Presó per a un altre detingut pel crim de Jordi Comas, arrestat a Hongria

El jutjat li imputa delictes d'assassinat, robatori amb violència i pertinença a grup criminal

El jutjat d'instrucció número 2 de Sant Feliu de Guíxols ha decretat presó sense fiança per a un altre detingut pel crim de Jordi Comas, a qui la policia va arrestar a Hongria. El detingut, Karim S., ha passat a disposició judicial aquest divendres i s'ha acollit al seu dret a no declarar. El jutjat li imputa delictes d'assassinat, robatori amb violència en casa habitada i pertinença a grup criminal. La investigació apunta que el detingut a Hongria -contra qui pesava una Ordre Europea de Detenció i Entrega (OEDE)- va ser un dels que el 18 de novembre del 2012 va assaltar la casa de l'empresari i president de la patronal gironina FOEG juntament amb tres sospitosos més, tot i que es va quedar a l'escala de l'habitatge vigilant. Amb l'empresonament de Karim S., ja són quatre els arrestats que han ingressat a presó.

Van ser dos grups criminals diferents els que, segons la investigació, van perpetrar l'assalt violent. Un, el dels albanokosovars, es va encarregar de forçar l'accés a la casa fent un forat a una finestra amb un trepant i passant-hi un filferro amb el qual van aixecar la maneta. El segon grup criminal, format per homes d'origen marroquí, són els que haurien entrat a l'interior de l'habitatge.

La investigació apunta que, en total, haurien entrat quatre homes dins la casa de Platja d'Aro. Els investigats Mohamed Y., Abdlziz El K., Abdelah El K. i Karim S. A aquest últim, contra qui pesava una OEDE, el van enxampar a Hongria i aquest divendres ha passat a disposició del Jutjat d'instrucció número 2 de Sant Feliu de Guíxols.

Segons les indagacions policials i judicials, Karim S. hauria entrat a la casa però s'hauria quedat a les escales de l'immoble fent tasques de vigilància mentre els altres tres cometien "l'acte criminal". En concret, l'autor material de l'assassinat seria Mohamed Y. mentre que Abdelaziz El K. va ser qui s'hauria encarregat d'immobilitzar la dona de Jordi Comas.

Un dels indicis que apunten a Karim S. és que, dos dies abans del crim, el van veure juntament amb altres investigats al costat del bar Aquarius de Platja d'Aro manipulant un pany d'una porta mentre deia "Ja ho hem aconseguit, 'olé' els nostres ous, ja hem aconseguit al serraller". Això, mentre parlava amb un dels homes d'origen albanokosovar que, suposadament, es un expert en "obrir portes i finestres sense fer soroll, de manera silenciosa".

El jutjat també apunta que Karim S. va ser un dels que, entre els mesos d'agost i setembre del 2012, va oferir a un testimoni cometre un robatori a casa d'un home de Platja d'Aro, assegurant-li que era propietari de diferents restaurants i hotels de la mateixa localitat i que el botí podria arribar a ser de 200.000 euros. Dies després del robatori, el testimoni assegura que dos dels investigats li van dir que havien comès el robatori i que, durant el cop, havia mort el propietari de la casa.

Risc de fugida

Davant d'aquests indicis, la jutgessa l'ha enviat a presó per la gravetat dels delictes que li imputen i perquè considera que hi ha risc de fugida. Segons la imputació, es podria enfrontar a una pena d'entre 15 i 20 anys per assassinat, de 3 a 6 anys per robatori i de 6 mesos a 2 anys per pertinença a grup criminal. A més, ressalta que hi ha un risc de fugida evident perquè Karim S. té nacionalitat italiana, el van detenir a Hongria i no té cap vincle familiar i econòmic que el lliguin al país.

Amb l'empresonament de Karim S., ja són quatre els sospitosos que han anat a presó vinculats a l'assassinat de Jordi Comas. La investigació apunta que els dos grups criminals van actuar amb un "repartiment perfecte de funcions" per perpetrar el robatori. Així, a les deu de la nit del 18 de novembre del 2012, els albanokosovars es van encarregar de forçar l'accés a la casa fent un forat a una finestra amb un trepant i passant-hi un filferro amb el qual van aixecar la maneta.

Tres o quatre homes d'origen marroquí es van amagar fins que van decidir irrompre a la casa, mentre Jordi Comas estava al menjador i la seva dona a la cuina. Segons la investigació, dos dels assaltants van atacar directament Jordi Comas, el van colpejar i el van començar asfixiar amb un coixí i una bufanda que li van posar dins la boca.

Mentre l'agredien, la seva dona va anar al menjador i el tercer encaputxat se li va tirar a sobre. La van tirar damunt del sofà colpejant-la i la van emmordassar. Un cop immobilitzada, la van fer pujar a la planta de dalt exigint-li que digués on estava la caixa forta. La dona va accedir a portar-los fins al despatx. Un cop allà, la van lligar a la cadira mentre els assaltants buidaven la caixa forta emportant-se objectes d'alt valor econòmic. Els lladres van fugir deixant-la lligada.

La dona va aconseguir alliberar-se tallant les lligadures amb un ganivet i quan va baixar es va trobar Comas, ja sense vida. La dona va avisar la policia, que va obrir una investigació que ha durat tres anys i mig i s'ha saldat, fins al moment, amb la detenció de deu sospitosos. No es descarta la detenció de més implicats.