tradició cultural es pot arribar a fer i si alguna persona ha de sentir el campanar que hagi de ser perquè li molesta. Aquest és el cas dels meus clients i per tant està tenint pèrdues, com s’ha vist, i és clar el fet que les campanes hi hagi un acord del 1.388 l’actual societat ha canviat i el que avui es promou és el silenci i no que cada cop horari sigui de 70 decibels” (sic).

Efectivament, jo tampoc he entès res del que aquest bon home ha dit. Deixant de banda que les seves capacitats comunicatives deixen molt que desitjar, potser seria bo centrar-se en l'argument principal i que ha promogut tot plegat: l'hotel Històric perd diners. Amb aquesta premissa anem a "investigar" una mica llegint les crítiques de TripAdvisor sobre aquest establiment.

D'entrada veiem que té una puntuació de 4,5 sobre 5 (gens malament), amb 328 ressenyes de les quals 14 són negatives. D'aquestes, la impressionat xifra de 8 (!!!) es queixen del soroll de les campanes durant la nit. Tanmateix en tots els casos hi ha un element coincident; era estiu i feia calor. Resulta que a l'hotel Històric no tenen aire condicionat a les habitacions, fet que obliga als seus hostes a obrir les finestres durant la nit i escoltar els repics. Des d'aquí vull recomanar a la propietària que prengui exemple de l'Hotel Tallaferro de Besalú (Garrotxa), situat a deu (sí, no m'he equivocat), deu metres del campanar del Monestir de Sant Pere que repica dia i nit. Ningú s'ha queixat. El motiu: els propietaris van decidir invertir en posar aire condicionat a totes les habitacions i habilitar les finestres amb elements aïllants i doble vidre.

Ja posats, podríem fer una ullada a quines són les queixes dels usuaris més enfadats amb l'hotel Històric. Uns expliquen que els van anul·lar la reserva sense avisar-los. Uns altres que l'apartament es trobava "fastigosament brut". Els següents que l'apartament no tenia espai ni tant sols per seure i menjar, mentre que un altre critica el mal estat dels matalassos i coixins.

En definitiva, que pels 100 euros de mitjana per nit que costa allotjar-se en aquest establiment ja podrien fer una mínima inversió en aire condicionat i finestres de doble vidre.

Tot plegat és de sonats.