Uns 1.500 veïns de Lloret de Mar es manifesten en silenci per reclamar un turisme de qualitat

El clam popular ha recorregut l'avinguda Just Marlès, focus dels conflictes i carrer que concentra 27 de les 45 discoteques de la població

L'anàlisi de les darreres notícies de Lloret de Mar entre un grup d'amics fent un cafè ha estat l'embrió d'aquesta manifestació multitudinària que, finalment, ha comptat amb el suport d'unes 1.500 persones, segons la Policia Local de Lloret. La portaveu dels manifestants, Vicky Serrano, ha explicat que un grup de lloretencs, residents i orgullosos de ser-ho, van decidir mobilitzar-se per demostrar que no tot són aldarulls provocats per joves turistes beguts i que també hi ha una altra cara de la població. El lema de la mobilització ha estat prou il·lustratiu: "Estimem Lloret".

La manifestació ha recorregut l'avinguda Just Marlès, focus dels conflictes de la darrera setmana. Aquest carrer, no especialment llarg, congrega 27 de les 45 discoteques de Lloret de Mar i és l'artèria de l'oci nocturn a la població. Amb aquest recorregut, els manifestants han volgut reclamar un turisme de qualitat i que s'emprenguin mesures per acabar amb el conegut com a "turisme de borratxera". "Sabem que no serà fàcil, ni es farà en un any o dos, però de mica en mica s'omple la pica", ha afirmat Serrano que destaca que els lloretencs el que volen és un turisme familiar i de qualitat. 

La marxa ha passat per davant la discoteca Colossos, l'origen de la batalla campal de la matinada de dijous que va acabar amb una vintena de joves turistes -sobretot francesos- destinguts i 22 ferits, 9 dels quals policies. La discoteca està clausurada per deficiències elèctriques, les que van provocar que haguessin de desallotjar uns 1.800 joves que estaven de festa i acabessin protagonitzant una batalla campal. "Lloret és molt més que això", han reivindicat en el manifest.

La manifestació ha estat una iniciativa popular però ha comptat amb el suport de l'alcalde i regidors que han volgut participar-hi com a ciutadans. Davant l'ajuntament, on ha acabat la manifestació, l'actor lloretenc Marc Bertran ha llegit el manifest, un text per "demostrar que ens estimem Lloret" i que no els agrada "la mala imatge que es dóna de la població a la resta del món".

"Som conscients de la realitat que viu el municipi, hem de fer autocrítica, tots som responsables d'alguna manera i en major o menor mesura del que passa. Per això, és absolutament necessària la implicació de tots i cada un de nosaltres", deia el manifest que reclama un canvi en el model turístic. "Lloret no és no és només gent bevent, cridant i trencant mobiliari urbà. Lloret és molt més que tot això", ha conclòs el manifest que assegura que cal fer veure al món que "viure a Lloret és un privilegi".

Setmana d'incidents

Lloret de Mar ha patit dues nits amb aldarulls al carrer en una setmana. La primera va ser la matinada de diumenge a dilluns. Quan les discoteques situades a l'avinguda Just Marlés -el cor de l'oci nocturn de Lloret- van tancar, centenars de joves turistes es van aglomerar al carrer i van envair la carretera. Llavors va començar una baralla entre dos grups de joves que es va tornar contra la policia quan van intentar dissoldre l'aglomeració i fer que la gent marxés a dormir. 

Alguns joves es van enfrontar amb la policia, a qui van arribar a llançar ampolles i gots. Els agents van disparar salves i van fer alguna càrrega. La batussa va acabar amb un detingut que ja ha quedat en llibertat amb càrrecs. 

La matinada de dijous, però, es va viure una autèntica batalla campal que es va saldar amb una vintena de detinguts i 22 ferits, 9 d'ells policies. L'espurna que va fer saltar la tranquil·litat pels aires va ser el tancament prematur de la discoteca Colossos. Hi actuava el famós Dj Tiesto i la discoteca estava plena, amb unes 1.800 persones, però el local es va quedar sense llum. Tot i que van engegar generadors, no tenien prou potència per mantenir també l'aire condicionat i, per culpa de la calor i l'aglomeració de gent, alguns clients van patir lipotímies. Per això, la policia va obligar la discoteca a obrir les portes d'emergència i a desallotjar. 

Això va provocar un conflicte entre la policia, que impedia més entrades al local, i els joves que volien accedir-hi. El descontrol es va apoderar dels joves i molts es van enfrontar a la policia mentre es dedicaven a recórrer els carrers de la població fent destrosses al mobiliari urbà. El agents van llançar pilotes de goma i van patrullar constantment pels carrers per dispersar la multitud.