El personal del Trueta tancats al centre s'hi quedaran tot i l'ordre de desallotjament de gerència

Més de cent treballadors del Trueta s'han reunit en assemblea aquest dimarts

Tot i que aquest dilluns la gerència va demanar al personal que participa en la tancada que desallotgés el vestíbul del Trueta, els sindicats es mantenen ferms i diuen que mantindran la protesta indefinidament, segons ha explicat la delegada de CCOO i presidenta de la junta de personal de l'hospital, M. Àngels Rodríguez.

Reconeixement de la direcció

A més de la decisió de mantenir aquesta protesta, avui a la tarda els sindicats han enviat una carta a la direcció on recorden que cinc dies després d'iniciar la tancada, aquest dilluns la direcció els va reunir i els va comunicar que tant la Junta d'Infermeria com la Junta Clínica reconeixien la necessitat de mantenir l'enllaç de torn, ja que la seva retirada afectaria l'assistència. Per tant, davant aquest reconeixement, els sindicats exigeixen a la carta que, "per coherència", es retiri la mesura de manera "immediata". Anuncien que en cas contrari incrementaran les mobilitzacions i posaran aquests fets en coneixement de la Conselleria de Salut i la Presidència de la Generalitat.

La carta, signada per CCOO, CATAC-CTS, SATSE i SAE -tots ells amb representació a la junta de personal-, també recorda que quan, a finals d'abril, se'ls va comunicar com afectarien les retallades a l'hospital, se'ls va garantir que no perjudicarien l'assistència dels usuaris. El desacord, però, va arribar en constatar que una de les mesures era la retirada de l'enllaç de torn d'infermeres i zeladors, principalment. Davant aquesta mesura els sindicats alertaven que no passar la informació entre torns afectava "greument" la continuïtat assistencial, així com també la qualitat i la seguretat clínica. A part, lamentaven que també perjudicava les condicions laborals dels treballadors, de manera que reivindicaven una negociació.

L'estudi "ja està més que fet"

Aquest dilluns la direcció va donar una primera resposta davant el reconeixement que l'encavalcament sí afecta la qualitat assistencial. Així, va proposar fer un estudi per valorar en quines àrees és necessari. La presidenta de la junta de personal, però, lamenta que l'estudi "ja està més que fet", ja que "cada categoria té els seus minuts, que estan més que estudiats".

Reivindicació de més temps d'encavalcament

La junta de personal considera que caldria aprimar l'estructura directiva, en lloc d'eliminar l'encavalcament de torns. En aquest sentit, assegura que el temps per passar informació entre un torn i l'altre només suposa un 0,22% del pressupost de l'hospital, i per tant, creu que aquest tant per cent se'l poden estalviar amb d'altres mesures que no afectin la qualitat de l'assistència, com per exemple, acomiadant tres alts càrrecs que actualment hi ha, però que abans de la crisi no existien, ja que amb el seu sou es podria pagar l'encavalcament i evitar acomiadar les 15 persones que en depenen.

De fet, la junta de personal considera que en lloc de suprimir el temps per intercanviar informació, caldria ampliar-lo, ja que la incorporació de diverses aplicacions informàtiques fa que s'acabi destinant més estona de la que es compensa en l'encavalcament -fins ara els treballadors allarguen uns 15 minuts diaris la jornada per intercanviar informació sobre els pacients amb el torn següent i, a final d'any, acumulen vuit dies de vacances per aquest concepte.

Concentració davant del Trueta

Els sindicats també han celebrat aquest dimarts a la tarda una assemblea a la sala d'actes, on més de cent treballadors, segons ha concretat la presidenta de la junta de personal, han pogut conèixer els actes de protesta engegats des de dijous de la setmana passada, a la vegada que els han "animat a continuar".

Una altra de les accions previstes és una concentració aquest dimecres a un quart de tres de la tarda davant el vestíbul de l'hospital, on estan convocats tots els treballadors del Trueta.