CiU i PP ja governen al Consell Comarcal del Gironès amb un acord 'd'estabilitat i fermesa'

Jaume Busquets, de 29 anys, és el nou president i demana que no el jutgin per la seva joventut

Els recursos que ERC ha anat presentant fins a arribar al Tribunal Constitucional per intentar esgarrapar vots per aconseguir tenir un regidor a l'Ajuntament de Girona ha endarrerit la constitució de la Diputació i també la del Consell Comarcal del Gironès, que no ha quedat constituït fins aquest dimecres al vespre. Jaume Busquets s'ha convertit en president del consell comarcal gràcies als vots dels 16 consellers comarcals del seu partit, CiU, i dels dos del PP. CiU podia governar sola, tot i no tenir majoria absoluta, però, segons el portaveu Mateu Parera-Nieto, han decidit arribar a un acord amb els popular per tenir suficient "estabilitat i fermesa" per afrontar un mandat que auguren complicat.

La portaveu del grup popular, Concepció Veray, és la vicepresidenta del consell comarcal i ha assegurat que aquest acord amb CiU es deu a que comparteixen visió política que es visualitzarà governant amb "responsabilitat, austeritat i transparència". Segons Veray, dos dels objectius d'aquest mandat és simplificiar l'administració i, sobretot, donar suport als ajuntaments que ho passen malament per culpa de la crisi.

El president, Jaume Busquets, ha començat el seu discurs d'investidura demanant a aquelles persones que hagin pensat o tingut a la punta de la llengua en algun moment qüestionar-lo per la seva joventut, que no ho facin. En definitiva, ha continuat Busquets, la joventut "és una malaltia que es cura" i el que compta són les ganes de treballar i la dedicació a la feina. Uns atributs que ha assegurat que no faltaran en el seu mandat. Pel que fa a reptes, Busquets ha situat com a objectiu trobar una solució d'ubicació per al complex de gestió de residus comarcals. 

La constitució del ple ha comptat amb la presència del president de la Diputació, Jaume Torramadé. Busquets ja li ha fet saber que no li tremolarà el pols a l'hora de reclamar-li els recursos que pertoquen al consell comarcal i que ha de transferir-li la Diputació. També ha dit que no tindrà cap dubte en reclamar a la Generalitat que compleixi amb el finançament de l'ens. 

Un dels retrets més amargs durant el ple ha estat el del portaveu del grup d'ERC, David Mascort. L'anterior soci de govern ha lamentat que CiU hagi optat per pactar amb els populars quan la segona força és, precisament, ERC. Tot i que Mascort ha assegurat que tots els pactes són legítims, diu que no poden evitar estar "decebuts" per la decisió de la federació nacionalista. Mascort ha defensat la "bona feina" que, assegura, han fet al capdavant del consell comarcal. 

Una de les novetats d'aquest mandat és l'arribada de la CUP, amb dos consellers comarcals, al ple. El portaveu serà Dani Cornellà, alcalde de Celrà. Per als socialistes Iolanda Pineda exercirà de portaveu. Pineda ha estès la mà a l'equip de govern per consensuar totes aquelles mesures per ajudar els ajuntaments a sortir de la crisi. Per a ICV, Santi Gómez farà de portaveu. Ha començat renunciant al sou de conseller comarcal i anunciant que el donarà a ONG.