Jaume Sastre: 'Volia clavar el ganivet a la taula i no al coll de l'alcaldessa'

L'acusat d'intentar assassinar l'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, explica al judici que no la volia matar

  • L'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, arribant aquest matí a l'Audiència de Girona © ACN
    L'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, arribant aquest matí a l'Audiència de Girona © ACN
  • L'acusat, Jaume Sastre, arribant aquest matí a l'Audiència de Girona © ACN
    L'acusat, Jaume Sastre, arribant aquest matí a l'Audiència de Girona © ACN
Jaume Sastre només buscava que li fessin cas quan es va treure el ganivet d'entre la roba. Aquesta és la versió que l'acusat, que s'enfronta a una condemna per intent d'assassinat, ha explicat davant el tribunal de l'Audiència de Girona. Segons ell, feia temps que l'ajuntament li havia promès una feina com a vigilant nocturn a la Ciutadella de Roses, però aquesta mai acabava d'arribar.

Sastre ha admès que havia fet públic el seu malestar manifestant-se a les portes de l'ajuntament. Cada dia s'instal·lava amb una cadira i una pancarta i, fins i tot, ha dit que havia demanat permís per ocupar 'quatre metres quadrats' de carrer. El matí de l'11 de maig, Sastre va anar a esmorzar al bar 'El Caimán', perquè havia sortit de l'hotel on s'allotjava sense menjar.

Des de la barra, l'acusat ha explicat que va veure l'alcaldessa -d'esquenes a ell- asseguda en una de les taules amb altres regidors. Sastre ha explicat que s'hi havia apropat perquè volia que l'escoltessin i aconseguir 'forçar una reunió' per tractar l'afer del seu lloc de treball.

Només d'apropar-se, però, el processat ha dit que un dels regidors el va rebre amb males paraules. Això el va fer enfadar, i va decidir treure's d'entre la roba un ganivet de cacera, que sempre portava perquè se sentia amenaçat.

La seva intenció, segons ha respost al fiscal, era clavar el ganivet a la taula per fer-se escoltar. 'Quan trec el ganivet, però, va passar la desbandada', ha declarat el processat. Sastre ha dit que va sentir com Casamitjana li deia que no la matés i que, abans que li pogués respondre, un dels regidors se li va abraonar. Abans, però, Sastre ha dit que ell mateix havia llançat el ganivet a terra.

'Hauria acabat amb la meva vida'

Aquesta versió, però, no és la que ha explicat l'alcaldessa. Magda Casamitjana ha admès que tenia divergències amb Sastre, però ha negat haver-li promès mai una feina personalment. Dos mesos abans dels fets, l'alcaldessa ha dit que l'havia arribada a amenaçar dient-li que acabaria amb ella, i que fins i tot havia denunciat Sastre perquè temia que li fes 'alguna cosa'.

L'11 de maig, cap a tres quarts de deu, Casamitjana ha explicat que havia baixat a fer un cafè al bar, com solia fer diàriament. Va ser aleshores quan va sentir com algú li estirava els cabells per darrere i va notar 'una pressió al coll'.

Casamitjana ha explicat que va veure com un dels regidors, Francisco Martínez, s'aixecava per frenar l'agressor. 'Allà va ser quan vaig veure el ganivet per primera vegada; després vaig caure al terra, i vaig veure com l'arma tornava a anar cap a mi', ha dit l'alcaldessa.

Magda Casamitjana ha respost, a preguntes del fiscal, que creu que Sastre l'hauria pogut 'arribar a matar'. Segons ha declarat l'alcaldessa, si ningú hagués retingut Sastre, el processat 'hauria acabat' amb la seva vida perquè no s'hauria 'pogut defensar'.

Els regidors que aquell matí acompanyaven l'alcaldessa, i que avui han declarat al judici, també han sostingut que Sastre li va posar el ganivet al coll. De fet, Magda Casamitjana tenia una esgarrapada en aquesta zona, que li havia fet la fulla del ganivet.

El fiscal acusa Jaume Sastre d'una temptativa d'assassinat i demana que se'l condemni a dotze anys de presó. En matèria de responsabilitat civil, el ministeri públic sol·licita que el processat indemnitzi l'alcaldessa amb 270 euros per les lesions que li va provocar, i amb 30 euros més perquè li va trencar la brusa. 
  • Jaume Sastre, explica que volia clavar el ganivet a la taula
  • L'acusat diu que no volia atemptar contra l'alcaldessa de Roses
  • Magda Casamitjana, explica que va sentir com algú l'estirava dels cabells i li feien pressió al coll