Puigdemont tornarà a posar sobre la taula el debat sobre els usos de la Devesa

L'alcalde diu que la gent "té ganes d'opinar" i que al parc li cal un pla especial que determini el seu futur

El juny de 2008 va acabar el procés de participació ciutadana previ a la redacció del Pla d'Usos de la Devesa. El procés participatiu va durar tres mesos i, segons l'ajuntament, hi van participar 800 persones. El setembre de 2010, dos anys després de finalitzar el procés participatiu, es va aprovar el document que regia els usos dins el parc urbà i que, entre d'altres, incloïa un pla per protegir l'arbrat, preveia treure els cotxes del parc i resituava les fires i el mercat. 

Amb el canvi de govern al consistori, l'alcalde, Carles Puigdemont, ha anunciat que pensa reobrir el debat entorn del parc perquè considera que el Pla d'Usos és un document insuficient i perquè el debat ciutadà que es va fer amb el procés participatiu va ser "circumstancial i dirigit" i que, per tant, va tenir com a resultat un document amb "solucions transitòries i pedaços". 

Puigdemont vol, per tant, que aquest mandat es faci un "debat de ciutat" que, segons l'alcalde, ha de ser similar a un "congrés" on hi participin des de tècnics de medi ambient a arquitectes, artistes, literats o paisatgistes. "Processos participatius com els que hem tingut aquests quatre anys hem de mirar de no fer-ne perquè costen diners i generen frustració; cal debat ciutadà sense apriorismes, que sigui transversals", ha reflexionat Puigdemont.

L'alcalde justifica que cal tornar a obrir el debat entorn del parc perquè la gent no va poder participar en l'anterior procés participatiu que, segons Puigdemont, era "reglat i dirigit pel govern". "La gent està cansada de simulacres, no pot estar cansada de veritables debats que és el que la ciutat reclama, participar de manera real i no impostada", ha resposta Puigdemont a la pregunta de si la gent entendrà que es torni a encetar el procés entorn el parc. 

"La gent té ganes de dir coses sobre la Devesa però dir-les de veritat, sense debats impostats", ha dit Puigdemont que sosté que el debat entorn del parc serà "un dels temes destacats del mandat".

Cal un pla d'usos

L'alcalde ha puntualitzat no pensa deixar en un calaix el Pla d'Usos aprovat per l'anterior govern perquè hi ha alguns aspectes que comparteixen però consideren que li falta "ambició". "Mentre mirem què es pot tirar endavant del Pla d'Usos impulsarem un pla especial perquè és l'eina amb visió de futur que li cal a la Devesa"; ha destacat. 

CiU havia manifestat la seva voluntat de treure de la Devesa tant el mercat com les atraccions de Sant Narcís. L'aposta més agosarada era la de traslladar les instal·lacions de Fira de Girona també fora del parc perquè considera que no té espai per créixer. En campanya, CiU havia proposat destinar l'espai a instal·lacions esportives. 

Puigdemont ha explicat que en aquest mandat, per temes de calendari i pressupostaris, és "impossible" treure Fira de Girona però continua sostenint que la proposta és "bona" però que cal "debatre-la a fons". "En el futur hi ha qüestions com Fira de Girona i el mercat que s'han de situar en un altre lloc", ha dit.