La defensa del Castell de Sant Mori diu que altres persones es queixen de les campanades a la nit

La sentència del TSJC dictamina que s'hauran de suprimir els repics nocturns a l'octubre

L'advocat del propietari del Castell de Sant Mori ha recordat que almenys tres persones més es van queixar de les campanades a la nit quan el cas va passar pels jutjats de Girona. Dues són del poble i la tercera és un metge que es va allotjar en aquest recinte i que davant de la mala experiència va sentenciar que "no hi pensava tornar mai més". En aquest sentit Gallardo argumenta que per descansar el cervell es veu afectat per temperatures elevades, la llum o qualsevol so, i que per això que les campanades a les nits són una "agressió en tota regla a la salut", considera.

El 19 d'octubre acaba el termini perquè es compleixi la sentència que va dictar al juny passat el TSJC -tenint en compte que l'agost ha estat un mes inhàbil-, i que obliga a eliminar els repics de les dotze de la nit a les vuit del matí. L'Ajuntament de Sant Mori, però, ha enviat un plec d'al·legacions al jutjat de Girona argumentant que és il·legal executar la sentència en base a un decret que diu que les campanes queden excloses de la protecció acústica, segons ha concretat Gallardo. El lletrat, però, ha subratllat que el consistori no pot excusar-se en aquest decret per no complir la sentència, ja que l'Ajuntament "pot seguir-lo o no".

Si el jutjat de Girona dóna la raó al consistori Gallardo ha anunciat que apel·laran la seva decisió i tornaran a recórrer al TSJC, com ja van fer en la primera ocasió, quan el 2009 el jutjat gironí es va pronunciar a favor de l'Ajuntament de Sant Mori. En aquell cas va desestimar el recurs del propietari del castell en considerar que "la cultura cristina està per sobre de les persones", creu l'advocat. L'amo del recinte va recórrer aleshores al TSJC, que li va donar la raó amb la sentència del juny passat.

Gallardo ha insistit també que el decret que esgrimeix l'Ajuntament i que va ser aprovat pel tripartit l'estiu passat, que diu que els campanars estan exempts de sotmetre's a la normativa de contaminació acústica, és "il·legal i inconstitucional". Ha afegit que és "discriminatori que un centre de culte catòlic estigui exempt de complir la llei i en canvi sí l'hagi de complir una mesquita". L'advocat també ha argumentat que aquest decret va ser desestimat "implícitament" pel TSJC.

Tot i això, el lletrat confia que ara el jutjat de Girona, que podria pronunciar-se a l'octubre, "serà més curós, sobretot després de llegir la sentència del TSJC", que segons ha reiterat Gallardo ja té en compte l'existència del decret.

D'altra banda, l'advocat també ha qüestionat la funció "tradicional" que s'atribueix als campanars en aquest decret. "No està acreditat que marcar els quarts i les hores a la nit tingui una funció tradicional, fora dels actes religiosos com la missa del gall", ha argumentat.

"El Bisbat entenia que era una petició raonable"

Gallardo també ha recordat que l'única oposició que han trobat perquè s'eliminin els repics nocturns és de l'Ajuntament, ja que el Bisbat "no va mostrar cap mena d'oposició, ja que entenia que era una petició totalment raonable".

D'altra banda, pel que fa a l'ordenança aprovada per l'Ajuntament el 2004 per protegir el repic de les campanes, segons Gallardo la sentència del TSJC del juny passat l'anul·la per la seva "il·legalitat". És de "principi de jerarquia normativa que un ajuntament no pot dictar una norma, com és una ordenança, que se salti la llei", ha defensat el lletrat.

L'amo del castell va presentar la denúncia fa uns anys perquè els clients que s'allotgen al recinte deien que no podien dormir per les campanades. Es dóna la circumstància, d'altra banda, que el seu propietari ha estat denunciat per l'Ajuntament en haver fet obres al recinte sense la llicència corresponent.