Set anys i mig de presó per a l'home que va agredir l'alcaldessa de Roses amb un ganivet

L'Audiència condemna Jaume Sastre per temptativa d'homicidi i l'obliga a pagar 300 euros d'indemnització

Jaume Sastre va voler acabar amb la vida de l'alcaldessa de Roses. Així de taxatiu es mostra el tribunal de l'Audiència de Girona a l'hora de condemnar aquest home de 61 anys, que el dia 11 de maig passat va intentar apunyalar Magda Casamitjana amb un ganivet de cacera.

Els fets van tenir lloc cap a tres quarts de deu del matí al bar 'El Caimán', situat a tocar de l'ajuntament i on l'alcaldessa solia anar-hi a esmorzar. Segons recull la sentència, Sastre va entrar al local per reclamar a l'alcaldessa que li donés una feina, ja que ell sostenia que Casamitjana li havia promès que el contractaria.

L'acusat va acostar-se a la taula on seia Casamitjana amb altres regidors, i es va posar darrere l'alcaldessa. Després, va llançar un feix de documents damunt de la taula i, d'una revolada, es va treure d'entre la roba un ganivet per caçar senglars. Aleshores, va estirar Casamitjana dels cabells i li va posar la fulla de l'arma al coll.

Els altres regidors, veient el que passava, van intentar ajudar l'alcaldessa i retenir Sastre. Durant el forcejament, Casamitjana va caure al terra. Aleshores, Jaume Sastre es va canviar el ganivet de mà i -com recull la sentència- va intentar enfonsar l'arma al tòrax de l'alcaldessa "amb la intenció d'acabar amb la seva vida" i mentre l'amenaçava dient-li "Et mataré".

Arran d'aquests fets, Casamitjana va patir una rascada al coll i el ganivet li va estripar la brusa. La sentència condemna Sastre per un delicte d'intent d'homicidi en concurs amb un altre d'atemptat a autoritat municipal.

Canvi d'intencions

El tribunal considera, però, que inicialment Sastre no va voler matar l'alcaldessa. Tot i que la va estirar pels cabells i li va posar el ganivet al coll, la sentència recull que el processat "coneixia perfectament el poder letal del ganivet" i sabia que, si l'enfonsava una mica, hauria pogut degollar la víctima.

"Tot i això, però, no ho va fer; la qual cosa fa evident que, fos quin fos el seu propòsit inicial, aquest no era el de matar l'alcaldessa", recull la sentència. Ara bé, el tribunal també indica que Jaume Sastre va canviar d'intencions un cop va tenir Magda Casamitjana al terra.

Aleshores, el processat es va canviar el ganivet de mà i el va intentar enfonsar diverses vegades al tòrax de l'alcaldessa, mentre li deia "Et mataré". Per això, en aquest segon atac, l'Audiència de Girona conclou que hi va haver "ànim de matar", i condemna Sastre per una temptativa d'homicidi.

Tot i que l'acusació i el fiscal qualificaven els fets com una temptativa d'assassinat, la sentència recull que no hi va haver "traïdoria". Per tant, a l'hora de dictar la pena, rebaixa la condemna per una temptativa d'homicidi.

A més, l'Audiència té en compte que l'acusat ha reparat el dany i que, abans del judici, havia ingressat 300 euros per cobrir la indemnització. Per això, el tribunal aplica una atenuant a Jaume Sastre i el condemna a set anys, sis mesos i un dia de presó.

En matèria de responsabilitat civil, la sentència obliga Sastre a pagar a Casamitjana els 300 euros que havia consignat. L'alcaldessa de Roses, en una entrada al Twitter, ha declinat fer declaracions. "Espero que entengueu que no faci declaracions. Gràcies a tots i a totes", esmenta.