Concentració de protesta i condemna contra l'apunyalament d'una treballadora a Salt

Un nou protocol previndrà que aquest tipus d'agressions es repeteixin

Més d'un centenar de treballadors del Consorci de Benestar Social Gironès-Salt i de l'Ajuntament de Salt (Gironès) s'han concentrat aquest migdia davant de l'edifici consistorial per condemnar l'agressió d'una treballadora de l'ens, que aquest divendres va ser apunyalada per un home. El personal ja va denunciar que l'agressor, que va ser arrestat poc després, havia protagonitzat altres aldarulls. Els treballadors indiquen que aquesta persona ja havia causat desperfectes a l'edifici del centre obert infantil de Salt llençant pedres i també havia destrossat vehicles del personal. Segons fonts properes al cas, l'agressor ja va ser denunciat i detingut per aquests fets.

De tota manera, la protesta d'avui ha estat "un punt d'inflexió a un conjunt de mobilitzacions", ha afirmat la presidenta del del comitè d'empresa, Gemma Martínez. De fet, Martínez ha garantit que des d'aquest dilluns i fins divendres cada dia es reuniran a les portes de l'Ajuntament de Salt a les dues del migdia i pararan durant 15 minuts per protestat contra la situació de "vulnerabilitat" que pateixen els treballadors socials.

Martínez ha explicat que "des de fa dos anys vivim una situació d'augment d'insults i agressivitat" per part d'alguns usuaris dels serveis socials als treballadors. A més, la presidenta del comitè d'empresa ha assegurat que, a vegades, l'agressivitat que mostren aquests usuaris acaba culminant amb "violència" com va passar aquest cap de setmana amb l'apunyalament d'una de les treballadores del consorci.

Concentracions a tot Catalunya

De cara al divendres, organitzaran una protesta "en clau de país" que es basarà en la concentració a les diferents seus dels serveis territorials de la Generalitat de Catalunya. La protesta "està oberta a tots els serveis", però especialment enfocada als treballadors dels serveis socials.

Martínez ha assegurat que no poden seguir treballant amb les mateixes neceesitats en matèria de riscos i protecció "que un oficinista", ja que els treballadors socials formen part d'un "col·lectiu de risc".

Reunió amb les administracions per posar solucions

Aquest dilluns al matí, els treballadors ja s'han reunit amb les administracions per començar a abordar el problema. Martínez ha detallat que la primera trobada ha servit per "traspassar informació" de tot el que havia passat durant el cap de setmana. A més, els treballadors han aprofitat per demanar "que es revisin tots els protocols de seguretat", així com també un augment de la plantilla al municipi de Salt, perquè es troben desbordats.

A més, la Generalitat també s'ha mostrat oberta a "obrir un espai de diàleg" amb els sindicats i crear "un marc regulador" en què es detallin les "necessitats especifiques en matèria de riscos, salut i protecció". D'aquesta manera, Martínez creu que seria més senzill crear protocols de seguretat des de les administracions locals i altres ens que evitin situacions de risc.

Davant de les propostes, Martínez ha afirmat que la Generalitat, el Consorci i l'Ajuntament de Salt han mostrat "voluntat" de canviar les coses, però tot i així, estaran pendents per veure "com es tradueix" aquesta "receptivitat".

Per això, s'han emplaçat a "començar a treballar temes" de cara a la setmana que ve. A la reunió hi ha assistit el secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesias, i els directors dels serveis territorials a Girona d'Interior, Albert Ballesta, i de Treball, Afers Socials i Famílies, Marta Casacuberta. En representació del món local també hi ha anat l'alcalde de Salt, Jordi Viñas, i el regidor de Serveis Socials, Ferran Burch.

La víctima evoluciona favorablement

En paral·lel, Gemma Martínez ha comunicat que la víctima que va ser apunyalada "està evolucionant bé". La presidenta del comitè d'empresa ha avançat que "ja ha sortit de l'UCI", que era una de les coses "que més ens preocupava".