Alumnes gironins d'entre 14 i 16 anys aprenen a ser empresaris

Alumnes de set instituts gironins creen cooperatives per vendre productes del territori en el marc d'un programa europeu

"La nostra aportació inicial a la cooperativa va ser de 10 euros; som 24 alumnes i, per tant, tenim un capital social de 240 euros". Aquesta frase s'inclou dins el pla d'empresa de la cooperativa '24 Young Bisbal', creada per un grup d'alumnes de 4t d'ESO de l'institut de la capital del Baix Empordà.

Com ells, uns 150 joves d'entre 14 i 16 anys de les comarques gironines també han creat aquest curs la seva pròpia cooperativa. En total, hi ha sis IES d'arreu de la demarcació que s'han sumat al projecte. A més del de la Bisbal, hi ha també els de Roses (Alt Empordà), Torroella de Montgrí (Baix Empordà), Celrà i Llagostera (Gironès), i l'IES Narcís Xifra de Girona.

En total, els alumnes han creat set cooperatives (a l'IES de la Bisbal se n'han muntades dues). Cadascuna d'elles ofereix productes característics del territori. Entre d'altres, els adolescents venen xocolata, galetes, mongetes del ganxet, olis, complements de bijuteria, bosses de mà, ratafia, ceràmica o sabons artesanals.

Com concreta el director de l'IES Narcís Xifra, Joaquim Bosch, aquestes peculiars empreses han nascut en el marc d'un programa europeu per fomentar l'emprenedoria a les aules. "Són cooperatives amb totes les condicions, però amb una vida efímera; en un curs escolar, neixen i es dissolen", concreta Bosch.

Durant aquest temps, els alumnes han d'elaborar un acurat pla d'empresa -on, fins i tot, s'hi inclou un anàlisi de mercat- i buscar clients per als seus productes. Els socis del '24 Young Bisbal', per exemple, han decidit fer ingressos venent coques i xocolata desfeta durant l'hora del pati, "perquè vam fer un estudi i vam veure que això era el que agradava més a estudiants i professors", concreta un dels seus 'alumne-soci', Jordi Balló.

Socis en altres instituts

El programa també inclou la recerca de socis en altres instituts, no només d'arreu de l'estat espanyol sinó també d'Europa. Aquest curs, però, com que és el primer que els sis IES gironins participen al programa, de moment els lligams s'han fet amb altres estudiants d'arreu de l'Estat.

"Per als propers cursos, però, volem que aquests contactes també es puguin anar a buscar més enllà dels Pirineus; i no només això, sinó estendre el programa a primària i també a l'FP", ha concretat Quim Bosch. Totes les cooperatives que participen al projecte celebraran, aquest mes de maig, una fira a Girona on vendran productes dels catàlegs.

No només oferiran els del territori, sinó també aquells que hagin comprat a les altres cooperatives de la resta de l'Estat. Quan el projecte acabi i es dissolguin les empreses, els beneficis aniran a parar a entitats benèfiques i a ONGs.

Una iniciativa nascuda a Astúries

El projecte al qual aquest any s'han sumat els sis IES gironins es coneix com a EJE (Empresa Jove Europea). L'embrió d'aquesta iniciativa va sorgir als anys 80 al municipi asturià de Valnalón, arran del tancament d'una fàbrica siderúrgica que va deixar 20.000 treballadors sense feina.

Pocs anys després, però, les instal·lacions de la factoria s'aprofitaven per edificar-hi la Ciutat Industrial de la Vall del Nalón, amb l'objectiu de dinamitzar econòmicament el territori. Aquesta experiència d'emprenedoria es va traslladar aleshores al camp educatiu, i des del curs 1999-2000 es porta a terme el projecte 'Valnalón educa', que inclou la creació de cooperatives. Entre d'altres, hi participen països com Anglaterra, Finlàndia, França, Portugal o Bèlgica.