Pötstot, el plaer de menjar de tot

Les paraules "menjar bé" i "menjar de tot" sovint han estat enfrontades quan el gluten es converteix en un problema alimentari que deriva en frustració i rancúnia a l'hora d'anar a fer un àpat fora de casa.

Que un local de restauració et digui "aquí pots menjar de tot" és música celestial per les orelles d'un celíac però després cal que aquest passi la prova de foc definitiva: una cuina de qualitat i saborosa.

Pötstot és un d'aquests indrets que han aparegut a Barcelona on realment, i tal com el seu nom indica, pots menjar de tot, sense gluten i vegà. La seva extensa carta et fa oblidar que hi han ingredients prohibits en la teva dieta o patir per la odiada contaminació creuada.

El local, sense estridències i amb un ambient que convida a la relaxació té un configuració simple però agradable, de tons càlids i suaus. Amb la cuina oberta a l'entrada, permet observar com els cuiners treballen amb delicadesa les creacions de la carta que compta amb canelons, croquetes, truites, arròs, amanides o lasanyes, per citar nomes alguns exemples.

La primera opció que se'm va presentar va ser una sobrassada de moniato (5,9 euros) amb un punt picant acompanyat de torrades de pa sense gluten que, posteriorment, van ampliar amb pa fet amb farina de yuca provinent d'un obrador de la zona. El moniato cuit condimentat amb mallorquí tenia un punt dolç i deliciós que feia presagiar una nit interessant.

Dues racions de croquetes d'espinacs a la catalana (8,4 euros) i de ceps amb trufa negra (8,4 euros) van fer acte d'aparició tot seguit. Rebossades en panko de pèsols julivert gaudien d'un cruixent exterior espectacular i una cremositat per dins que era deliciosa. La cocció era perfecte i no resultaven massa olioses, amb un punt de temperatura més que encertat.

Posteriorment van fer acte d'aparició dos dels plats estrella del restaurant; el caneló trufat (12,5 euros) i la lasanya de verdures amb formatge d'anacards (12 euros).

La presentació del primer et demana una mica de temps per poder copsar la composició feta per beixamel feta amb llet de soja a la base i un gratinat superior d'ametlles. El caneló, fet de paper d'arròs, compta al seu interior amb tofu, bolets de temporada i trufa negra.

Per la seva banda, la lasanya de verdures comptava amb formatge vegà fermentat d'anacards amb api-rave, carbassó, carabassa, fonoll i germinat de remolatxa. Combinava perfectament la duresa del sandvitx que conformava les capes de la lasanya d'un sabor intensa i també amb el dolç de la carabassa que destacava amb força.

Per els postres el xef es va treure de la màniga tres increïbles receptes; una llet fregida d'ametla mediterrània (6 euros), flam de coco i mango (6 euros); i una crema catalana sense ous (6 euros).

El primer tornava als bàsics del caneló, però amb vainilla bourbon de Madagascar que ens teletransporta a temps de Luis XIV a França, albercoc i ametlles garapinyades. Fred per fora però calent per dins era una explosió de sabor dins la boca difícil de superar.

Tanmateix el flam de coco i mango era fresc, cremós i deliciós. Amb un punt d'alfàbrega que encara li dotava de més frescor, destacava per una textura encadenada, sense porositats i que es desfeia en boca mentre el mango convidava a mossegar-lo.

Finalment, la crema catalana tenia tot el que en una composició de la cuina nostrada més clàssica t'esperes trobar; cremositat i sucre socarrimat. La primera impressió al provar-lo és de temor, ja que una crema catalana sense ou sona a experiment amb moltes possibilitats de fallar, però no decep en cap moment.

Tot el sopar va estar maridat per un vi blanc natural del Penedès, un Vinyerons del 2022 (20 euros). Aquest és un vi jove monovarietal de Xarel·lo que es podria considerar tranquil i sense sulfits, amb volum en boca i molt rodó.

Aquest Vinyerons es verema de forma manual, amb fermentació lenta mitjançant llevadures autòctones en dipòsits d'acer inoxidable amb una criança curta de tant sols quatre mesos per després passar a dotze mesos en barriques de roure francès.

Una opció molt recomanable per acompanyar un àpat lliure d'ingredients d'origen animal o sense gluten.

En resum el Pötstot és una opció de menjar inclusiu més que recomanable en el panorama de la restauració barcelonina. Una parada obligada on gaudir d'una vetllada íntima o una festa d'aniversari amb, a més de adelitar-se amb la tranquil·litat mental de saber que podràs menjar de tot, tampoc t'hauràs de preocupar per la qualitat del menjar o el seu sabor.

Garantia d'èxit assegurada.