Després que el Pla d'Usos de la Devesa fos sotmès a la comissió de Patrimoni i a exposició pública, avui ha estat aprovat amb 'dos terços de les al·legacions estimades o parcialment estimades'. Així ho ha explicat el regidor de Medi Natural, Ponç Feliu (PSC), que ha argumentat que s'ha fet 'un esforç d'incorporació d'elements nous' amb la finalitat que sigui un pla 'compartit'.
El document ha rebut al·legacions de CiU, la CUP, la Plataforma Cívica Salvem La Devesa, l'Associació de Veïns Devesa-Güell i del Gremi de Marxants de Girona i Comarques, entre d'altres, amb peticions que anaven des de prohibir l'aparcament a tota la Devesa fins a ampliar la zona on es poden deixar els cotxes.
Les propostes incloses són que es destini un espai a un bar; que es potenciïn els passejos interiors del parc; que s'instal·lin zones de joc infantil i de pràctica de l'esport a l'aire lliure; que es creï un punt informatiu -que es podria situar a l'edifici de l'Hotel Inform-, o que els camins siguin aptes per a persones amb mobilitat reduïda.
Per l'oposició, però, han tingut molt més pes les observacions desestimades. En concret, des de CiU -amb onze al·legacions desestimades de les divuit que van presentar-, el regidor Albert Riera ha lamentat que no serà fins d'aquí deu anys que s'aconseguirà el que volien que estigués enllestit en dos anys, que és la redacció d'un projecte per traslladar el mercat, Fira de Girona, les barraques i les fires de Sant Narcís a nous emplaçaments fora de la Devesa. En aquest sentit, Riera ha reclamat un pla especial per 'protegir' el parc.
En un altre ordre de coses, Ponç Feliu ha recordat que Patrimoni va proposar fer un pla director de la Devesa, una recomanació que l'Ajuntament 'recollirà'. De moment, però, ha argumentat que 'qualsevol projecte derivat d'aquí es portarà a Patrimoni', amb una figura ara que 'ja ordena molt el conjunt del parc en el futur'.
En la redacció del Pla d'Usos hi ha el rerefons de la decisió de Patrimoni d'impedir que es fes el pavelló tal com estava previst. Ara el document reconeix que hi ha un sostre disponible per a un equipament esportiu, això sí, més petit del que es preveia inicialment.
Nova gestió dels residus
El ple ha donat llum verda també a la contractació d'un soci privat per poder constituir una societat mixta que gestioni la recollida de residus i la neteja dels carrers. L'equip de govern ja va anunciar a principis de desembre que posava a licitació aquests serveis, amb un contracte de vuit anys -amb possibilitat de prorroga dos anys més- i un import màxim de licitació de 93,3 MEUR.
Aquesta societat mixta estarà formada per dos socis, que són l'Ajuntament com a titular dels serveis a gestionar i amb una participació del 25%, i qui resulti adjudicatari com a soci privat. L'aprovació avui dels plecs de clàusules administratives és el primer pas per a l'aprovació del nou contracte, i al gener ja podria sortir la licitació del concurs.
El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Enric Pardo (ICV-EUiA), ha explicat que els resultats de l'aplicació d'aquest contracte seran l'augment de la freqüència amb què s'escombra, especialment als barris de Sant Narcís, Santa Eugènia i Can Gibert; la reducció de la capacitat de recollida de rebuig en 205.000 litres, però amb un augment en la recollida selectiva de 388.000 litres; 139 contenidors menys, però amb la instal·lació de nous que tinguin més capacitat, o més contenidors soterrats, tan al nucli històric com a les principals vies comercials, entre d'altres. Així mateix, aquestes millores no afectaran la taxa d'escombraries, segons ha avançat Pardo.
També, s'establirà un control perquè es compleixin els serveis establerts, i un pla de millora contínua basat en enquestes als ciutadans, entre altres mesures. En aquest sentit, el portaveu de CiU, Carles Puigdemont, ha qüestionat que el model d'empresa mixta sigui el necessari, remarcant la 'paradoxa' que l'Ajuntament pugui 'autosancionar-se' en cas que es detectin mancances greus en els serveis. Així, la federació nacionalista ha defensat que no caldria que el consistori fos accionista de la nova societat, ja que això no representa un 'avantatge especial'.
El ple d'avui també ha aprovat, amb els disset vots a favor de l'equip de govern i vuit en contra de CiU i PP, la resolució de les al·legacions i l'aprovació definitiva de les ordenances fiscals per al 2011.
Moció contra el cànon digital a les administracions
Abans de començar el ple, representants de la CUP han repartit als regidors de l'Ajuntament una moció que han registrat contra el cànon digital. Volen que el consistori demani al govern espanyol que no hagi de pagar la compensació prevista per adquirir aparells que poden copiar i emmagatzemar documents. Així mateix, reclamen que l'Ajuntament insti l'Estat perquè les administracions públiques quedin excloses del pagament d'aquesta compensació, així com que el consistori es comprometi a reclamar la devolució d'aquest impost a les empreses proveïdores. Amb tot això la CUP vol denunciar que el cànon digital s'aplica 'indiscriminadament' i fa que sigui costós per a les administracions públiques copiar obres amb drets de propietat intel·lectual.