Personal de l'Hospital Josep Trueta inicia una tancada indefinida per protestar contra les retallades

El motiu de la protesta és l'eliminació de l'encavalcament de torns del personal d'infermeria

Una de les mesures previstes en el pla de xoc que s'aplicarà a l'hospital de referència de les comarques gironines, el Josep Trueta, preveu la supressió de l'encavalcament dels torns. Es tracta del temps extra que els infermers i zeladors dediquen a intercanviar informació sobre l'estat dels pacients amb els treballadors que fan el torn següent. D'aquesta manera, cada professional avança o retarda la seva entrada a l'hospital uns quinze minuts diaris. Fins ara, aquest temps de més s'acumulava i, els treballadors del torn de dia, disposaven de vuit dies de festa més l'any (quatre dies en el cas del torn de nit)

Segons han explicat els sindicats, ara la gerència considera que aquest intercanvi d'informació es pot fer a través d'un programa informàtic i que no cal que es faci presencialment. Per tant, els professionals deixaran de tenir aquests dies de vacances. El president de la junta de personal del Trueta, David Oliver, de Satse, ha explicat que l'encavalcament de torns suposa, econòmicament, només un 0,22% del pressupost de l'hospital. "Aquest tant per cent se'l poden estalviar amb d'altres mesures que no afectin la qualitat de l'assistència que ha situat el Trueta com a hospital de referència a la demarció", ha assenyalat Oliver.

La gerència posposa l'eliminació un mes

Aquesta és una de les mesures del pla de xoc que la Generalitat considera que no afecta la qualitat assistencial i, per això, s'havia de començar a aplicar l'1 de maig. Uns 200 treballadors es van manifestar dimecres davant del centre, van tallar l'N-II durant uns quants minuts i van ocupar els despatxos de la gerència de l'hospital per expressar el seu desacord amb la supressió de l'encavalcament de torns i van forçar una reunió extraordinària.

Les dues parts es van emplaçar a una nova reunió aquest dijous que no ha acabat en acord. Fonts pròximes a la gerència del centre han explicat que s'ha ofert als sindicats posposar l'eliminació del solapament de torns un mes -fins després de les eleccions, com la resta de mesures que afecten assistencials- però que els sindicats no han estat d'acord. "Nosaltres volem que es retiri aquesta mesura perquè és evident que afecta als pacients perquè els professionals no coneixeran tant bé ni com han passat la nit, ni com estan", ha justificat el president de la junta de personal, David Oliver.

Segons ha explicat Oliver, la gerència sembla que "no es cregui" que portaran a terme la tancada, que començarà al vespre i a la qual estan cridats, com a mínim, la vintena de delegats sindicals del Trueta. "Els ho hem dit i no els ha fet ni fred ni calor", ha declarat el president.