La defensa dels crims de Susqueda tornar a demanar la llibertat

Argumenta que "l'acusació construeix una tesi extraordinàriament feble"

Nou mesos després que el jutjat d'instrucció 2 de Santa Coloma de Farners ordenés l'ingrés a presó de Jordi Magentí, l'Audiència de Girona es pronunciarà per segon cop sobre si el manté empresonat o el deixa en llibertat. La primera vista va tenir lloc l'abril passat. Aleshores, el tribunal de la secció tercera va concloure que existeix una "base indiciària sòlida i suficient" contra el sospitós i va descartar la petició de la defensa.

En aquesta ocasió serà un tribunal de la secció quarta –format excepcionalment per quatre magistrats en comptes dels tres habituals- l'encarregat de resoldre. L'advocat de la defensa, Benet Salellas, ha argumentat a la vista que la investigació del cas ha avançat al llarg d'aquests mesos sense que hagi aportat cap prova concloent que incrimini Jordi Magentí. Per això, sosté que els investigadors han "construït una tesi" al voltant del sospitós basada només en indicis cosa que, al seu parer, converteix l'acusació en "extraordinàriament feble".

"Estem convençuts que Jordi Magentí no és l'autor d'aquest crim horrible i ja comença a ser hora d'aportar llum i que s'investiguin els autors reals d'aquests fets", ha afirmat Salellas que critica que la investigació s'ha "entestat en posar el focus en una sola persona" sense descartar altres possibles sospitosos que també eren al pantà el 24 d'agost del 2017.

En aquest sentit, la defensa posa en dubte les proves que han servit per determinar l'escena del crim, a la platja de la Rierica, o les que hi situen Magentí el dia i l'hora dels fets. Segons Salellas, cal fer un "exercici de convicció processal" per subscriure el punt de vista de les acusacions. "Quan un informe no quadra amb la tesi, fan un nou informe", ha criticat l'advocat.

Risc de fugida

La fiscalia, l'advocat de l'acusació particular i la lletrada de la popular s'oposen a la petició de la defensa i sostenen que hi ha indicis "sòlids" per mantenir Jordi Magentí a la presó. El fiscal el cas, Víctor Pillado, ha centrat els esforços en desgranar, per una banda, les proves que han servit per arribar a la conclusió que l'escena del crim va ser la platja de la Rierica i, per l'altra, per desplegar els indicis que han servit per situar-hi Magentí.

"No ha pogut ser ningú més que ell", ha subratllat el fiscal que ha recordat que, entre el grups d'indicis, hi ha una prova sonomètrica que indica d'on venien els trets, les restes vegetals i la pedra localitzats en els cossos, l'estudi del comportament dels telèfons mòbils de les víctimes o l'anàlisi de les càmeres de videovigilància que hi ha a l'entorn del pantà. A més, ha recordat que va ser el mateix Magentí qui es va situar a la Rierica: "El lloc del crim és clau per a l'autoria i ell era l'única persona que hi havia allà en el moment dels fets".

A més, Pillado ha descartat que s'hagi articulat un relat al voltant de Magentí. Segons sosté la fiscalia, s'han investigat tots els possibles sospitosos i ell és "l'únic que no té coartada".

No ha declarat

L'advocat de les famílies de les víctimes, Carles Monguilod, ha defensat que hi ha "indicis racionals sòlids" que apunten a Jordi Magentí. Segons ha explicat a la vista, els pares de la parella del Maresme creuen que la investigació està "en el bon camí" per dos motius principals. El primer, perquè creuen que l'autor dels crims va dedicar "tants esforços" a allunyar qualsevol indici de la Rierica perquè sabia que l'escena del crim l'incriminaria.

El segon, ha afegit el lletrat, és que "no entenen" per què a aquestes alçades de la investigació el sospitós encara no ha declarat al jutjat. "Crida l'atenció que, declarant-se innocent, no hagi reclamant explicar-se, els pares no entenen que no surti al pas dels indicis que l'incriminen", ha exposat Monguilod.

Finalment, la lletrada de l'acusació popular ha insistit en què, a banda dels indicis, també hi ha un altre argument per mantenir Magentí a la presó: un "evident" risc de fugida. L'advocada ha recordat que el sospitós té arrelament a Colòmbia, on viu la seva dona, i que, de fet, la seva detenció es va precipitar a finals de febrer quan els investigadors van saber que tenia intenció de marxar del país per establir-se allà.