Nadal garanteix que el PSOE congelarà les taxes de Girona i Reus si guanya el 20-N

El PSC es felicita de l'acord amb Ryanair i remarca que s'ha tancat en uns termes "similars" al preacord que existia

El PSC ha volgut valorar públicament l'acord que ha tancat Ryanair amb el Govern de la Generalitat. El portaveu dels socialistes al Parlament i exconseller del PTOP, Joaquim Nadal, ha celebrat que el Govern hagi arribat a un acord "satisfactori" i ha recordat que el PSC havia dit "una i altra vegada que era urgent tancar un acord". Nadal ha recordat que, fins i tot, el PSC va dir que celebraria el pacte si aquest es produís enmig de la campanya electoral com, de fet, ha passat. "Ja vam dir que si arribava en plena campanya electoral ens pujaríem a una cadira i aplaudiríem", ha remarcat l'exconseller.

Nadal ha manifestat que l'economia gironina es beneficiarà d'aquest acord i ha remarcat que, malgrat que no han transcendit tots els detalls sobre què es pagarà a Ryanair, "en termes generals" l'acord és "similar" a la declaració d'intencions que l'anterior govern havia tancat amb Ryanair a finals del 2010. El portaveu dels socialistes, però, sí ha retret al conseller del ram, Lluís Recoder, que aquest matí a Girona hagi afirmat que han treballat en "silenci" i que han aguantat "la demagògia de tots". "El conseller no té raó, nosaltres l'empenyíem a acordar però li vam dir que felicitaríem el Govern si hi havia acord", ha afirmat Nadal que ha acusat el conseller de "jugar amb foc" durant el procés de negociació. A més, Nadal ha dit que avui era un dia "per mostrar unitat en la satisfacció" i no per retreure actituds com, segons Nadal, ha fet el conseller.

El portaveu dels socialistes catalans també s'ha referit a les declaracions del portaveu d'Infraestructures de CiU al Congrés, Pere Macias, que ha afirmat que "l'únic que pot espatllar l'acord és Aena". "Estic en condicions d'afirmar rotundament que el govern espanyol tenia la previsió d'apujar les taxes a Barcelona i abaixar o, com a mínim mantenir, les de Girona i Reus", ha afirmat Nadal. Per això, el portaveu del PSC ha manifestat que si els socialistes governen després del 20-N "no hi haurà res que impedeixi que l'acord es pot aplicar".

Per contra, ha reptat el PP a fer el mateix si governa i a CiU si té "capacitat d'influir". "Qui formi govern o qui es pensi que té capacitat d'influir en el futur govern que enlloc de parlar del preu dels cavalls, es posi dalt el cavall i es posi a remar en la direcció adequada per aconseguir que les taxes són les que s'havien previst", ha manifestat Nadal.

Per la seva banda, el candidat del PSC al Congrés, Àlex Sáez, ha recordat que la temporada d'hivern "s'ha perdut" i que hi haurà pèrdues milionàries en el sector del turisme i també ha retret al Govern una "manca d'ambició" en l'acord. Segons ha posat de manifest, el 2008 l'Aeroport de Girona va arribar als 5,5 milions de passatgers i ara, amb el nou conveni, es fixa es sostre entre tres i quatre milions. Sáez també ha demanat a les institucions catalanes que treballin amb Aena per crear un comitè de rutes.

La portaveu dels socialistes a l'Ajuntament de Girona i a la Diputació, Pia Bosch, també ha celebrat l'acord perquè, segons ha dit, s'ha demostrat que el problema per pactar amb Ryanair no era "ni Aena ni el traspàs". "El temps ens ha donat la raó, el problema era aquí i no a Madrid com ens volien fer veure", ha manifestat. Bosch, però, ha lamentat que l'acord "es podria haver tancat abans".