La Rioja promociona la seva gastronomia en un acte per a restauradors al Mas Marroch

Ahir hi van participar els xefs Joan Roca i Francis Paniego

  • Paniego i Roca, ahir durant la conversa mantinguda a l'acte. Pere Duran
    Paniego i Roca, ahir durant la conversa mantinguda a l'acte
    Fotos: Pere Duran
  • Un moment de la trobada gastronòmica. Pere Duran
    Un moment de la trobada gastronòmica
    Fotos: Pere Duran

“La Rioja Gastronómica”, campanya divulgativa de l’entitat de Promoción Agroalimentaria del Gobierno de La Rioja, La Rioja Capital, s'està duent a terme entre ahir i avi a Vilablareix, després de visitar Càceres el passat mes de març. En concret, ahir es va celebrar la Conversa al voltant de la Gastronomia, que va comptar amb la presència dels cuiners Francis Paniego (Echaurren) i Joan Roca (El Celler de Can Roca), i avui tindrà lloc l’experiència “Sabors de La Rioja”, dirigida pel periodista José Ribagorda.

Ambdues iniciatives, destinades al públic professional, tenen lloc a partir de les vuit del vespre a l’Espai Mas Marroch, centre d’esdeveniments dels germans Roca situat a Vilablareix, i prèviament a ambdues activitats s’ofereix un vermut de Martínez Lacuesta.

“La Rioja Gastronómica” és un campanya amb la que La Rioja Capital pretén promocionar els Aliments de La Rioja, dins i fora de la Comunitat Autònoma, amb la fi de projectar els principals valors amb els que compta la regió a través de la gastronomia per, després, promoure el seu gaudi en origen.

A la “Conversa al voltant de la Gastronomia”, dirigida per l’expert gastronòmic Mikel Zeberio, Premi Nacional de Gastronomia, els cuiners dissertaran sobre les matèries primeres i les seves aplicacions culinàries, mentre el centenar d’assistents degustarà, en aquesta ocasió, tres pintxos elaborats per Joan Roca amb inspiració de La Rioja (“Terrina gelada d’espàrrecs”, “Ous amb Xoriç de La Rioja” i “Quiche de Formatge Camerano”), maridats amb tres vins de bodegues Sierra Cantabria: Sierra Cantabria Rosado, Sierra Cantabria Colección Privada i El Puntido.

A l’experiència “Sabors de La Rioja”, que es celebrarà el dimecres 29, els 150 assistents podran degustar les principals, i les diferencials, condicions organolèptiques que aporta La Rioja a la cultura culinària. Per això, i de la mà del periodista José Ribagorda i de l’expert gastronòmic Mikel Zeberio, s’oferirà un recorregut guiat pels Aliments de La Rioja, emparats per un distintiu de qualitat, que dóna personalitat a la cuina de La Rioja. Els “Sabors de La Rioja” estan coordinats pel cuiner Ventura Martínez (Xef Nino, Delicatto).

El públic podrà degustar sabors peculiars de la cuina de La Rioja com el Cremós de Coliflor de Calahorra, El Xampinyó, l’alegria de La Rioja farcida, la Mongeta de Anguiano, la vedella de Ternoja amb Pebrot de La Rioja sobre sofregit tradicional, les costelles de Xai Chamarito “al sarmiento”, les Peres de Rincón de Soto amb “zurracapote”, el Xoriço de La Rioja, El Formatge Camerano i l’Oli de La Rioja, entre altres. Els pintxos estaran maridats en aquesta ocasió amb vins de bodegues Urbina: Salva Reserva 2013, Urbina Reserva 2006 i Urbina Reserva Especial 1998.

La Rioja Gastronòmica

“La Rioja Gastronómica” és una campanya de promoció dels Aliments de La Rioja i de la gastronomia d’aquesta Comunitat Autònoma que es va iniciar el 2017, amb el nomenament de Francis Paniego com a ambaixador d’aquesta iniciativa, de la que són “Amics” Sergio i Javier Torres (2017), Elena Arzak (2018) i Andoni Luís Aduriz (2019).

A més a més de Girona i Càceres, on participa el cuiner junt a Francis Paniego i Ventura Martínez, aquest any està previst que “La Rioja Gastrónomica” visiti Mallorca al juny, Sevilla a l’octubre i Valladolid al novembre. L’any passat, va estar presentar a Saragossa, Gijón, La Coruña, València i Màlaga, completant els marcats objectius que es van fixar al 2016 amb activitats promocionals a Madrid, Santander, Sant Sebastià, Bilbao i Barcelona, amb cuiners de prestigi en destí (Javier Estévez, Sacha Hormaechea, Jesús Sánchez, Sergio Bastard, Aitor Arregi, Ramón Roteta, Jesús Santamaría, Josemi Olazabalaga, Ion Gómez, José Santiago, Sergio i Javier Torres, Roberto Alfaro, Nacho Manzano, Pepe Solla, Ricard Camarena, Rodrigo García i Daniel Carnero).

Tots ells es converteixen, per un dia, en representants de la cuina de La Rioja en els seus llocs d’origen, sempre acompanyats de representants de la terra com Francis Paniego, Ignacio Echapresto, Ramón Piñeiro, Pedro Masip i Ventura Martínez, entre altres cuiners de La Rioja.

Més de tres mil prescriptors culinaris i agroalimentaris han assistit ja a aquestes jornades, un número que es pretén superar en aquesta edició. Per això s’ha comptat amb la presència de Toño Pérez i el sommelier José Polo (Atrio) a Càceres, Joan Roca (El Celler de Can Roca) ara a Girona, Macarena de Castro (Maca) a Mallorca, Pedro Adame i Javier Fernández (El Traga i Baltazares) a Sevilla, i Víctor Martín i Noemí Martínez (Trigo) a Valladolid.

A més a més de les activitats assenyalades, “La Rioja Gastronómica” inclou el Concurs de Pintxos de La Rioja, que aquest any ha celebrat la seva XVIII edició; col·laboracions amb el Basque Culinay Center i altres centres educatius, i diversos tasts maridats a varies localitats de La Rioja.

“La Rioja Gastronómica” proposa, d’aquesta forma, un recorregut per la identitat de La Rioja bolcada en la culinària i tot el seu context, com a principal reclam per gaudir d’una regió que, com indica l’eslògan de la campanya, “convida a la taula”.