L'Ajuntament demana als ciutadans que redueixin els residus durant la vaga de Girona + Neta

Va començar aquesta matinada

L'Ajuntament de Girona ha emès un comunicat referent a la vaga del personal de l’empresa Girona + Neta demanant a la ciutadania, en general, i als comerços i establiments, en particular, per tal que facin el possible per reduir la generació de residus mentre duri la vaga.

En aquest sentit, també demana que els residus generats els mantinguin dins dels seus domicilis o establiments, dins del possible, fins que el servei es pugui reprendre amb normalitat.

Malgrat s'han decretat serveis mínims, des de l’Ajuntament de Girona han assegurat lamentar les molèsties que aquesta situació pot generar i demanen col·laboració i comprensió a la ciutadania.

La vaga indefinida dels treballadors de Girona + Neta ha començat aquesta mitjanit. I ja hi ha llocs de la ciutat, com ara al centre, on les deixalles comencen a amuntegar-se al costat de contenidors. La plantilla de l'empresa mixta (el 75% és d'FCC i el 25% restant, municipal) ha convocat l'aturada per reclamar millores econòmiques i socials per a la plantilla, formada per 166 treballadors.

El comitè assegura que "fa anys" que la plantilla ha fet "un esforç de moderació salarial" i que ara "toca revertir aquesta situació". Reclamen que se'ls apugin sous entre un 2 i un 3% -cosa a què la direcció s'hi ha avingut- però el punt de discrepància que ha fet trencar negociacions ha estat la negativa d'afegir a aquests augments un plus de l'1,7% destinat específicament als operaris que netegen la via pública (els que van amb escombra i carretó).

Segons subratlla el comitè, precisament, aquestes categories professionals –peons i peons especialistes- són les que han hagut de suportar "més sobrecàrrega de treball". En total, són 114 empleats de tots els que té Girona + Neta.

Els representants de la plantilla asseguren que tant empresa com Ajuntament "han fet cas omís" a les seves demandes. I que per això, no els ha quedat cap altra sortida que fer vaga. Les dues parts, però, continuen negociant per mirar de desencallar el conflicte.

Les escombraries, a casa

Després que les deixalles comencin a ser visibles a peu de carrer, l'Ajuntament de Girona ha emès un comunicat demanant a tothom que, mentre duri la vaga, intentin guardar les escombraries a casa o a dins dels locals. "Fem una crida a la ciutadania, en general, i als comerços i establiments, en particular, perquè facin el possible per reduir la generació de residus", recull l'escrit.

"I que els que generin els mantinguin dins els seus domicilis i establiments, en la mesura del possible, fins que el servei es pugui reprendre amb normalitat", hi afegeix el consistori. L'Ajuntament informa que, tot i que s'han decretat serveis mínims, lamenten les "molèsties" que la vaga pugui ocasionar als gironins. "Demanem col·laboració i comprensió a la ciutadania", conclou el comunicat.

La plantilla de Girona + Neta, per la seva banda, passa la pilota a la teulada de l'equip de govern. "La nostra intenció no és perjudicar els habitants de la ciutat; la responsabilitat de resoldre la situació es troba en mans de l'Ajuntament, que ha de garantir una neteja viària de qualitat", diu el comitè. I hi afegeix: "I això passa per garantir els drets dels treballadors i les treballadores de la ciutat".