Presó sense fiança per a l'home que va agredir l'alcaldessa de Roses per intent d'homicidi

Magda Casamitjana assegura que s'ha 'tret un pes de sobre' al conèixer la notícia

L'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, ha arribat als Jutjats de Figueres pels voltants de les nou del matí. Acompanyada pel seu advocat, l'alcaldessa ha anat a presentar denúncia com a acusació particular després de l'agressió que va patir ahir, mentre esmorzava, al bar 'El Caimán'. En paral·lel, l'Ajuntament de Roses també s'ha personat com a acusació particular en el cas.

Abans de declarar davant el jutge, l'alcaldessa ha estat examinada per un pèrit forense. El metge ha fet constar a l'informe que, arran de l'agressió, l'alcaldessa mostra una esgarrinxada al coll (feta per la fulla del ganivet), té algun morat i també se li ha trobat una contusió a l'esquena, que es va fer en caure de la cadira on estava asseguda durant l'agressió.

Durant la seva declaració, l'alcaldessa de Roses ha tornat a relatar com havia viscut l'ensurt d'ahir. L'agressió va tenir lloc pels voltants de les deu del matí, quan Jaume Sastre va entrar al bar on l'alcaldessa estava esmorzant i li va intentar clavar un ganivet de grans dimensions fins a dues vegades. L'agressor va llançar uns papers a la taula on es trobava l'alcaldessa, va agafar Casamitjana pels cabells i li va posar la fulla del ganivet al coll.

Sastre va fer aquesta acció fins a dues vegades. Els regidors i companys que es trobaven en aquells moments amb Casamitjana van aconseguir retenir-lo fins que va arribar la policia.

Aquest matí, després de declarar, l'alcaldessa ha explicat que l'única cosa que desitjava era que el jutge disposés l'ingrés a presó per al detingut. 'Desitjo poder fer la meva feina d'alcaldessa sense por i moure'm per Roses com ho feia fins ara, perquè sóc una persona propera', ha explicat Magda Casamitjana.

L'alcaldessa també ha afegit que estava 'convençuda' que Sastre la volia 'matar' i que, si sortia en llibertat provisional, no li faria 'cap mena de gràcia' perquè no estaria 'segura'. Casamitjana ha explicat també que, ahir a la tarda, els dos fills del detingut –que no mantenen relació amb el pare- la van anar a veure per demanar-li disculpes. 'Em van demanar disculpes i em van dir que no volien saber res d'ell', ha puntualitzat.

Després que l'alcaldessa prestés declaració durant aproximadament una hora, el jutge ha interrogat el detingut. Ha estat pels volts de les tres de la tarda quan, després d'escoltar-se la versió de Sastre, el Jutjat d'Instrucció Número 4 de Figueres ha disposat l'ingrés a presó incondicional i sense fiança per a Jaume Sastre pels delictes de lesions i intent d'homicidi.

M'he tret un pes de sobre

A la sortida dels Jutjats, l'alcaldessa de Roses ha explicat que la resolució judicial li ha tret 'un pes de sobre', no tan sols per a ella sinó també per a la gent que l'envolta. 'S'ha demostrat que és una persona que m'assetjava, i que ha arribat a emprar un grau de violència extrema i dolenta', ha explicat Magda Casamitjana, alleujada.

A més de disposar l'ingrés a presó de Sastre, el jutge també ha dictat mesures cautelars en cas que el detingut sortís al carrer abans del judici. 'M'han donat un paper que diu que, si per a qualsevol cosa sortís de la presó, subsidiàriament ha de mantenir una ordre d'allunyament de 200 metres', ha afegit l'alcaldessa.

D'enterramorts a detingut

Jaume Sastre, empresonat ara per l'intent d'homicidi a l'alcaldessa de Roses, havia tingut una empresa de pompes fúnebres durant els anys vuitanta. L'empresa, Funerària Sastre, tenia seus en aquesta ciutat i a Figueres, i oferia serveis a tota la comarca. Les coses, però, es van capgirar quan a mitjans d'aquella dècada, Sastre va perdre la concessió i va iniciar diversos processos judicials sense èxit.

Després de treballar en una benzinera, Jaume Sastre va aconseguir feina a la Fundació Fadir de Roses –que ajuda els discapacitats- i d'on va ser acomiadat a mitjans del 2008. En aquesta entitat, Sastre havia coincidit amb l'alcaldessa, perquè aleshores Casamitjana era la patrona de la Fundació. Després de ser acomiadat, Sastre va començar la seva particular croada contra l'alcaldessa, ja que sostenia que li havia promès una feina a l'Ajuntament.

Com a protesta, Sastre fins i tot va arribar a fer una suposada vaga de fam a les portes del consistori. Precisament, abans de l'agressió d'aquest dimarts, l'alcaldessa ja l'havia denunciat al mes de febrer per amenaces.

El judici al qual s'enfrontarà per haver agredit Casamitjana, però, no serà l'únic moment en què Sastre s'asseurà a la banqueta dels acusats. Precisament, d'aquí a quinze dies, el dia 3 de juny, el Penal Número 2 de Figueres té previst jutjar-lo per injúries i calúmnies al president de la Fundació Fadir, un conegut metge de Roses.

Al procés, també està citada a declarar l'alcaldessa en qualitat de testimoni. Els fets que es jutjaran es remunten a l'agost del 2008, quan Sastre va ser acomiadat de la fundació i es va dedicar a penjar pel carrer textos on acusava el metge d'haver-lo amenaçat i de tenir 'comportaments delictius'. Per aquests fets, s'enfronta a pagar una multa de més de 9.000 euros.