Presó sense fiança per l'autor confés de l'apunyalament a la Rambla de Figueres

El detingut ha declarat que va triar la víctima a l'atzar

Mohamed R., a qui Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana van detenir poc després de la ganivetada mortal a la Rambla de Figueres (Alt Empordà), ha passat aquest matí a disposició del jutjat d'instrucció 8 de Figueres. Davant del jutge, l'arrestat ha reiterat allò que ja va explicar a comissaria: que va cometre el crim perquè tenia desig de venjança i que va escollir la víctima a l'atzar. De fet, ha precisat que allò que volia era "matar un català".

Mohamed R. ha relatat que va decidir cometre el crim perquè no li donaven un pis de protecció oficial i perquè la pensió que rebia no li arribava per viure. Després de sortir de la unitat psiquiàtrica –en aquest cas, pel crim comès al 2006- cobrava una ajuda social de 430 euros mensuals.

L'arrestat ha explicat que diumenge va comprar el ganivet en un basar de Figueres. Aleshores, feia dos dies que dormia al carrer. Mohamed R. ha relatat, però, que no va ser fins l'endemà que va decidir "matar un català".

El detingut, com ja havia fet davant dels Mossos, ha admès que havia escollit la víctima a l'atzar. Cap a les nou del vespre, va veure l'home assegut en un banc de la Rambla. I com que va escoltar que parlava català, després de passar davant seu, va girar-se, el va atacar i li va assestar la ganivetada mortal al coll.

Sense fiança per assassinat

Després de prendre-li declaració, el jutjat ha dictat presó provisional comunicada i sense fiança per a Mohamed R., a qui imputa un delicte d'assassinat. El detingut ingressarà ara a la presó de Brians I, després que el fiscal, durant la compareixença, hagi posat de relleu que si se l'envia al Puig de les Basses, allà podria coincidir amb el fill de la víctima (que hi està complint condemna fins a l'octubre del 2020).

A diferència del crim que va cometre el 2006, Mohamed R, no ingressarà ara en un mòdul psiquiàtric. El jutjat així ho ha resolt després que una primera exploració determinés que, en el moment de matar la víctima a la Rambla, el detingut no estava afectat per cap trastorn mental.

Per últim, el jutjat d'instrucció 8 de Figueres també s'ha inhibit i enviarà ara el cas a instrucció 7 (que era el que es trobava de guàrdia dilluns i, per tant, qui s'encarregarà de la instrucció).

Segon crim i amenaça

El crim de la Rambla no és l'únic que ha comès Mohamed R. L'any 2006, el detingut també va matar d'una ganivetada la propietària del pis on vivia de lloguer a Figueres, un habitatge situat al barri de la Marca de l'Ham. Aleshores, l'Audiència de Girona el va absoldre per una eximent completa d'alteració psíquica però li va imposar un màxim de 14 anys en internament psiquiàtric. Hi va estar fins el juliol del 2018, quan el tribunal va canviar el règim tancat pel tractament ambulatori perquè estava compensat de la malaltia.

A més, aquest dilluns, poques hores abans d'assestar la ganivetada mortal a la Rambla, Mohamed R. també va amenaçar una veïna de Figueres amb el ganivet. Els fets van passar a primera hora de la tarda al carrer Jonquera. La dona, però, es va refugiar en una escola i va alertar la policia. Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana van identificar aleshores Mohamed R., però com que no li van trobar l'arma, no el van detenir.