El robatori a la casa de Jordi Comas el van preparar dues bandes criminals

Un cotxe que els mossos van trobar abandonat amb objectes robats al matrimoni, peça clau per resoldre el crim

L'assalt mortal a casa del president de la patronal Foeg, que s'ha resolt tres anys i mig després, s'havia preparat a consciència. Per trobar-ne el desllorigador, els Mossos d'Esquadra han seguit multitud de línies d'investigació, que els han portat a identificar tots aquells qui hi havia al darrere (entre autors materials, còmplices i encobridors).

En total, la policia ha identificat un cercle de setze sospitosos, dels quals ja se n'han detingut nou. L'inspector i cap de l'Àrea d'Investigació Criminal (AIC) de Girona, Josep de Monteys, ha precisat que el robatori mortal va ser obra de dos grups criminals.

El primer, format per delinqüents d'origen marroquí, actuava al Baix Empordà. De fet, aquest mateix grup és qui ja va intentar entrar a casa de Jordi Comas el 30 d'octubre del 2012. En aquella ocasió, tres lladres van colpejar el president de la Foeg i li van llançar esprai de defensa. Jordi Comas, però, es va resistir i va aconseguir frustrar el robatori.

El segon grup, integrat per albanokosovars, actuava a l'àrea metropolitana de Barcelona i estava especialitzat en cometre robatoris silenciosos. Segons ha concretat de Monteys, van ser dos d'ells els qui van facilitar l'accés dels marroquins a la casa de Jordi Comas, forçant una de les finestres de PVC del seu habitatge amb l'ajuda d'un trepant.

Xoc entre professionalitat i desorganització

De fet, el cap de l'AIC ja ha precisat que, d'entrada, als investigadors els va sobtar "el xoc entre la professionalitat" amb què els delinqüents havien entrat a la casa, i la "desorganització interna" i la inusitada violència amb què havien actuat un cop a dins. Els mossos asseguren que la banda de marroquins tenia el xalet on vivia Jordi Comas com a objectiu clar i que, de fet, abans no havia comès cap altre assalt violent (durant aquell any, a les comarques gironines se'n van registrar fins a 50).

Guiats per un mòbil purament econòmic –sabien que el matrimoni tenia diners- la banda va planificar el robatori. "A Platja d'Aro, Jordi Comas era molt conegut com a empresari i molta gent sabia que tenia hotels i restaurants", ha precisat el cap de l'AIC. "Va ser un robatori molt preparat", ha subratllat.

Un cotxe robat i abandonat, peça clau

La peça clau que va permetre als investigadors establir el lligam entre els dos grups criminals va ser un cotxe, que es va trobar abandonat a la zona de Barcelona setmanes després del crim. El grup d'albanokosovars l'havia robat durant un silenciós que van cometre a l'àrea metropolitana just un dia i mig abans de l'assalt a la casa de Jordi Comas.

"Aquest vehicle va ser el que ens va obrir la porta per relacionar les dues bandes", ha precisat l'inspector de Monteys. Al seu interior, la policia hi va trobar ADN dels albanokosovars i també caixes amb joies sostretes a l'habitatge del president de la Foeg. "Aquesta va ser una prova consistent", ha indicat el cap de l'AIC.

Al costat d'aquesta pista determinant, els mossos en van seguir moltes d'altres (per exemple, a través de seguiments telefònics). El cap de l'AIC ha precisat que, com que Comas era molt conegut a Platja d'Aro, molts veïns van aportar possible informació. "Totes les pistes es van comprovar", ha concretat de Monteys. A més, l'inspector ha recordat que, ja d'entrada, sospitaven que els lladres que van entrar al xalet eren d'origen marroquí, perquè la vídua del president de la Foeg sempre ha mantingut que "parlaven en àrab".

Dos d'ells, fugits

L'operació que ha permès detenir els diferents implicats en l'assalt mortal va esclatar dimarts, amb una primera detenció a Barcelona. Després, van venir les restants (a Platja d'Aro i Palafrugell) i les ordres internacionals de detenció. Josep de Monteys ha explicat que, precisament, s'ha decidit tirar endavant el dispositiu aquesta setmana perquè era quan la majoria dels sospitosos es trobaven al país. "Era un moment clau i l'havíem d'aprofitar", ha concretat l'inspector.

"S'ha de tenir en compte que alguns d'ells havien marxat a l'estranger immediatament després del crim", ha informat el cap de l'AIC. Entre els detinguts que s'han fet fins ara, els mossos asseguren que un d'ells és un dels tres marroquins que com a mínim van entrar a dins de l'habitatge, van lligar i agredir el matrimoni, i van asfixiar l'empresari gironí.

Els altres dos, que són germans, continuen fugits. "De fet, d'ençà que van marxar no han tornat mai més", ha concretat el cap de l'AIC. Però la policia ja els té identificats i, de fet, sobre ells pesen ordres de recerca i arrest internacionals. Els mossos tampoc descarten que, apart d'aquests tres, un quart delinqüent també hagués accedit al xalet la nit del 18 de novembre del 2012.

Després de les primeres detencions, els mossos van dur a terme sis registres simultanis a Platja d'Aro, Palafrugell i Barcelona. Sobretot, més que evidències, els escorcolls han permès comissar telèfons i ordinadors que ara s'enviaran a analitzar per veure si aporten noves proves. De Monteys sí que ha precisat, però, que en cap dels domicilis han trobat armes. "De fet, cap dels assaltants anava armat en el moment de cometre l'assalt a casa de l'empresari", ha dit el cap de l'AIC.

Els Mossos d'Esquadra no donen per tancada la investigació i no descarten noves detencions. El cap de l'AIC també ha avançat que també preveuen que es dictin més ordres de recerca i detenció internacionals.

Investigació "des del minut zero"

Tant el cap de la Regió Policial, el comissari Josep Milan, com el mateix de Monteys, han subratllat que la policia no ha deixat d'investigar el crim de Jordi Comas ni un sol moment. "Des del minut zero s'ha treballat fins avui", ha dit Milan. "Mai hem tirat la tovallola", hi ha afegit de Monteys, que ha agraït la confiança que la vídua de Comas ha dipositat en ells durant els tres anys i mig que s'ha trigat a resoldre el crim.

El comissari cap de la Regió Policial ha recordat que "la mort violenta" del president de la Foeg va suposar "un punt d'inflexió" a l'hora d'afrontar tant la investigació com la problemàtica que els assalts violents provocaven al territori. De fet, Josep Milan ha destacat l'esforç policial per combatre aquests delictes, "que afecten l'espai més íntim i segur" dels ciutadans. El comissari també s'ha remès a les dades, recordant que en els darrers quatre anys els assalts violents s'han arribat a reduït fins a un 56% arreu de la demarcació. Dels 50 que es van registrar al 2012, l'any passat van passar a ser-ne 22.