Salt demana que es desvinculi immigració de delinqüència arran dels aldarulls del cap de setmana

Els partits polítics sondegen si participar o no en una manifestació unitària de rebuig dels actes vandàlics

  • La façana d'aquest edifici del carrer Àngel Guimerà, negra pel fum del cotxe cremat © ACN
    La façana d'aquest edifici del carrer Àngel Guimerà, negra pel fum del cotxe cremat © ACN
  • L'Omae Yaguoii des del balcó de casa seva, per on es va enfilar el fum d'un cotxe cremat © ACN
    L'Omae Yaguoii des del balcó de casa seva, per on es va enfilar el fum d'un cotxe cremat © ACN

La violència i el vandalisme no és un problema de partits polítics, sinó que és un problema que afecta a tota la població. Aquest és el missatge que han transmès les diferents formacions polítiques que tenen representació a l'Ajuntament de Salt i que aquest dilluns s'han reunit en Junta de Portaveus. Cadascun des del seu punt de vista però tots amb la mirada posada a unir esforços per evitar que la tensió vagi en augment i que aquest cap de setmana d'aldarulls pugui anar a més. L'objectiu: reconduir la situació i treballar per la convivència al municipi.

Els portaveus no han consensuat cap text ni han pactat mesures per tirar endavant però expliquen que el primer pas és el més important, saber que tots els partits que configuren el ple municipal, sense excepcions, rebutgen els aldarulls que hi ha hagut aquest cap de setmana a Salt. La nit de divendres a dissabte hi va haver una manifestació que es va saldar amb tres detinguts i una desena de contenidors cremats. La nit següent, un 'grup de delinqüents' va fer anar de corcoll dels bombers i la policia que van haver de sufocar les flames d'una dotzena de vehicles -entre cotxes i motos- a les quals havien calat foc. Cap detingut.


La nit de diumenge ha estat tranquil·la però amb una forta presència policial als carrers. L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda (PSC), assegura que aquest reforç policial hi serà 'fins que sigui necessari' i ha explicat que cal deixar ser prudents i deixar evolucionar la investigació que ha de mirar d'identificar els autors dels incendis. 'Hem d'articular respostes per millorar la convivència i buscar la màxima unitat', ha explicat Pineda.

El seu soci de govern, Joan Boada (ERC), ha exposat que cal reconduir la situació el més aviat possible i, sobretot, evitar polaritzar la societat saltenca. 'És evident que tenim un problema greu però l'actuació de tots els partits ha de ser responsable', ha opinat Boada que reclama que es desvinculi immigració de delinqüència. En la mateixa línia el portaveu d'ICV-IpS, Ramon Muñoz, ha rebutjat els fets del cap de setmana i ha instat a unir esforços per evitar fractures socials.

El portaveu de CiU -principal grup a l'oposició-, Jaume Torramadé, ha advertit que no es poden minimitzar els fets qualificant-los de 'bretolades' i que cal perseguir amb mà dura els delinqüents que actuïn a la vila. Per al líder de la federació nacionalista a Salt la prioritat ha de ser frenar aquesta escalada de violència.

Manifestació per sumar

Un altre punt que han posat sobre la taula és el de la conveniència o no de fer una manifestació divendres, tal com proposen associacions de veïns i entitats. Totes les formacions polítiques creuen que si ha de servir per demostrar que Salt és un sol poble i que rebutja la violència serà una bona mesura però adverteixen que pot ser perillós que s'acabin formant diverses faccions que es confrontin. Segons els portaveus, ha de ser una manifestació 'en favor de Salt' i no 'contra ningú'.         

'Ens vam despertar amb la casa plena de fum'

A l'Omae Yaguoii, un veí de Salt, li costarà oblidar el que va viure aquest diumenge a la matinada. El seu pis del carrer Àngel Guimerà va quedar ple de fum i tot el que tenia al balcó se li ha cremat. La calor que desprenia el vehicle incendiat al carrer es va enfilar per la façana. 'Vaig veure el pis ple de fum i només vaig tenir temps d'agafar els nens i sortir corrent', relata. Assegura que veu constantment 'joves dolents' que passegen pel carrer, en referència als vàndals que han cremat contenidors i vehicles. L'Omae, però, no és l'únic que ho afirma. Veïns i comerciants de Salt critiquen que un grup de menors els tenen 'atemorits' i s'aprofiten de la seva edat per actuar 'impunement'. 

No s'hi pot fer massa res

'Va passar el que passa cada dos per tres, vaja; els nois corrien amunt i avall amb la policia al darrere, però això és de mal resoldre', relata el propietari del bar 'La Trobada', Jesús Caballé. I hi afegeix: 'El problema és que no s'hi pot fer massa res, perquè tot i que els empaitin l'endemà els tornes a tenir aquí un altre cop'.

Els veïns sostenen que els menors que van protagonitzar els aldarulls eren de Salt, i que són 'famosos' per ser 'violents'. De fet, tant els veïns com els comerciants diuen que hi ha un grup d'adolescents que els tenen 'atemorits' i que, fins i tot, s'aprofiten de la seva edat per actuar impunement. 'Hi ha vegades que entren i em demanen alguna cosa de la botiga i si no els la dones t'amenacen', explica la propietària de la fleca.

'Gairebé porto onze anys vivint a Salt, i tinc por de sortir al carrer després de les sis de la tarda', explica una jove marroquina, clienta de la fleca. I hi afegeix: 'Tinc 21 anys, però em trobo amb adolescents i grupets que es dediquen a robar la gent'.

Aprofitar-se de l'edat

Precisament, això també és el que comenten un grup de veïns que està xerrant a la plaça de l'ajuntament. Es diuen Manel, Carme i Miquel, i viuen als carrers Francesc Macià i a l'avinguda dels Països Catalans. 'Els qui ho han fet són nois d'aquí', diu en Manel. A més, precisa que els menors ja se saben 'les lleis i les trampes' i s'aprofiten que encara no han complert els 18 anys.

'L'altre dia un noi va entrar a robar a casa uns coneguts, i quan el van enxampar, el primer que els va dir era que tenia 14 anys i que no el toquessin', explica. 'La situació va a pitjor i no hi veiem solució; sobretot, tenim por de sortir al carrer', diuen aquests veïns. Asseguren que la presència policial aquests dies és clarament palpable, però temen que això només sigui una solució passatgera. 'Hem notat més policia, però només hi seran aquesta setmana i després ja no els veurem més', conclouen.