La defensa de Magentí demana a l'Audiència que el deixi en llibertat

Ha presentat un recurs d'apel·lació pel suposat autor del crim de Susqueda

La defensa del suposat autor del doble crim de Susqueda ha recorregut a l'Audiència de Girona la interlocutòria del Jutjat d'instrucció 2 de Santa Coloma de Farners que denegava que Jordi Magentí sortís en llibertat provisional. La defensa va entrar la petició de llibertat als jutjats el mes d'octubre.

No serà el primer cop que l'Audiència de Girona es pronunciarà sobre el cas. La defensa ja va recórrer la primera interlocutòria, de l'1 de març, que enviava Magentí a la presó. Aleshores, l'Audiència va concloure que hi havia suficients indicis per mantenir-lo entre reixes.

Ara, un cop interposat el recurs, donaran trasllat al fiscal i a la resta d'acusacions perquè fixin la seva postura, que previsiblement serà oposar-se a la posada en llibertat de Magentí. Després, l'Audiència fixarà una vista per escoltar cadascuna de les parts i resoldrà.

L'advocat Benet Salellas al·lega els mateixos argumenta que va esgrimir a la petició de llibertat al jutjat. Creu que no hi ha indicis suficients per mantenir-lo a la presó i que la investigació policial ha intentat construir un relat que situés Magentí com a autor de les dues morts sense que hi hagi proves directes dels fets i sense "fonaments".

També argumenta que no es pot provar que els crims tinguessin lloc a la platja de la Rierica ni que Magentí es trobés allà o que ningú va veure la parella del Maresme al pantà aquell matí del 24 d'agost (quan s'hauria comès el crim). A més, diu que és "com a mínim inconsistent" que el detingut pogués matar la parella, traslladar els cossos amb el caic (tenint en compte que no sap nedar) i amagar les proves per diversos punts del pantà.

La defensa també qüestiona la manera com s'ha investigat el senyal de telèfons mòbils (per saber qui hi havia a la zona) i els vehicles que es trobaven al pantà. També remarca que, durant els escorcolls a casa de Magentí, no es va trobar cap prova concloent –ni tan sols l'arma del crim- que el vinculés amb la mort dels dos joves.

La defensa creu que els investigadors han volgut construir "un relat" al voltant del detingut i que "s'han esforçat per imaginar i realitzar hipòtesis". L'advocat, a més, diu que el mateix jutjat també s'ha fet seva la hipòtesi policial. I de fet, critica que ha vist "amb perplexitat" com el jutge ha intentat "construir una imatge monstruosa" de Jordi Magentí, acordant la pràctica de diligències "absolutament desconnectades" del doble crim "amb l'únic objectiu de desdibuixar la personalitat" del detingut. Hi esmenta, explícitament, la imputació d'agressió sexual a una companya de feina o els maltractaments a la seva dona.

El Jutjat d'instrucció 2 de Santa Coloma de Farners, però, va descartar un per un els arguments de la defensa i va concloure que existeixen suficient elements per atribuir-li els fets, encara que de manera "indiciària". A més, considera que hi ha "evident risc de fugida", tot recordant que abans de detenir-lo, tenia un bitllet per marxar a Colòmbia per quedar-s'hi a viure amb la seva actual dona.

També creu que hi ha possibilitat de reiteració delictiva perquè considera que el crim no va ser "planificat ni premeditat". De fet, manté que les dues morts s'haurien produït "com a conseqüència d'una trobada casual que hauria provocat una discussió durant la qual l'investigat hauria acabat amb al vida de les víctimes".

A la interlocutòria, el jutjat recorda que Magentí va complir condemna per assassinar a trets la seva dona el 4 de desembre del 1997 i, en aquell moment, li van apreciar un trastorn mental que disminuïa lleument la seva capacitat per controlar la voluntat dels seus actes.