Sis famílies de Sarrià de Ter obligades a abandonar casa seva per les obres d'ampliació de l'AP-7

L'Ajuntament va arribar a un acord amb Acesa per indemnitzar els veïns i dilluns les famílies entregaran les claus de l'antic habitatge

  • L'ampliació de l'autopista hagués suposat que els cotxes passessin a molts pocs metres dels habitatges © ACN
    L'ampliació de l'autopista hagués suposat que els cotxes passessin a molts pocs metres dels habitatges © ACN
  • Rodríguez, empaquetant les darreres caixes abans de l'entrega de claus del dilluns © ACN
    Rodríguez, empaquetant les darreres caixes abans de l'entrega de claus del dilluns © ACN
  • Victoriano Rodríguez, un dels afectats, aprofita per acabar d'enllestir la mudança © ACN
    Victoriano Rodríguez, un dels afectats, aprofita per acabar d'enllestir la mudança © ACN

Els veïns de Sarrià de Ter afectats per l'ampliació de l'autopista AP-7 aprofiten aquests dies per enllestir la mudança perquè el dilluns que ve han d'entregar les claus dels habitatges antics a l'Ajuntament. En total són sis les famílies que han hagut d'abandonar les seves cases per no quedar-se a menys de dos metres de la transitada carretera i patir un soroll insuportable.


Quatre de les sis famílies s'han traslladat en habitatges nous de la zona del Pla dels Socs, propera del lloc on vivien abans, com és el cas de Victoriano Rodríguez. Aquest veí aprofita aquests dies per acabar d'empaquetar-ho tot i dur-ho a la seva nova llar. Tot i això, marxa amb resignació i per obligació, i recorda que fa set anys va comprar la casa amb 'molta il·lusió' i invertint-hi 'molts diners i temps' per fer-se-la seva. Malgrat el regust amarg d'haver d'abandonar l'habitatge creu que 'no es pot lluitar contra l'evolució del país'.

Rodríguez explica que amb la nova llar perden molts metres quadrats, ja que passen de més 150 metres quadrats a només 90, i unes vistes espectaculars. A més, es queixa que el nou habitatge no compta amb una habitació a la planta de baix, i per això es veuran obligats a adaptar l'escala perquè la mare de la seva dona, una senyora gran, pugui pujar a la planta de dalt. Aquesta inversió els costarà 4.000 euros.

Més de cinquanta anys vivint sota el mateix sostre

Maria Massanes també és una de les veïnes que s'ha vist obligada a abandonar el seu habitatge del Carrer del Bosc. Massanes recorda amb nostàlgia les 'tristeses i alegries' que ha viscut entre les quatre parets, ja que porta més de cinquanta anys sota el mateix sostre. 'En aquesta casa van morir el meu marit i també els meus oncles', ha recordat Massanes. Tot i així, com quasi tots els veïns, sap que ja no s'hi pot fer res i que no té més remei que traslladar-se a una nova casa.

Les altres dues famílies restants no s'han traslladat a aquests habitatges. Una d'elles va preferir comprar una casa més gran molt a prop d'on es traslladen tots els veïns, i l'altra família s'ha quedat amb els diners de la indemnització.

Dos anys de negociacions

Una indemnització que finalment va arribar, ja que en un principi l'empresa concessionària Acesa es desentenia totalment dels afectats i no es plantejava indemnitzar-los. Tal com ha explicat l'alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent, després de llargues negociacions, que van durar dos anys, finalment han trobat una solució 'positiva' i digna per tots els veïns, tot i que el factor sentimental 'no es pot compensar de cap manera'.

El dilluns que ve les sis famílies entregaran les claus dels habitatges antics a l'Ajuntament i, segons ha explicat Torrent, s'enderrocaran 'immediatament' per estalviar-se així maldecaps amb els habitatges desocupats.