Figueres es personarà com a acusació popular pel crim de la Rambla

Demana que la justícia sigui "implacable"

Figueres es personarà com a acusació popular pel cas del crim de la Rambla. Així ho ha anunciat l'alcalde, Jordi Masquef, que ha explicat que portaran la decisió al proper ple amb l'objectiu de lluitar "amb totes les armes que els ofereix el sistema" contra la delinqüència.

Masquef ha admès que la ciutadania està "consternada" i colpida pels fets. Uns fets que, ha dit, han danyat de manera "irreparable" el nom i la marca de la ciutat. Malgrat això, el batlle ha dit que es tracta d'un cas "puntual" que "lamentablement veiem que també s'ha repetit en d'altres llocs com Sils o Barcelona".

En aquest sentit, l'alcalde ha demanat que la justícia sigui "implacable" amb aquells que "causen el mal i dolor sense cap mena de justificació". "El sistema ha d'oferir garanties però també ha de ser implacable perquè fets com aquest no es tornin a repetir", ha insistit.

De moment, el consistori no preveu decretar dol oficial pels fets però Masquef ha avançat que es prendran algunes mesures per mostrar el condol i el "respecte" a la víctima i a la seva família. Entre elles, ha dit que no hi haurà parlaments oficials durant els actes de les Fires i Festes de la Santa Creu.

"Creiem que no ha d'eclipsar el normal funcionament de la ciutat perquè sinó estaríem fent el joc a totes les persones que volen el mal per a la nostra ciutat", ha remarcat. A més, tots els regidors faran aquesta tarda una ofrena floral al punt on van passar els fets. Durant el dia d'avui diverses persones s'hi han acostat per deixar-hi clavells i missatges de suport.

Una ganivetada al coll

El crim es va produir cap a les nou del vespre. Segons fonts dels cas, l'agressor es va dirigir al banc on estava asseguda la víctima, un veí de Figueres d'uns 64 anys, i li va clavar una ganivetada al coll. L'home estava assegut al banc amb dues persones més, que van presenciar el fets.

Després, l'agressor va llençar el ganivet de grans dimensions en uns matolls a l'altra banda de la Rambla i es va asseure en un banc. La Rambla a aquella hora estava concorreguda i alguns dels testimonis van alertar una patrulla de la Guàrdia Urbana que es trobava a la zona i que va poder detenir l'agressor in situ poc després. També van localitzar el ganivet que hauria fet servir com a arma del crim.

Unes hores abans ja va amenaçar una dona al carrer de la Jonquera. Els fets van passar cap a les tres de la tarda. La dona es va amagar a l'escola Cor de Maria i va avisar la policia. Agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos el van localitzar poc després al mateix carrer. El van identificar i el van escorcollar però com que no li van trobar l'arma, no el van detenir.

La víctima, que va rebre una ganivetada profunda al coll, va ser atesa pels equips mèdics però va morir mentre el traslladaven a l'Hospital de Figueres.

Un crim similar l'any 2006

El detingut, però, ja va ser condemnat l'any 2008 per un crim similar. L'home va matar la propietària del pis on vivia i l'Audiència li va imposar un màxim de 14 anys d'internament psiquiàtric com a mesura de seguretat perquè se li va diagnosticar una esquizofrènia paranoide i, per aquest motiu, li van aplicar un eximent complet de responsabilitat penal per alienació mental.

Els fets van passar el 31 d'octubre del 2006. La víctima li llogava una habitació de casa seva, al carrer Peixos número 7 del barri de la Marca de l'Ham de Figueres. De matinada i arran d'un episodi psicòtic, va agafar un ganivet i la va matar. L'home tenia diagnosticada la malaltia des del 2004 i ja havia estat ingressat més d'un cop per episodis psicòtics.