Vila (CiU) promet 'tolerància zero' amb els comerços que incompleixin els horaris de tancament

El candidat gironí assegura que calen més ajudes públiques per modernitzar el comerç i introduir eines 2.0

Santi Vila ha assegurat que el futur de Catalunya passa per tenir 'ciutats creatives' que vinculin cultura, comerç i turisme. En clau electoral, Vila ha presentat les propostes del partit en matèria de comerç. Per una banda, el candidat convergent ha afirmat que el comerç català està molt 'atomitzat' ja que al 80% dels 80.000 comerços del país hi treballa d'una a tres persones.

Per això, Vila creu que s'han d'impulsar des del Govern mesures per propiciar les aliances i les associacions comercials. 'Una estructura tan petita complica fer coses amb força', ha detallat el candidat que creu que el Govern ha de recolzar aquestes dinàmiques associacionistes.

El cap de llista també ha fet una defensa de l'aposta 'per la qualitat' del comerç. Per aconseguir aquest atribut, Vila ha dit que cal fer més formació dels professionals i crear un comerç més dinàmic. Com a exemples, el candidat convergent ha apuntat que 'hi ha molt camí a recórrer' pel que fa a la introducció d'eines 2.0 i la venda a través d'Internet. 'El Govern haurà de promoure línies d'ajut per modernitzar el comerç', ha dit.

Nova Llei del comerç

La federació nacionalista ha assegurat que, si govern, impulsarà una nova Llei del comerç 'per tal d'ordenar el sector'. 'Els comerç és un sector que està exhaust, desorientat i el petit comerç se sent amenaçat', ha manifestat Vila.

Dins la nova norma, Vila ha assenyalat que s'inclourien sancions per aquells comerços que incomplissin la normativa d'horari. 'Tindrem tolerància zero amb els incompliment dels horaris perquè això és el que més preocupa als comerciants que veuen que el Govern té impunitat davant certes pràctiques', ha detallat el candidat que ha reivindicat el 'dret' que té el Govern d'ordenar horàriament l'activitat comercial.

Un altre apunt sobre el comerç ha estat demanar ñ'impuls del concepte 'd'urbanisme comercial'. Vila creu que, per tal que no existeixi competència entre petit comerç i grans superfícies, s'ha de planificar bé la distribució de les zones comercials a la ciutat. 'Nosaltres no donarem suport a la creació de grans superfícies que no estiguin connectades amb la trama urbana consolidada i facin ciutat', ha avançat el candidat.

CiU ha afirmat que, en cas de governar, revisarà el Pla Territorial Sectorial d'Equipaments Comercials (PTSEC). Aquest pla preveu que les capitals de comarca puguin acollir grans superfícies comercials. Vila ha dit que caldrà mirar-se de nou el pla ja que, segons ha dit, en certes capitals no és bo permetre la implantació de grans superfícies 'perquè és lesiu per al petit comerç'.

Entre les seves propostes, el candidat convergent també ha dit que el Govern haurà d'invertir per pacificar els carrers comercials, convertir-los en zones per a vianants i fer-los més segurs, sobretot a les zones comercials dels nuclis antics.