Els acusats per l'assalt on va morir Jordi Comas s'enfronten fins a 15 anys de presó

No va quedar provat l'assassinat i son jutjats pel robatori

Els tres acusats de participar en el robatori durant el qual va morir l'empresari de Platja d'Aro (Baix Empordà), Jordi Comas, el 18 de novembre del 2012 s'enfronten a penes de fins a 15 anys de presó. El fiscal sosté que els tres processats van actuar seguint un "repartiment perfecte de funcions".
Dos d'ells van facilitar l'accés a la casa a través d'una finestra i el tercer feia tasques de vigilància mentre almenys tres sospitosos "d'identitat desconeguda" perpetraven l'assalt. Segons l'acusació pública, els processats sabien que els propietaris de la casa estaven dins l'immoble i que els assaltants "haurien de fer ús de la violència o immobilitzar-los" per aconseguir el botí. Per l'assalt, els acusa de robatori amb violència en concurs amb detenció il·legal. Al febrer, el jutjat ja va arxivar la causa per assassinat perquè "no ha quedat degudament acreditada l'autoria" dels investigats.
 
Després de tres anys i mig d'investigació, el maig del 2016 la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d'Esquadra va desplegar un operatiu per detenir els sospitosos d'haver perpetrat l'assalt mortal a casa de l'empresari i president de la patronal gironina FOEG, Jordi Comas, el novembre del 2012. A més, el jutjat va dictar ordres europees de detenció i entrega per a aquells investigats que es trobaven fora del país.

El jutjat d'instrucció 2 de Sant Feliu de Guíxols tenia oberta la causa per robatori, assassinat i pertinença a grup criminal. Al febrer, el jutjat va dictar una interlocutòria on recollia que, un cop practicades totes les diligències, el fiscal havia sol·licitat l'arxiu pel presumpte delicte d'assassinat. Una petició a la qual també es va adherir l'advocat de l'acusació particular.

El jutjat concloïa que no havia quedat "degudament acreditada" la participació de tretze investigats en l'assalt mortal perquè no hi havia indicis que permetessin ubicar-los al lloc del crim i en el moment en què "es van perpetrat els fets". "Tampoc es pot concloure que hi hagin tingut participació", indicava el jutjat.

Així, cap dels investigats per l'assassinat de l'empresari s'asseurà al banc dels acusats però el jutjat sí que considerava que hi havia indicis per portar a judici tres dels investigats. Ara, el fiscal Víctor Pillado demana penes de fins a 15 anys de presó per a aquests acusats per la seva participació en el robatori.

Segons l'escrit d'acusació, tres dies abans de l'assalt dos dels acusats van cometre un primer robatori quan van entrar a una casa de Sant Cugat del Vallès enfilant-se a una finestra del primer pis. Un cop dins l'immoble, van robar un cotxe.

El fiscal sosté que aquest mateix vehicle és el que van fer servir el 18 de novembre per desplaçar-se fins a Platja d'Aro. Segons l'acusació pública, el processats van actuar seguint un pla "concertat prèviament" amb el tercer acusat i "altres persones d'identitat desconeguda".

L'objectiu era assaltar la casa de l'empresari i la seva dona, situada al carrer Verge del Carme de la localitat. La fiscalia indica que, un cop van arribar a l'immoble, els tres acusats van actuar amb un "repartiment perfecte de funcions". Dos d'ells (els que segons l'acusació pública ja havien robat el cotxe) es van encarregar de forçar l'accés a la casa perquè almenys tres lladres que no s'han pogut identificar duguessin a terme l'assalt. El tercer processat s'encarregava de fer tasques de vigilància.

El fiscal subratlla que els acusats eren "plenament conscients" que l'empresari i la seva dona eren dins la casa i que estaven desperts perquè eren les deu de la nit. Per això, sosté que sabien que l'assalt "s'havia de fer amb ús de violència, així com immobilitzant-los". Tot i això, van fer un forat amb un trepant al marc d'una de les finestres de la casa i la van obrir. Per aquí va ser per on van entrar els encarregats de materialitzar el robatori, afegeix el fiscal.

Asfíxia

Eren almenys tres però la seva identitat "no s'ha pogut determinar". Dos d'ells es van "llançar directament" contra l'empresari, que estava al sofà en aquell moment, i li van obstruir les vies respiratòries mentre l'immobilitzaven. "Li van causar la mort per asfíxia, tant per sufocació com per oclusió", exposa el fiscal.

El tercer sospitós es va dirigir cap a la dona de l'empresari, li va lligar les mans a l'esquena i li va fer recórrer la casa mentre li exigia que indiqués on hi havia la caixa forta. Mentre arreplegaven el botí, els assaltants la van deixar lligada a una cadira. No es va poder alliberar fins una hora després, quan va aconseguir moure's amb la cadira fins a la cuina i agafar un ganivet amb el qual va tallar les lligadures.

Segons el fiscal, els tres acusats van esperar a la fi de l'assalt i van tornar a les seves localitats enduent-se cadascun una part dels objectes robats pels autors materials de l'assalt. De dins de la casa, els lladres es van endur un telèfon mòbil, 2.500 euros en efectiu, 4.000 dòlars i nombroses joies com una vintena d'anells, quatre rellotges o una desena de braçalets.

El fiscal Víctor Pillado acusa dos dels tres processats d'un delicte de robatori amb força en casa habitada pel cop a Sant Cugat del Vallés pel qual sol·licita 5 anys de presó. Per l'assalt a casa de l'empresari a Platja d'Aro demana 10 anys de presó per a cadascun dels tres acusats a qui atribueix un delicte de robatori amb violència en casa habitada en concurs medial amb un delicte de detenció il·legal. La indemnització en cas de condemna demana que es xifri en fase d'execució.
 
El cas arribarà a judici a l'Audiència de Girona.