Més de 60.000 persones passen un pont de la Puríssima blanc al Pirineu gironí

Els hotels de Cerdanya i Ripollès omplen però les cases rurals gironines registren el pitjor pont de la dècada

El pont de la Puríssima té una cara i una creu a les comarques gironines. Per una banda, les estacions d'esquí han tingut un pont molt més bo que l'anterior ja que hi havia neu, la majoria de les pistes estaven obertes i, sobretot els primer dies, la qualitat de la neu era pols. La pluja dels darrers dies i que les temperatures han estat altes han fet baixar la qualitat de la neu. Malgrat tot, es preveu que el temps per als pròxims dies torni a portar neu i fred i, per això, les pistes d'esquí gironines preveuen estar en bones condicions el cap de setmana vinent.


A les pistes de la Masella s'han superat els 30.000 esquiadors, quasi el doble que el pont de la Puríssima de l'any passat. Les causes de l'alta afluència ha estat la bona qualitat de la neu i que s'ha obert més de 70% amb el 100% dels remuntadors i del desnivell de les pistes. L'any passat, en canvi, només es va poder obrir la meitat de les pistes perquè no hi havia prou neu. El portaveu de Masella, Ramon Bover, ha afirmat que el balanç del pont és 'excel·lent'.

A la Molina hi ha hagut més de 20.000 esquiadors, un 40% més que al pont del 2009. Segons ha explicat la portaveu de l'estació, Marta Viver, totes les àrees esquiables han estat obertes i el 70% remuntadors en funcionament. Viver ha explicat que l'any la neu però ha perdut qualitat a causa de les pluges i l'augment de temperatura malgrat les pistes s'han mantingut obertes.

A l'estació de Vallter s'han rebut més de 4.000 visitants durant el pont, el gran gruix dels quals han esquiat de dissabte a dilluns. El fred i les importants nevades de la setmana passada van deixar Vallter en bones condicions per obrir al màxim les instal·lacions per al Pont de la Puríssima. Des de l'estació, la portaveu Stefi Batlle ha explicat que aquest any els ha arribat la neu abans i, per tant, quasi han obert al 100% les pistes. El pont del 2009, en canvi, només es va poder obrir la zona lúdica perquè la neu va arribar molt tard i la temporada d'esquí va començar pràcticament al gener.

El pont ha quedat deslluït però per les pluges dels darrers dies i l'apujada de temperatures. Per exemple, el dilluns Vallter no va poder obrir totes les instal·lacions però, malgrat tot, va ser un dels dies de més afluència de visitants.

A la Vall de Núria s'han rebut 7.000 visitants, dels quals 2.000 han anat a esquiar-hi. De les onze pistes que té l'estació se n'han obert vuit mentre que l'any passat només hi havia oberta la zona de debutants. Per això, des de l'estació gironina, la portaveu Ruth Bové explica que estan satisfets de l'afluència de visitants ja que s'han complert les previsions que tenien.

4.000 visitants a Vallter 2000

El fred i les fortes nevades de la setmana passada han permès a l'estació d'esquí i muntanya Vallter 2000 fer el ple durant aquest llarg pont de la Puríssima, amb més de 4.000 visitants registrat. Malgrat que a partir de dilluns les temperatures van pujar i es van haver de tancar algunes instal·lacions, durant els primers dies es va poder gaudir d'una bona qualitat de la neu, amb bons gruixos, baixes temperatures i sol, fet que va permetre emplenar fins dilluns. Segons ha informat l'estació del Ripollès, la majoria de visitants eren famílies provinents de Barcelona que pujaven a Vallter per aprendre a esquiar i a gaudir del parc lúdic. A més, el gruix de visitants ha repetit durant els dies del pont. 

Ple a la muntanya, mig buit a la resta

Les dades de la Federació d'Hostaleria de Girona marquen que, durant el pont, els establiments situats a la Cerdanya i el Ripollès han estat quasi plens i que, fins i tot, han hagut de penjar el cartell de complet alguns dies de pont com el diumenge perquè estaven al 100%. Aquestes xifres suposen una millora en l'ocupació respecte al pont del 2009 quan no es va arribar al 100% i la mitja va ser del 75% en aquestes comarques.

Els hotelers de la zona de la Costa Brava Centre i l'Alt Empordà han obtingut una ocupació turística del 75%, en la línia de les previsions que la federació havia fet abans del pont. Pel que fa a Girona i l'àrea urbana -una de les zones més afectades per la vaga de controladors- finalment l'ocupació s'ha situat entorn al 65%, un 10% menys que la previsió.

La vaga també ha afectat als hotelers del Gremi d'Hostaleria de Lloret de Mar (Selva) i, finalment, l'ocupació també s'ha situat per sota de les expectatives amb un 66% de les habitacions plenes.

Les comarques que més s'han beneficiat de les reserves a darrera hora han estat la Garrotxa i la Selva, tant pel que fa a hotels com restaurants, que han obtingut una ocupació turística del 90%, un 30% més de la previsió inicial.

La portaveu de la federació, Marina Figueras, ha declarat que el pont ha estat 'caòtic' pel que fa a la situació que es va viure als aeroports durant la vaga dels controladors aeris. Segons valora la federació, aquesta vaga tindrà incidència negativa pel que fa a la imatge del país i pot afectar al turisme.

Per això, la federació ha demanat a l'Estat que garanteixi que no es torna a repetir una situació com la d'aquest pont que, segons xifres de la federació, ha obligat a cancel·lar un 10% de les reserves sobretot a Girona ciutat i Lloret de Mar.

Les cases rurals, les pitjors ocupacions

Uns dels establiments que més mal parats han sortit del pont han estat les cases rurals que no estan situades a zones de muntanya. La presidenta de Turisme Rural Girona, Isabel Miquel, ha explicat que ha estat un pont 'tirant a dolent' i que les xifres d'ocupacions són les més baixes de la dècada.

Miquel ha explicat que a la Cerdanya és on menys cases rurals hi ha i que s'han omplert al 100%. Al Ripollès les ocupacions han estat del 80% i a la Garrotxa del 70%. Ara bé, segons dades del gremi, la resta de cases situades a l'Empordà, la Selva o el Gironès han registrat ocupacions entorn al 50% i el 60%.

'Ha estat possiblement el pitjor pont en molts anys, cinc dies són massa per nosaltres i la crisi està fent molt mal', ha manifestat Miquel que assegura que la gent que té diners opta per anar a esquiar o fer escapades a Europa i, en canvi, no han tingut públic de poder adquisitiu mig que hagi optat per passar el pont en una casa rural. 'Fins ara el sector del turisme rural ha aguantat la crisi però segur que el 2010 serà pitjor que l'any passat', ha vaticinat Miquel.