Satisfacció del sector turístic per l'acord amb Ryanair però diuen que han perdut la temporada d'hivern

La Cambra de Comerç es compromet a unir tots els privats que es beneficien de l'activitat de l'aerolínia perquè aportin diners

Satisfacció. Aquesta és la paraula que resumeix les valoracions de les institucions gironines que subscriuran el nou conveni amb l'aerolínia Ryanair per als propers cinc anys. Per al president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, avui s'ha demostrat la força de totes elles.

"Tot i que hi havia seriosos dubtes per part de molts interlocutors, hem demostrat que és possible", ha assegurat. Tot i que no ha volgut avançar xifres, el president sí que ha avançat que la Diputació incrementarà "de manera significativa" l'aportació que feia fins ara, perquè "cal i val la pena" ja que el sector turístic és "primordial" per a la demarcació.

Torramadé, però, tampoc s'ha estat d'advertir Aena i demanar-li que no posi pals a les rodes al nou acord. És a dir, que es comprometi a no apujar les taxes a l'aeroport de Vilobí. "No sé si confia en les comarques gironines, però és molt important que entengui que ha de col·laborar en la situació si vol seguir tenint resultats d'explotació", ha afirmat.

El nou conveni, per primer cop, compta amb l'aportació de l'Ajuntament de Girona. El seu alcalde, Carles Puigdemont, ha assegurat que la implicació del consistori és de justícia. "Es trobava a faltar i nosaltres també volem ser-hi presents per decidir", ha dit Puigdemont. I ha afegit: "Teníem ganes de fer aquesta inversió perquè nosaltres volíem ser part de la solució, i no del problema".

L'alcalde de Girona ha dit que la ciutat "no podia quedar al marge" de l'acord "perquè és una de les més beneficiades" per l'activitat de Ryanair. Per últim, Carles Puigdemont s'ha volgut referir a la discreció amb què la Generalitat ha portat les negociacions. "La discreció no és sinònim d'inoperància, i sovint és eloqüència de l'eficàcia; s'ha fet una feina molt ben feta, amb lleialtat institucional i criteri polític", ha conclòs.

El sector privat, de la mà de la Cambra

El president de la Cambra de Comerç, Domènec Espadalé, també ha volgut mostrar la seva satisfacció per haver lligat un acord amb l'aerolínia de baix cost irlandesa. Espadalé ha dit que no s'ha d'oblidar que el nou conveni, que lliga la companyia per un període de cinc anys, arriba en un moment de "recursos escassos".

En aquest punt, el president ha revelat que la Cambra de Comerç s'ha compromès a fer d'interlocutor amb el sector privat perquè -directament- també aporti recursos al conveni. "Fins ara, la Cambra de Comerç aportava 120.000 euros; ara, però, no tenim recursos, i la voluntat és cobrir aquesta quantitat amb les aportacions dels diferents sectors", ha precisat Espadalé.

Per això, el president ja ha parlat amb diferents entitats del sector turístic, que li han garantit que aportaran diners. Entre aquestes, segons ha precisat, hi ha l'Associació d'Apartaments Turístics (ATA), l'Associació de Càmpings i les associacions d'hostaleria -fins i tot, la del Maresme. "Totes elles han vist que calia col·laborar, i els hi he d'agrair", ha precisat Espadalé.

En els propers dies, el president de la Cambra de Comerç convocarà una reunió amb les diferents associacions per "coordinar" i "establir les aportacions que farà cadascuna en els propers cinc anys".

La temporada d'hivern, perduda

Per la seva banda, el president de l'Associació d'Hostaleria Girona Radial, Xavier Nicolazzi, ha dit que cal "felicitar-se" per l'acord, i ha manifestat la voluntat d'aportar diners al nou conveni. Això sí, Nicolazzi també ha dit que, a més del sector turístic, s'hauria d'implicar-ne d'altres que també es beneficien de l'impacte que Ryanair genera a les comarques gironines.

"Entre aquests hi hauria, per exemple, els del comerç, el transport o -fins i tot- l'alimentació", ha afirmat el president de l'associació. Nicolazzi també ha volgut recordar, però, que el procés per arribar fins aquí "ha estat molt llarg" i que no cal oblidar que "hem perdut una temporada", en referència a la d'aquest hivern.

El president de la Cambra de Comerç, però, ja s'ha encarregat de contestar aquest extrem. "Val més tard que mai; el nou conveni s'ha de posar en valor, i més ara en què ens trobem en una època de recursos escassos", ha conclòs Domènec Espadalé.