El fiscal diu que el nadó mort el 2009 a Platja d'Aro presentava lesions 'inexplicables'

La defensa creu que l'acusat, el pare del nen, va oferir versions contradictòries sobre els fets perquè estava en "estat de xoc"

Un jurat format per sis dones i tres homes jutjarà a partir d'aquesta setmana Alejandro S. P., un jove de 23 anys acusat de matar el seu fill de menys d'un mes d'edat. El fiscal imputa a l'acusat un delicte d'assassinat amb l'agreujant de parentiu, mentre que la defensa sosté que la mort va ser accidental i sol·licita l'absolució per al seu client.

Segons l'escrit del fiscal, el crim va tenir lloc a l'apartament de lloguer on vivia la família, situat al catorzè pis de l'edifici Beach Palace de Platja d'Aro. L'acusat, que té 23 anys i és originari de Cuba, feia poc que havia tingut un fill amb la seva parella. El nadó havia nascut el dia 11 de novembre.

En el moment dels fets, el dia de la Immaculada, l'acusat i el nadó es trobaven sols a l'apartament perquè la mare havia sortit a comprar. Cap a les set de la tarda, el nen va començar a plorar "de forma continuada". Va ser aleshores quan el processat, "irritat i enfadat" perquè el nadó no parava de bramar, "li va agafar la cara amb violència i, tot i ser conscient de la fragilitat i l'absoluta indefensió" del nen, el va rebotir contra el terra o una de les parets de l'apartament.
El fiscal recull al seu escrit que el pare va colpejar "amb una força desmesurada" el cap del seu fill contra una superfície "llisa, planera i dura" del pis. Arran de la patacada, el nadó va patir un traumatisme craneoencefàlic greu, i va morir poca estona després per una hemorràgia interna.

En les consideracions prèvies l'acusació pública ha mantingut que hi ha "indicis fundats de criminalitat", i per això imputa al processat un delicte d'assassinat amb traïdoria i l'agreujant de parentiu. El fiscal sol·licita que es condemni el pare a una pena de 18 anys de presó per aquests fets. No reclama cap mena d'indemnització, però, perquè la mare del nadó hi va renunciar.

El fiscal qualifica els fets d'assassinat després de valorar els resultats de l'autòpsia i les contradiccions de l'acusat. De fet, Alejandro S.P. va arribar a declarar tres vegades i, en cadascuna d'elles, va donar una versió diferent dels fets, per això que l'acusació pública remarca que no hi ha una "explicació coherent".

Primer va dir que el nadó li havia caigut quan es disposava a banyar-lo, després va afirmar que li havia donat un cop sense voler amb l'ordinador quan el tenia assegut a la falda i, finalment, va explicar que l'havia llançat enlaire per jugar i que el nadó li havia caigut al terra.

Tot i això, però, cap d'aquestes versions es corresponien amb els resultats de l'autòpsia que es va fer a l'infant. I és que, apart del traumatisme, l'examen forense va trobar ferides de difícil explicació a l'abdomen i al costat i, fins i tot, es va trobar la marca d'una mà a la cara del nadó. Per això que les proves dels exàmens forenses tindran un pes important a l'hora de decantar la balança en favor o en contra de l'acusat.

Les versions contradictòries "no el converteixen en assassí"

La defensa, per la seva banda, nega "de manera rotunda i categòrica" l'escrit del fiscal. Segons la seva tesi, és "absolutament fictici i del tot inversemblant" que el pare agafés el nen per la cara i el colpegés contra la paret o el terra de l'apartament per fer-lo callar.

Aquesta part, en el seu escrit, recull que el nadó va caure a terra "de manera totalment accidental des d'una alçada determinada", i que arran del cop que va patir al cap, va morir poca estona després. Per això, la defensa sol·licita l'absolució per a Alejandro S.P respecte al delicte d'assassinat. De manera alternativa, però, aquesta part també indica que els fets poden ser constitutius d'un delicte d'homicidi per imprudència, ja que, tal com ha reconegut l'advocat en les consideracions prèvies, el processat va actuar "de manera imprudent" en enlairar el nen. Ha remarcat, però, que "una cosa és imprudència i l'altra, assassinat".

En les al·legacions prèvies d'avui la defensa també ha fet argumentat que el fet que l'acusat oferís versions contradictòries "no el converteix en un assassí". En aquest sentit ha subratllat que el processat estava en "estat de xoc" per la pèrdua "traumàtica" del fill, i s'ha preguntat si algú que a qui li acaba de succeir això pot "discernir de manera raonable". D'altra banda, l'advocat del processat també ha remarcat que Alejandro S. P.no té cap antecedent.

La insepcció del lloc dels fets, avui a la tarda

La previsió és que aquest dimarts a la tarda el jurat popular assisteixi a la inspecció ocular a l'apartament de Platja d'Aro on es van produir els fets, i que aquest dimecres al matí declari el processat i diversos testimonis. El judici s'allargarà fins la setmana vinent, i es preveu que hi hagi veredicte entre dilluns i dimarts.