El jurat popular emet veredicte sobre el pare acusat de matar el nadó i el jutge els fa deliberar de nou

El magistrat renya els membres del jurat i els recorda que de la seva decisió en depenen "anys de la vida" de l'acusat

Ni assassinat, ni homicidi imprudent, ni tan sols accident. Després de deliberar durant un dia i mig, el jurat ha emès un veredicte que no recollia cap dels supòsits que el fiscal i la defensa han posat sobre la taula. A l'hora de votar les diferents opcions, el jurat les ha anades descartant una per una.

Aquest "greu error" de base, com ha ressaltat el magistrat, ha suposat que l'Audiència els hagi obligat a tornar a deliberar de cap i nou tot el veredicte. De fet, en una decisió sense precedents, el president del tribunal, Francisco Ortí, ha convocat tots els membres del jurat a la sala de vistes per instruir-los sobre què han de decidir.

"No poden deixar de declarar provats cap d'aquests punts", ha sentenciat Ortí. El magistrat ha dit al jurat que s'ha de decantar per a una de les tres opcions i -com si d'una classe magistral es tractés- els ha anat desgranant les diferències entre l'una i l'altra.

Fins i tot, per clarificar quan hi ha o no intencionalitat de matar, Ortí els ho ha exemplificat de la següent manera. "Si quan arribo a casa veig que la meva gosseta m'ha destrossat la terrassa, en un atac de ràbia potser li dono una puntada de peu", ha dit. I ha afegit: "Pot ser que li toqui el llom i no li faci massa mal, però també li podria partir el coll i matar-la, tot i no voler-ho".

Valorar les proves a consciència

Quan els hi ha retornat l'objecte del veredicte, el magistrat no s'ha estat de renyar el jurat i de demanar-los que deixin enrere el cansament i valorin les proves "a consciència". "Sé que estan cansats, però ara vostès actuen com a jutges professionals i tenen una gran responsabilitat, ja que els propers anys de vida d'aquest senyor estan a les seves mans", ha afirmat, en referència a l'acusat.

Sense voler incidir en si acaben declarant el processat culpable o no, el magistrat sí que ha volgut ressaltar al jurat que té "una responsabilitat molt gran", i que -encara que no els hi agradi- han d'escollir una de les tres opcions: assassinat, homicidi imprudent o accident. 

"Una d'aquestes tres coses va passar, tot i que a vostès no els hi hagi agradat", ha dit. I ha afegit, en referència a l'acusat i a la mort del seu nadó: "I a mi tampoc m'agrada que hagi passat, perquè aquest senyor porta ja una condemna de per vida".

Per això, després d'aquesta arenga, el magistrat ha tornat a aïllar els membres del jurat a l'hotel. Demà al matí, tornaran a deliberar per arribar a un nou veredicte. "Ara han de marxar a l'hotel, però tot aquest esforç val la pena, no només per a l'acusat que confia en l'Administració de Justícia i vol que li doni una resposta, sinó també per a tota la societat", ha conclòs Ortí.