Madrenas (JxCat) vol arribar al 60% de recollida selectiva de residus

La candidata ha contestat a les acusacions de la socialista Paneque

Junts per Catalunya - Girona aposta per un model de ciutat que vetlli per el medi ambient, i que tingui la sostenibilitat com un dels seus objectius estratègics. Per això es proposa donar una empenta a projectes iniciats aquests darrers anys i que han de permetre millorar l’eficiència en els equipaments municipals i impulsar accions per reduir l’impacte del canvi climàtic.

En aquest sentit, la cap de llista i alcaldessa Marta Madrenas ha recordat que el govern ha redactat el Pla d’Acció per al Clima i l’Energia Sostenible, que inclou un conjunt de mesures i objectius: “en els darrers cinc anys, hem reduït a gairebé la meitat les emissions de gasos amb efecte hivernacle als equipaments municipals, gràcies a la millora de la gestió i a l’aposta per una comercialitzadora d’energia certificada 100% verda”.

Madrenas s’ha compromès a mantenir les inversions en equipaments municipals per millorar l’eficiència energètica i avançar cap a l’ús d’energies sostenibles. Alhora, ha assenyalat que la renovació de la flota d’autobusos urbans i també dels vehicles municipals de la resta d’àrees es farà de manera que els nous models utilitzin en la menor mesura possible els combustibles fòssils.

Un altre camp prioritari serà el de la gestió dels residus. L’Ajuntament de Girona ja ha aconseguit superar el 50% de recollida selectiva, convertint-se en la ciutat de més de 50.000 habitants del país que millor gestiona els residus separadament. Per Madrenas, “això ha sigut gràcies a una política activa on adaptem sistemes de recollida en funció de les característiques de cada barri: per exemple hem instaurat el porta a porta o els contenidors intel·ligents, i anirem implementant aquests sistemes per aconseguir superar el 60% de recollida selectiva, que és l’objectiu que ens proposem aquest mandat”.

Pel què fa a la gestió dels espais naturals de la ciutat, Junts per Catalunya – Girona es compromet a desenvolupar el Projecte Vora, la iniciativa que connectarà els espais verds i fluvials que envolten la ciutat amb els barris, apropant la natura a la ciutadania. Es tracta d’un projecte que pretén posar en valor i gestionar unes 600 hectàrees d’espais verds de la ciutat, perquè esdevinguin zones d’oci, d’esport i de descoberta de la natura i el patrimoni local. Per Madrenas, “aquest és un projecte de transformació de la ciutat, que haurem d’anar desenvolupant mica en mica i que vol convertir l’entorn en un autèntic equipament natural a l’aire lliure”. Fins ara ja s’han desenvolupat unes 40 hectàrees a espais com les Pedreres, Torre Gironella i el Pont Major, i recentment s’ha acordat gestionar amb el Consorci del Ter les Deveses d’en Bru a Domeny, que hi sumaran 30 hectàrees més.

Finalment, Madrenas també ha posat en valor el Pacte del Ter signat entre el món local i la Generalitat per garantir el retorn del cabal del riu, un objectiu del que ha assegurat que l’Ajuntament estarà “amatent” perquè es compleixi. I ha destacat el procés engegat per el govern actual per caminar cap a la gestió pública del servei municipal d’aigua.

Resposta al PSC

D’altra banda, la cap de llista de JxCat – Girona ha volgut respondre les acusacions de la cap de llista del PSC Sílvia Paneque, qui l’ha acusat de radical i excloent. Madrenas ha defensat l’acció de govern municipal en la defensa del país: “és cert, som l’antítesi als qui van aprovar el 155 i van buidar les institucions catalanes. Nosaltres vam defensar les urnes i el país, i som els qui hem garantit la cohesió social durant els anys de la crisi i durant els embats de l’Estat al país i a una ciutat que sempre ha oblidat”.

Marta Madrenas ha recordat que amb el govern de Pedro Sánchez, “no ha canviat l’estratègia de l’Estat contra Catalunya, per tant el suport que el PSC gironí va expressar a Pedro Sánchez no ha servit per a canviar res”.